Crna Gora obeležila Dan državnosti

Državnim i drugim svečanostima obeležen je 13. jul, Dan državnosti Crne Gore, a glavna proslava organizovana je na Grahovu.

Izvor: B92

Utorak, 13.07.2010.

16:54

Default images

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović je na skupu na Grahovu rekao da je antifašizam trajna civilizacijska vrednost Crne Gore i da je pomogao u obnavljanju državnosti.

Vujanović je kazao da je Crna Gora "odlučna da zauvek" sačuva antifašizam kao svoj ogromni istorijski i civilizacijski kapital.

Prema njegovom objašnjenju, antifašizam za Crnu Goru danas znači da niko u njoj ne može biti diskriminisan po bilo kom osnovu, zato što ima neko svoje svojstvo.

Predsednik Crne Gore je na svečanosti uružio Oreden crnogorske zastave prvog stepena predsedniku i potpredsedniku Saveza udruženja boraca Narodno-oslobodilačkog rata i antifašista Andriji Nikoliću i Branku Pavićeviću.

Državna delegacija, na čelu s ministrom odbrane Borom Vučinićem, položila je danas venac na Spomenik Partizanu borcu na brdu Gorica u Podgorici. Na spomenik je venac položila i delegacija Gradske skupštine Podgorice, na čelu s gradonačelnikom Miomirom Mugošom.

Venci i cveće položeni su na partizanska spomen obiležja širom Crne Gore. Posebno, u sopstvenoj režiji, vence i cveće na neke spomenike položile su delegacije SUBNOR-a, takozvane jugoslovenske opcije, u kojoj su bili predstavnici opozicione Socijalističke narodne partije i Jugoslovenske komunističke partije Crne Gore.

Povodom Dana državnosti, Vujanović je sinoć na Cetinju priredio prijem za domaće zvanice i ambasadore akreditovane u Podgorici, kao i za predstavnike međunarodnih organziacija.

Predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić je uručio Trinaestojulske nagrade akademiku Radoslavu Rotkoviću, karikatiristi Luki Lagatoru i vaterpolo klubu "Primorac". Trinaestojulska nagrada za životno delo kasnije će biti uručena slikaru, vajaru, skulptoru, crtaču i grafičaru Miodragu Dadu Đuriću.

Trinaesti jul, kao Dan državnosti, slavi se od obnove nezavisnosti Crne Gore, u maju 2006. godine. Do tada je obeležavan kao Dan ustanka crnogorskog naroda u Drugom svetskom ratu.

Trinaesti jul je dvostruki praznik Crne Gore jer su tog dana 1878. godine velike sile Crnoj Gori i formalno priznale njenu drzavnu nezavisnost, a istog dana 1941. godine crnogorski rodoljubi, na čelu s komunistima, digli su ustanak protiv fašističkog okupatora.

Prema oceni istoričara, Trinaestojulski ustanak bio je prvi i najmasovniji oružani otpor u porobljenoj Evropi 1941. godine. U ustanku je ucestvovalo oko 30.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

16 h

Podeli: