Nevreme zahvatilo pola Srbije

Nevreme praćeno gradom, kišom i olujnim vetrom koji je lomio drveće zahvatilo je skoro polovinu Srbije. U Šapcu vetar iščupao trideset stabala.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 16.06.2010.

20:22

Default images

Nevreme je zahvatilo prostor od Rudnika, kroz Šumadiju i Pomoravlje, opštine Kragujevac, Batočinu, Lapovo, Jagodinu, Ćupriju, Paraćin.

"Padao je grad različitih veličina, dejstvovale su naše stanice, ali trenutno ne znamo kolike su štete, znaćemo to tek sutra", izjavila je zamenica šefa Centra "Bešnjaja" Marina Prešić.

Na području Jagodine, najviše u selima na levoj obali Velike Morave, ali i u samom gradu, vetar je polomio nekoliko stabala, pokidao grane koje su na kolovozima, razbacao suncobrane i stolice liz etnjih bašta.

Delovi opštine bili su nakratko bez struje, a neki i bez vode.

U Šapcu je vetar iz korena čupao drveće i lomio stabla. Osim parkova, gde je najviše stabala polomljeno, srušeni su i drvoredi u pojedinim ulicama. Drveće je padalo i na parkirane automobile. Srećom, niko nije povređen.

Radnici šabačkog gradskog zelenila, koji su po prestanku kiše počeli sa čišćenjem terena, zatekli su preko 30 isčupanih stabala.

Nevreme nanelo štetu u Valjevu, Lajkovcu i Mionici

Olujni vetar i nevreme praćeno gradom u nekoliko valjevskih sela pričinili su znatne materijalne štete.

Najveće štete pričinjene su u selima Klanica, Divci, Popučke, Lukavac, Zabrdica i Loznica valjevska, koja se nalaze u dolini reke Kolubare.

U valjevskoj meteorološkoj stanici, koja se nalazi u krugu Poljoprivredne škole na periferiji grada van najugroženijeg područja, agenciji Beta je rečeno da su izmereni udari vetra od "gotovo 80 kilometara na sat".

Najgore posledice zabeležene su u Lajkovcu, gde je vetar skinuo veći deo metalnog krova sa Doma zdravlja, koji je rekonstruisan pre nekoliko godina.

Pokazalo se da su radovi nekvalitetno izvedeni, a popravka oštećenog krova počeće sutra.

U Mionici se zapalila jedna kuća, pretpostavlja se da je nevreme doprinelo kvaru na električnim instalacijama, za koje se sumnja da su bile uzrok požara.

U radarskom centru Blizonjski vis Hidrometeorološkog zavoda Srbije, koji koordinira preko 200 stanica u 14 opština Kolubarskog i Mačvanskog okruga i opštine Obrenovac, agenciji Beta je rečeno da je "dejstava bilo, ali da još prikupljaju podatke".

Dežurni zaposleni tog centra dodao je kako je "dosta stanica ostalo bez protivgradnih raketa".

U Centru za obaveštavanje, međutim, tvrde da novi gradonosni oblak iz Republike Srpske (RS) ponovo preti ovom delu Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: