RS:Ugovor o izradnji termoelektrane

U Banjaluci je potpisan ugovor o izgradnji prve termoelektrane na prostorima bivše Jugoslavije. Nova elektrana počeće da radi za 45 meseci.

Izvor: B92

Sreda, 05.05.2010.

23:21

Default images

Posao vredan 500 miliona evra sklopljen je između “EFT grupe” i kineske kompanije “Dongfang Elektrik Korporejšn”. Nova elektrana, prva koja se gradi na prostoru bivše SFRJ posle 25 godina, a koju su se Kinezi obavezali da izgrade po principu "ključ u ruke", počeće da radi za 45 meseci.

Kada je” EFT” 2005. godine privatizovao rudnik "Stanari" kod Doboja, malo ko je verovao da će za samo pet godina od posrnulog rudnika uspeti da naprave primer najuspešnije privatizeacije na prostorima zapadnog Balkana u ovoj oblasti.

A oni ne samo da su oborili sve rekorde u proizvodnji uglja, već počinju izgradnju prve privatne termoelektrane koja će u narednih 35 godina proizvoditi struju za potrebe većine balkanskih zemalja.

"Evo krenuli smo u poslednju fazu projekta, izgradnju termoelektrane, što je za nas značajno jer čini značajan deo portfolia kojim ćemo ubuduće trgovatim. Značajan je projekat i za region jer je ovo velika investicija u energetiku posle dugog niza godina”, rekao je Vuk Hamović, predsednik “EFT grupe”.

Interesantno je da nakon pregovora sa velikim svetskim igračima koji proizvode i instaliraju elektroenergetsku opremu "EFT" odlučio za kinesku kompaniju.

"Dongfang je jedan od najvećih po kapacitetima proizvodnje a i po referencama ne zaostaje za ostalim proizvođačima, a naravno bio je vrlo konkurentan sa cenom", kaže Hamović.

"Dongfang Korporejšn" je samo u prošloj godini proizveo i isporučio opremu u vrednosti od oko 4 milijarde evra, uglavnom za kinesko i tržišta bliskog Istoka, a ovaj posao im je kako kažu najveći ove vrste u Evropi i planiraju da im "Stanari" budu refernca sa kojom će osvojiti najpre Balkan a zatim i velika evropska tržišta.

Posebno su, kažu u "Dongfangu", zainteresovani za ulazak u Srbiju, koju smatraju zemljom s velikim elektorenergtskim potencijalom.

Iako je stručna javnost podeljena u mišljenjima o kineskoj ekspanziji na evropska tržišta, i svi veruju da će Evropa štiti svoje kompanije u domenu enegetike, ipak se slažu u jednome- da će zbog kvaliteta opreme i konkurentnosti cena kineska tehnologija vrlo brzo gospodariti evropskim energetskim tržištem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: