Ministar: Nedovoljno vakcinisanih

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević kaže da se do sada protiv novog gripa vakcinisalo 57 000 građana, ocenjujući da to nije dovoljno.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.12.2009.

15:30

Default images

"Vakcina je dostupna, besplatna, sigurna, bezbedna i nema nikakvih ozbiljnih neželjenih efekata niti u Srbiji niti u drugim evropskim zemljama među građanima koji su je primili", rekao je ministar na konferenciji za novinare u Kragujevcu, gde je danas pustio u rad aparat za zračenje ginekoloških maligniteta.

On je dodao "da građani treba da se vakcinišu i da moraju preventivno da se pripreme za januar i februar kada će uslediti relativni porast oboljevanja od tog virusa".

Ponavljajući da vakcinisanje protiv virusa A H1N1 predstavlja" kolektivni test inteligencije stanovnika Srbije" i da se nada da će narednih sedmica broj vakcinisanih građana biti daleko veći, ministar je ponovio da je do danas u Srbiji od posledica obolevanja od tog virusa preminulo 50 građana.

"Neki broj preminulih od virusa A H1N1 porede sa oboljevanjem od sezonskog gripa što nije isto jer od sezonskog gripa ne umiru deca i trudnice i pacijenti se ne priključuju na aparat za veštačko disanje", naveo je Milosavljević.

Ministar zdravlja je ocenio nedopustivom činjenicu da je juče primljena u bolnicu trudnica koja se porodila i odmah priključena na respirator zbog teških problema sa plućima, a da je sa početkom bolesti praktično savetovana od doktora ginekologa za terapiju koja nije uključivala ni "tamiflu".

"Nedopustivo je i da ijedan edukovani zdravstveni radnik bilo kom građaninu koji ga pita za vakcinisanje kaže bilo šta protiv vakcine, zato što je to protivno dokazima, naučnim stavovima kako Svetske zdravstvene organizacije, tako i Srpskog lekarskog društva", rekao je ministar zdravlja.

Direktor Kliničkog centra u Kragujevcu Radomir Pavlović izjavio je novinarima da se u toj zdravstvenoj ustanovi vakcinisalo 140 zaposlenih, odnosno da su upotrebljene sve količine vakcine koje su pristigle u tu ustanovu.

Prema njegovim rečima, još 450 zaposlenih u KC se prijavilo za primanje vakcine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: