Četvrtak, 19.11.2009.

13:46

Češka: Počinje vakcinacija

U Češkoj u ponedeljak počinje dobrovoljna vakcinacija rizičnih grupa protiv novog gripa. Epidemije još nema jer je potvrđeno oko 500 slučajeva novog gripa.

Izvor: Beta

Default images

"Nikakve drame, nikakve krize u Češkoj nema. Ponašanje virusa je stalno isto, može da se predvidi. Klinički tok bolesti je kod pacijenata uglavnom lak", rekla je ministarka zdravlja Dana Juraskova. Milion nabavljenih vakcina omogućava zaštitu hroničnih bolesnika i zaposlenih u zdravstvu, već i drugih.

Lekovi, pre svega tamiflu, protiv viroza spremni su za 2,5 miliona eventualno obolelih, a kod onih kod kojih se pojave komplikacije u vidu bakterijskog zapaljenja pluća, na raspolaganju su antibiotici.

Češke lekare je uznemirilo to što za prodaju na recept u apotekama ne stižu nove količine tamiflua, tako da u mnogima tamiflu ne može da se nađe.

Farmaceutske kompanije koje proizvode te lekove ponudile su vladama svoje rezerve još u proleće kada je proglašen peti stepen opasnosti od pandemije. ta ponuda je uobičajena mera kako bi se sprečile špekulacije na tržištu.

"Tamiflu će biti na raspolaganju u bolnicama", saopštio je portparol Ministarstva zdravlja Vlastimil Sršenj.

Lekarima opšte prakse već danas i sutra biće podeljene vakcina iz prve isporuke od 95.000 komada.

"Vakcinacija može da počne posle vikenda", kazala je Juraskova pošto je vlada usvojila njen plan mera protiv epidemije novog gripa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: