Đelić: Bez viza od 19. decembra

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić kaže da je sasvim izvesno da će od 19. decembra biti ukinute vize građanima Srbije za putovanja u zemlje Šengenskog sporazuma

Izvor: B92

Sreda, 11.11.2009.

13:15

Default images

"Upravo smo imali sastanak sa izvestiocem Evropskog parlamenta o viznoj liberalizaciji za zapadni Balkan Tanjom Fajon, koja je potvrdila da je sasvim izvesno da ćemo od 19. decembra imati mogućnosti da putujemo bez viza u šengenski prostor", rekao je Đelić.

Đelić, koji će prisustvovati debati o viznoj liberalizaciji u Evropskom parlamentu i sutrašnjem glasanju o inicijativi da se ministrima unutrašnjih poslova zemalja EU predloži ukidanje viza za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju, dodao je da "ne očekuje nikakve probleme tokom glasanja".

Debati će, kako je rekao, prisustvovati i potpredsednik Evropske komisije Žak Baro.

Tokom današnjeg sastanka sa Tanjom Fajon, Đelić je predstavio "poslednje tehničke detalje" i napredak koji je Srbija napravila u tom domenu, kako bi ona bila u potpunosti upoznata sa situacijom pred raspravu u Parlamentu.

"Zahvalni smo celom Evropskom parlamentu za podršku koju očekujemo sutra, ali i generalno Evropi, a naročito Sloveniji zbog toga što je u ovih poslednjih nekoliko nedelja pokrenula inicijativu da do vizne liberalizacije dođe i nekoliko nedelja pre inicijalno predviđenog roka od 1. januara 2010. godine", rekao je on.

Đelić je napomenuo da je postignut i kompromis između Evropskog parlamenta, Evropske komisije i zemalja članica da, pored vizne liberalizacije za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju, bude usvojena i zajednička deklaracija kojom se traži da vize budu ukinute, što je pre moguće, i za Bosnu i Hercegovinu i Albaniju.

"To je razvoj koji Srbija u potpunosti podržava, jer mi želimo da svi građani zapadnog Balkana budu u stanju da putuju bez viza u Evropu", rekao je Đelić.

Potpredsednik Vlade Srbije je dodao da je sastanak sa Tanjom Fajon iskoristio da je pozove da dođe u Beograd na prvi dan vizne liberalizacije da podeli radost sa građanima Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: