Ukradena spomen-ploča Ćuruviji

Sa mesta na kome je 11. aprila 1999. godine ubijen novinar Slavko Ćuruvija ukradena je spomen-ploča.

Izvor: B92

Utorak, 06.10.2009.

16:42

Default images

Policiju je o krađi obavestilo Nezavisno udruženje novinara Srbije. Na nestanak ploče reagovalo je i Udruženje novinara Srbije, koje je ovaj vandalski čin najoštrije osudilo. U saopštenju tog udruženja novodi se da počinioci moraju brzo da se indentifikuju i kazne.

Tabla na kojoj piše, "Na ovom mestu 11. aprila 1999. ubijen je zbog oštre kritičke reči Slavko Ćuruvija, novinar, urednik i vlasnik Dnevnog telegrafa i Evropljanina", nestala je u noći između nedelje i ponedeljka.

NUNS je saopštio da zahteva da se spomen-ploča najhitnije vrati na zid na kojem je stajala punih devet i po godina i da oni koji su je potajno i neovlašćeno uklonili odgovaraju pred zakonom.

U NUNS-u veruju da je krađa odgovor na godišnjicu 5. oktobra.

U policiji ne isključuju mogućnost da je krađa povezana sa tvrdnjama NUNS-a, ali veruju i da je ukradena zbog njene vrednosti na crnom tržištu kupo - prodaje metala. Nadežda Gaće, predsednica NUNS-a, kaže da je ceo slučaj prijavila policiji, od koje očekuje brzu reakciju.

Vlasnik Dnevnog telegrafa i Evropljanina Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999. godine u ulazu zgrade u Svetogorskoj, gde je stanovao.

Godinu dana kasnije, NUNS je postavio spomen-ploču, a otkrivajući je, tadašnja predsednica Gordana Suša rekla je da njome NUNS poručuje da se ne zaboravi i da se više nijednom novinaru to ne dogodi.

Ubice Slavka Ćuruvije još nisu otkrivene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: