Sindikati protiv predloga vlade

Sindikati se protive usvajanju zakona o racionalizaciji broja zaposlenih u državnoj administraciji, kaže za B92 Ljubisav Orbović.

Izvor: B92

Utorak, 06.10.2009.

09:52

Default images

Predstavnici najvećih sindikata pisano su obavestili premijera Srbije Mirka Cvetkovića da iz procedure treba povući zakon o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u republičkoj administraciji. Gostujući u "Kažiprstu" Radija B92 predsednik Saveza samostalnih sindikata Ljubisav Orbović je rekao da je potpuno neprihvatljiv način na koji Vlada ulazi u racionalizaciju uprave.

Orbović: U zakonu je predloženo da se fiksira broj zaposlenih u državnoj administraciji, što je malo čudno da jedan zakon reguliše to pitanje i onda se određuje da je to broj zaposlenih od 28 000 u državnoj administraciji. Imamo i lokalnu administraciju, gde su sada ubačena i javna preduzeća na lokalnom nivou, gde je, po nekim prvim podacima, bilo osamdeset i nešto hiljada, a sada se došlo do toga da je tu zaposleno 103 000 ljudi. Očekuje se da će racionalizacija biti negde oko 10 posto i na jednom i na drugom nivou. To kad sve saberete izađe negde oko 13 000 ljudi sve zajedno.

B92: Šta je vama problem? Da li je broj od dve hiljade više problematičan za vas?

Orbović: Nije pitanje broja, pitanje je pristupa tome, prvo moraju da postoje određeni kriterijumi.

B92: Šta piše u zakonu? Vama je dat na uvid.

Orbović: U tom zakonu govore da će oni vršiti ocenjivanje radnika, da će radnici biti ocenjivani, pa oni koji ne budu dobili pozitivnu ocenu, da će biti raskinut ugovor o radu. Zatim će se izvršiti sistematizacija i oni koji ne budu obuhvaćeni sistematizacijom, oni će ostati bez posla.

B92: Šta je tu problem? U ocenjivanju?

Orbović: Problem je u tome što, da budemo korektni, to nije problem samo ove vlade, ovo je problem koji je stvorila ova, prethodna i prethodna, znači sve vlade su u jednom dužem nizu godina dovodile svoje partijske drugove.“ Možete pogledati snimak gostovanja Ljubisava Orbovića u emisiji "Kažiprst" na RTV B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: