Sud u Hagu u decembru o Kosovu

Pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu 1. decembra će početi rasprava po zahtevu Srbije da taj sud oceni legitimnost jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Izvor: B92, FoNet

Sreda, 29.07.2009.

11:47

Default images

Kako je saopštio sud, tokom višednevne javne rasprave, zainteresovanim članicama UN, kao i predstavnicima kosovskih vlasti, biće omogućeno da predstave svoje stavove po tom pitanju, a prijavljivanje za učešće u raspravi traje do 15. septembra.

Međunarodni sud pravde treba da donese savetodavno mišljenje o tome da li je kosovska nezavisnost u skladu sa međunarodnim pravom.

Do sada, svoje stavove je sudu podnelo 36 država, kao i predstavnici Kosova, a do početka rasprave ti podnesci će biti izvan domašaja javnosti.

Hiseni: Nema pregovora o statusu

Ministar spoljnih poslova Kosova Skender Hiseni izjavio je da je status Kosova zaključen i da su namere da se pregovori o tome ponovo otvore izgubljena misija.

Hiseni je rekao da bi bilo dobro kada bi Srbija priznala Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu, jer je to, kako je rekao, i u intesu Srbije.

"Mi bismo pozdravili da Srbija prizna Kosovsku nezavisnost. Međutim, zahtev za pokretanje novog pregovaračkog procesa je nemoguć, jer Kosovo neće prihvatiti bilo kakve pregovore o statusu", rekao je Hiseni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: