"Fijat traži partnera zbog krize"

Predsednik "Fijata" Serđo Markione kaže da Fijat mora da nađe strateškog partnera jer je isuviše mali da bi preživeo tekuću ekonomsku krizu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.12.2008.

15:42

Default images

U intervjuu za specijalizovani magazin "Otomotiv njuz", Markione je predvideo velika udruživanja u svetskoj automobilskoj industriji u naredne dve godine i procenio da će na svetskom tržištu glavnu reč voditi šest velikih kompanija, od kojih bi jedna trebalo da postane i partner "Fijata".

"Da bi se zarađivao novac, potrebna je proizvodnja od 5,5 do 6 miliona vozila (godišnje)", kazao je Markione.

"Fijat sada ne dostiže čak ni polovinu tog broja. I mi se sami ne možemo izboriti sa tim problemom", precizirao je Markione opisujući trenutnu tržišnu poziciju kompanije iz Torina.

Čelnik "Fijata" je, kako se ističe u izveštaju Rojtersa, odbio da navede ime potencijalnog partnera njegove kompanije, ali se na osnovu činjenice da navedeni nivo godišnje proizvodnje sada ostvaruju "Tojota", "Dženeral motors" (GM), "Folksvagen", "Ford" i "Nisan-Reno", može pretpostaviti da se među tim auto-gigantima verovatno nalazi i budući partner torinske firme.

Izjava čelnika "Fijata" data je uoči ovonedeljne sudbonosne odluke američkog Kongresa, koji bi trebalo da odobri hitnu pomoć "velikoj trojci" iz Detroita, kako nazivaju najveće proizvođače automobila u SAD - "General motors", "Ford" i "Krajsler".

Rukovodstvo tih ugroženih kompanija je još prošlog meseca zatražilo od federalne vlade da brzo odobri spasonosni paket u vrednosti 34 milijarde dolara, uz upozorenje da će, ako se s odobravanjem pomoći bude oklevalo, kompletna američka autoidustrija bankrotirati.

Kongresni prvaci su, međutim, krajem prošle sedmice stavili do znanja da će odobriti maksimalno 15 do 17 milijardi dolara za spas automobilskih džinova iz Detroita, i to pod uslovom da oni dostave valjan program izlaska iz krize, kao i da obave drastičnu preorjentaciju u proizvodnji, sa naglaskom na izradu manjih i ekološki čistijih vozila.

U slučaju bankrota "velike trojke", bez posla bi odmah ostalo oko 250.000 ljudi, a naknadno, širom SAD, još 2,5 do tri miliona, što bi bio pretežak udar za ionako klecavu američku ekonomiju.

Novoizrabrani predsednik SAD Barak Obama sinoć je zatražio da se ne dozvoli kolaps domaće autoindustrije zbog ogromnih negativnih posledica koje bi pretrpela cela američka privreda.

"Poslednja stvar koju bih želeo da vidim je nestanak autoindustrije", kazao je Obama, takođe upozorivši "veliku trojku" da se u buduće mora fokusirati na što veću proizvodnju ekološki čistijih vozila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: