Figaro: Službe olakšale hapšenje

Neka tajna služba verovatno je olakšala hapšenje bivšeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadzića, piše francuski dnevnik Figaro.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 23.07.2008.

11:31

Default images

"Njegovo hapšenje verovatno je omogućila neka strana zapadna služba, najverovatnije CIA, koja ima centar za telefonska prisluškivanja na planini Igman i više pripadnika koji rade u bezbednosnoj službi u Beogradu", piše "Figaro".

List navodi da piše na osnovu informacija koje je dobio od francuskog špijuna, generala Filipa Rondoa, koji je 10 godina bio na tragu Karadžiću u okviru ekipe bivšeg glavnog haškog tužioca Karle del Ponte. Francuski špijun ocenjuje da je glavni problem za operativne delatnosti u Srbiji, za razliku od Bosne, gde su francuske tajne službe imale punu slobodu, bio taj što je "Beograd uvek odbijao da deli obaveštajne podatke dobijene prisluškivanjem sa drugim obaveštajnim službama".

On dodaje da su francuski obaveštajci imali dobru saradnju sa srpskom vojnom obaveštajnom službom, ali ne i sa BIA.

"Figaro" iznosi hipotezu da je BIA pokrivala Karadžića, navodeći kao "intrigantan detalj" to što je njen direktor, Rade Bulatović, podneo ostavku pre desetak dana.

"Da li je odbio da pokriva hapšenje Karadžića", pita se novinar, dodajući da je sigurno da se od dolaska nove vlade u Beogradu promenila Karadžićeva situacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: