Kandidati o gej populaciji

Gej strejt alijansa uputila je predsedničkim kandidatima upitnik o njihovom odnosu prema gej populaciji.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 09.01.2008.

08:54

Default images

Upitnik neće služiti kao podrška nekom od predsedničkih kandidata, a odgovori će biti objavljeni, najavljeno je u saopštenju te organizacije. Anketa bi trebalo da omogući glasačima da steknu jasniji uvid u stavove i predizborne platforme predsedničkih kandidata o statusu gej populacije u Srbiji, kaže se u saopštenju.

U upitniku poslatom svim predsedničkim kandidatima, detaljno se ispituje njihov odnos prema lezbejkama, gej muškarcima, biseksualnim i transeksualnim osobama, kao i prema političkim pitanjima u vezi sa tom populacijom.

U jeku predsedničke kampanje, analitičari su saglasni da su seksualne manjine poptuno marginalizovane u političkom životu zemlje i da im se kandidati zapravo i ne obraćaju.

Da li u svom okruženju imate homoseksualca? Je li vam problem da svakodnevno poslovno sarađujete ili radite s tim osobama? Da li podržavate i koji oblik istopolnih brakova?

Ovo su samo neka od pitanja koja je nevladina organizacija Gej strejt alijansa poslala svim predsedničkim kandidatima, s namerom da njihove odgovore objave u javnosti.

Predsednik ove organizacije Boris Milićević objašnjava da je cilj akcije predstavljanje stavova, a ne političko usmeravanje gej populacije.

"Mi nećemo reći za koga gejevi i lezbejke i uopšte njihovi prijatelji i porodice treba da glasaju, nego ćemo mi jednostavno saopštiti šta su kandidati odgovorili, a posle glasači neka sami odluče. Cilj jeste da jedan problem o kojem političari uglavnom ćute bude obuhvaćen u političkoj debati, i u predizbornoj kampanji i posle", kaže Milićević.

U svetu se procenjuje da se broj homoseksualnih osoba u svakom društvu kreće između 6 i 10 procenata, što bi u aktivnom biračkom telu Srbije moglo da iznosi približno 400.000 glasova.

Svetlana Logar iz agencije Stratedžik marketing objašnjava da je taj deo populacije očito zanemaren u kampanjama i da im se niko od predsedničkih kandidata ne obraća.

"Iako se procenjuje da je to jedna prilično velika grupacija ljudi, i predsednička kampanja i mnoge druge situacije su prilika da se vidi koliko su oni u našem društvu nepostojeći. Može da se napravi izuzetak LDP-a, koji svaki put, iako ne navodi direktno kojoj grupaciji se obraća, insistira na različitosti i toj vrsti tolerancije", kaže Svetlana Logar.

Logarova veruje da će odgovori predsedničkih kandidata na pitanja Gej strejt alijanse, ako ih uopšte i bude, biti vrlo uopštena, jer većina birača u Srbiji, kako primećuje, nije sklona da podrži tu vrstu različitosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: