EU o Srbiji i Kosovu

Lideri EU spremni su da ponude Srbiji "brzi put do kandidature za članstvo u Uniji". EU preuzima kormilo u procesu rešavanja statusa Kosova.

Izvor: B92, FoNet

Petak, 14.12.2007.

08:23

Default images

Šefovi država ili vlada Evropske unije usvojili su na samitu u Briselu, zaključke u kojima su ocenili da bi EU trebalo da preuzme glavnu ulogu u okončanju procesa rešavanja statusa Kosova, a da bi Srbiji trebalo dati mogućnost da po ubrzanoj proceduri dobije status kandidata za EU. Vuk Jeremić kaže da ne dolazi u obzir bilo kakva trgovina teritorijom Srbije radi njenog ulaska u EU.



"Evropski savet je primio k znanju zaključak 'trojke' o procesu 10. decembra i konačan izveštaj dostavljen generalnom sekretaru UN. Savet se zahvalio 'trojci' na neumornom istraživanju svih opcija za postizanje dogovornog rešenja, a naročito ambasadoru Volfgangu Išingeru, predstavniku EU u trojci, na njegovim naporima", istakli su šefovi država.

"Evropski savet je podvukao da je pregovarački proces pod okriljem 'trojke' o budućem statusu Kosova iscpljen. U tom kontekstu, Savet duboko žali što dve strane nisu uspele da pronađu obostrano prihvatljivo rešenje bez bez obzira na sveobuhvatne i dobronamerne napore trojke", ocenjuje se u zaključcima.

"Evropski savet pozdravlja činjenicu da su se, tokom procesa 'trojke', obe strane obavezale da će se uzdžati od aktivnosti ili izjava koje bi mogle da ugroze bezbednosnu situaciju i da će izbeći nasilje. Ovo opredeljenje za mir, koje je važno i za regionalnu stabilnost, mora da se nastavi", dodaju šefovi država.

"Evropski savet se slaže s generalnim sekretarom UN da je status kvo za Kosovo neodrživ i naglasio neophodnost da se krene ka rešenju za Kosovo, koje je neophodno za regionalnu stabilnost. Takvo rešenje bi omogućilo demokratsko, multietničko Kosovo opredeljeno za pravnu državu, zaštitu manjina i kulturno i versko nasleđe", stoji u zaključcima.

"Evropski savet je podvukao uverenje da rešavanje statusa Kosova predstavlja jedinstven (sui generis) slučaj koji ne stvara nikakav presedan", dodaje se u dokumentu.

"Evropski savet ističe da će Savet bezbednosti UN raspravljati o ovom pitanju. Savet podvlači da je EU spremna da igra glavnu ulogu u jačanju stabilnosti u regionu i primeni rešenja koje definiše budući status Kosova. Savet je istakao spremnost EU da pomogne Kosovu na putu ka održivoj stabilnosti, uključujući kroz jačanje priprema za misiju iz oblasti policije i pravosuđa i kroz učešće u međunarodnoj civilnoj kancelariji, kao delovima međunarodnog prisustva. EU ostaje spremna da učestvuje u ekonomskom i političkom razvoju kroz jasnu evropsku perspektivu", ističe se u dokumentu.

Dok se Velika Britanija, Nemačka i Francuska zalažu za priznavanje nadgledane nezavisnosti Kosova, zvaničnici Španije, Kipra, Grčke, Slovačke i Rumunije do sada su iznosili svoju zabrinutost da bi takva odluka mogla da ohrabri separatističke pokrete u svetu. "Evropski savet ponavlja da budućnost zapadnog Balkana leži u EU. Mirna i prosperitetna Srbija, potpuno integrisana u evropsku porodicu naroda, je važna za stabilnost regiona. U tom pogledu, Srbija se ohrabruje da ispuni sve neophodne uslove kako bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju bio brzo potpisan. Savet ponavlja svoje uverenje da, s obzirom na značajan institucionalni kapacitet Srbije, njen put ka EU, uključujući i status kandidata, može biti ubrzan", zaključuju šefovi država na samitu u Briselu.

Izvori samita EU su preneli da se Holandija i Belgija i dalje opiru "zelenom svetlu" EU za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, dok se preostali optuženi za ratne zločine, a prvenstveno Ratko Mladić, ne budu našli u Hagu.

Više zemalja EU, a u najvećoj meri Italija, smatraju da bi brzo trebalo potpisati Sporazum sa Srbijom, čim se zaključi da vlasti u Beogradu "čine sve napore da preostali optuženi budu uhapšeni i izručeni Haškom sudu".

O reakcijama srpskih političara na nove inicijative iz Brisela možete čitati u posebnoj vesti.

EU: "Status quo" Kosova neodrživ

Nikola Sarkozi (FoNet, arhiva)
Posle samita u Briselu, Evropski lideri suzdržali su se od podrške jednostranom proglašenju nezavisnosti. Francuski predsednik Nikola Sarkozi preneo je stav Unije da Srbija može ubrzati proces pridruživanja EU, ali da mora da prihvati nezavisnost Kosova.

U zaključcima sa samita navodi se da EU podržava stav da je “status quo” za Kosovo neodrživ i da je neophodno da se pronađe rešenje za pokrajinu. Evropski zvaničnici uzdržali su se od direktne podrške nezavisnosti, ali su u tekst zaključaka uneli stav da model rešavanja statusa Kosova ne sme postati presedan.

Za nezavisnost se, međutim, sasvim jasno, izjasnio francuski predsednik Nikola Sakrkozi, koji je rekao da je uslov da se Srbija pridruži uniji da poštuje nezavisnost Kosova i istovremeno je kritikovao upozorenja da nezavisno Kosovo otvara probleme u drugim državama.

"Šta to znači 'otvoriće se pandorina kutija'? To što Evropa odluči da prizna neizbežnu nezavisnost Kosova ne čini nas odgovornim za činjenicu da Srbi i Kosovari ne žele više da žive zajedno. Da li smo mi odgovorni za ono što se dešavalo u Bosni, u Sloveniji i bivšoj Jugoslaviji? To više ne postoji, ne možemo oživeti maršala Tita. Treba reći, sa tim je završeno. Treba razmišljati o Evropi 2007. i 2020. godine a ne o 1945. o kojoj bi mnogo toga interesantnog trebalo da se kaže", rekao je Sarkozi.

Lideri 27 zemalja dogovorili su se da na Kosovo pošalju policijsku i bezbednosnu misiju od 1.800 pripadnika a koja će zameniti postojeću civilnu misiju UN u pokrajini.

Gordon Braun, premijer Velike Britanije, komentarisao je dogovor da se pošalje bezbednosna i odbrambena misija na Kosovo.

"Odluka će se primeniti posle sastanka šefova diplomatije. Mislim da je ovakva odluka EU važan signal, s obzirom da 'trojka' nije uspela da se dogovori oko najboljeg rešenja za Kosovo. Ovakvom odlukom ne samo da ćemo prihvatiti odgovornost na Kosovu, već će evropska misija i biti tamo", rekao je britanski premijer Gordon Braun.

Slovenački premijer Janez Janša je rekao da na samitu u Briselu nije bilo reči o scenariju eventualnog priznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Doneta politička odluka o slanju misije

Evropska unija donela je "političku odluku" o slanju civilne misije EU na Kosovo, koja bi imala policijsku podršku.

"Doneli smo političku odluku o slanju misije na Kosovo. To je najjasnija poruka Evropske unije da Evropa namerava da ima glavnu ulogu na Kosovu i u budućnosti regiona", rekao je portugalski premijer Žoze Sokrateš po završetku samita EU.

Reč je o civilnoj misiji uz podršku policije, koja bi trebalo da broji oko 1.800 policajaca i pravnih stručnjaka.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je sa svoje strane istakla da će misija otputovati "što je pre moguće, u konsultaciji sa Ujedinjenim nacijama".

Iz diplomatskih izvora saznaje se da će odluka o datumu upućivanja misije biti doneta na sastanku šefova diplomatija EU u februaru ili, što je verovatnije, u martu.

Prema tom izvoru, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana zadužen je za pripremu raspoređivanja misije "u dogovoru sa vlastima Kssova i sa Ujedinjenim nacijama".

Isti izvor navodi da će se o datumu slanja misije najverovatnije raspravljati na narednom sastanku na visokom nivou 28. januara.

Evropska unija je trebalo da takvu misiju pošalje na Kosovo još prošlog leta, u okviru dogovora u Savetu bezbednosti o nadgledanoj nezavisnosti pokrajine. Taj dogovor je, međutim, blokirala Rusija.

Na pitanje novinara da li slanje takve misije znači da će EU podržati proglašenje nezavisnosti Kosova, portugalski premijer je odgovorio odrečno.

"Ono što mi trenutno radimo jeste da pokrenemo pregovore u Savetu bezbednosti UN", rekao je Sokrateš.

"EU ne zaboravlja svoje obaveze i tekst koji su danas usvojili evropski lideri o Kosovu pokazuje da mi zagovaramo akciju, a ne neaktivnost", rekao je Sokrateš, aludirajući na zamerke o neaktivnosti EU tokom sukoba na prostorima bivše SFRJ tokom 90-ih godina.

"Evropi potrebna stabilna Srbija"

Predsednik Evropskog parlamenta Hans Gert Petering izjavio je danas na zasedanju lidera Evropske unije u Briselu da države članice EU moraju usaglašeno delovati kad je u pitanju status Kosova.

Petering je ocenio da se pri "utvrđivanju trenutka za nezavisnost Kosova i stvaranja jemstva za bezbednost, mora voditi računa o tome da se izbori u Srbiji održavaju početkom 2008".

Nemačka kancelarka Angela Merkel istakla je da je važno da Evropska unija deluje zajedno i da se nađe zajedničko rešenje kad je u pitanju status Kosova.

"Hoćemo da poručimo Srbiji da nam je potrebna stabilna Srbija", rekla je Angela Merkel.

Kipar neće priznati nezavisnost

Predsednik Kipra Tasos Papadopulos izjavio je danas na samitu EU u Briselu da Kipar neće priznati jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i ocenio da EU trenutno nema zakonske osnove za raspoređivanje policijske misije u pokrajini.

"Ostajemo pri našem stavu, nećemo priznati deklaraciju o nezavisnosti Kosova donetu jednostrano", rekao je Papadopulos na kraju samita.

"Odluku članica EU o priznavanju Kosova treba da donesu vlade članica pojedinačno", kazao je kiparski predsednik, uz ocenu da još uvek ima prostora za dogovor Beograda i Prištine.

Papadolus ukazao je i da rezolucija 1244 SB UN ne dozvoljava raspoređivanje misije EU na Kosovu o čemu su lideri 27 članica Unije danas donele odluku.

"Smatram da razolucija 1244 ne omogućava raspoređivanje evropskih snaga", rekao je Papadopulos, insistirajući na činjenici da samo Savet bezbednosti može da odobri takvu misiju.

"Raspoređivanje misije mora imati solidnu pravnu osnovu. Evropski lideri doneli su političku odluku, ali raspoređivanje snaga biće odlučeno na Savetu ministara spoljnih poslova, a da li će odluka biti usvojena ili ne, to je već drugo pitanje", zaključio je kiparski predsednik.

Slovačka odbija uslovljavanje

Slovački premijer Robert Fico kategorično je odbio da se Srbiji evropska integracija uslovljava pristankom na nezavisnost Kosova.

"Jednostavno, kada Srbija ispuni uslove potrebne da postane deo Evropske unije, Srbija bi trebalo da postane članica, bez obzira na to šta će se dešavati na Kosovu", rekao je Fico po završetku samita EU u Briselu. Slovački premijer je naglasio da su to dva potpuno odvojena i različita pitanja.

Premijer je konstatovao da će interesi Srbije biti vrlo važni kada Slovačka bude razmišljala o daljim koracima prema Kosovu u budućnosti.

"Ako političari na Kosovu odluče da neće gledati ni na šta, da neće voditi računa o interesu Srba, da neće voditi računa o ozbiljnim primedbama koje imamo i u EU, e onda neka zaborave na to da bi Slovačka takvu državu priznala", upozorio je Prištinu Robert Fico.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

91 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: