Petak, 14.12.2007.

08:23

EU o Srbiji i Kosovu

Lideri EU spremni su da ponude Srbiji "brzi put do kandidature za članstvo u Uniji". EU preuzima kormilo u procesu rešavanja statusa Kosova.

Izvor: B92

EU o Srbiji i Kosovu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

91 Komentari

Sortiraj po:

Izmedju redova...

pre 16 godina

Opet se mi zalecemo, dajemo Kosovo za EU, a ne citamo izmedju redova.....a, tu jasno pise ....Kosovo I SARADNJA SA HASKIM TRIBUNALOM....

Drugim recima, opet stap i sargarepa - dacemo mi Kosovo -hteli mi to ili ne, a posto cemo biti optuzeni (po ko zna koji put) da " ne saradjujemo" sa Hagom, nece biti nista od ulaska u EU....
Deja vu....sta drugo reci....

Cilj ove kampanje EU zemalja , zajedno sa USA, je da nasa drzava POTPISE predaju Kosova. A, od ulaska u EU nece kasnije biti nista, jer kako gore stoji... "saradnje" sa Haskim tribunalom nece biti.

Osim toga, kakve su garancije da ce i ulaskom u EU, Srbija ekonomski prosperirati ?!?

Pozdrav iz Kanade.

Tom

pre 16 godina

Slazem se onim komentarom o losem detetu i mercedesu, kao i sa onim o slici sargarepe u zamenu za Kosovo. Da je Kosovo nezavisno - jeste, ali ga ne moramo i priznavati i time doziveti totalno ponizenje. Tek ce se ovim priznavanjem Kosova povecati nestabilnost u regionu. 'Ajde za Amere, njih bas briga, ali EU... Njima ce ostati ovi problemi, kojih ne bi ni bilo da su imali malo vise izbalansiranu politiku tokom devedesetih. Prvo su brinuli za milion Slovenaca, pa za cetiri miliona Hrvata, pa za dva i po miliona Bosnjaka, sada se brinu za dva(?) miliona Albanaca. A niko se ne brine za devet miliona, posle buducih dogadjaja, izuzetno frustriranih Srba. Tako da ona Sarkozijeva prica o tome kako Evropljani nisu nista krivi ne pije vodu ni najmanje. Ne bi trebali da priznamo buducu nezavisnost Kosova, jer bi nam to nabijali na nos do kada je sveta i veka, a u zamenu ionako ne bi dobili nista. Zavaravaju se oni koji misle da bi eventualnim priznavanjem Kosova mi postali dobri drugari i sa EU i sa Amerikom. To se mislilo i posle Dejtona, i posle Kumanova, a pogotovu posle petog oktobra, pa nista ne ostade. Da ne pricamo koliko je kontraditornih izjava doslo iz Evrope ovih dana. Ne znaju ni oni sta hoce. Mi trebamo biti tvrdi, ali pametni, ne treba priznavati Kosovo, ali isto tako ne treba odustati od clanstva u EU.

realista

pre 16 godina

Ljudi, forumasi hajte malo da budemo realni i objektivni, Srbija zeli Kosovo ,teritoriju,i njenu kolijevku,i njene svetinje, no, ne zeli stanovnike Kosova u svojoj drzavi
ito jeste Albance; , Albanci ne zele pod Srbijom a zele Kosovo; , 90% stanovnika Kosova cine Albanci; Rezultat svega toga je sta???odgovorite sami.A Kostunica,na pregovorima u Badenu nuje hteo ni da vecera sa Albancima,a trazi zajednicki zivot sa Albancima,budite svi malo realni pa razmislite,dali moze,jedan narod kao Albanci da budu ceo vek u getu i gracani III,reda..

Boli glava

pre 16 godina

Ne mogu da verujem da ovakve gluposti izlaze iz usta toboze vaznih evropskih lidera.Pa koja bi budala pristala na ovo. Pre svega ako mi mozemo ubrzano u Evropu sto nam to vec ranije ne ponudise nego trguju sa nama. Ili mozemo ili ne u Evropu a Kososvo je deo Srbije i ako Evropa hoce da nas krade nudeci nam trulu sargarepu onda ne moramo nikad sa takvima. Sta ce nama gomila papana koja svetsku politiku i istoriju kreira svojim glupostima. Svi oni kojima je ovo sto Sarkozi i slicni pricaju cool su za posmatranje.

BOKI

pre 16 godina

PRVO SU PRIČALI DA TE DVE STVAEI NEMAJU VEZE. ŠTA JE SLEDEČE ZA USLOV RAŠKA OBLAST VOJVODINA .
SAMO DA KAŽEM OVIMA IZ KRUGA DVOJKE DA PANĆIĆEV VRH ULAZI U KOSOVO, PA ME ZANIMAJU KAKO ĆE SE SKIJATI PORED GRANIČARSKE POLICIJE OVK.

Shomy76

pre 16 godina

Prvose treba zapitati kome odgovara a kome ne eventualni ulazak Srbije u EU?
Onima koji skidaju kajmak (mahom protivzakonito) i u dilu sa vlastima koje im to omogucavaju sigurno ne odgovara pravno i ekonomski uredjena drzava u kojoj ne mogu da imaju monopol na razne cene (prehrana, energenti, higijena). Onda se moze i videti ko ce da maximalno koci ulazak u EU - premijer i njegovi partneri (tajkuni). Nazalost, demokratska opcija - DS i G17 bi, ocigledno, za malo vlasti koju im drobi Kostunica pristalida daju legitimitet nasoj daljoj izolaciji (a samim tim i lesinarenju naroda koje preduzimaju Misko i njemu slicni i dovoljno mocni). DSS je pokazao svoje razmisljanje i dokle je spreman da ide davanjem podrske Tomi da bude predsednik skupstine. To je ilustracija njihovog razmisljanja. A sta je sa svima onima koji su skinuli tog Tomu, Slobu, Miru i ostale sa vlasti 2000? E, pa ti su razocarani i njima se preko TV Bastilje i dalje servira prica kako civilizovani svet nas mrzi i kinji i kako bi bilo najbolje da celu Srbiju preselimo u Sibir!
Koliko god se nam a to svidja ili ne, Kosovo odavno nije nase, ogromna vecina naroda koji tamo zivi ne zeli da zivi u Srbiji. Ovde najvise galame i pozivaju na rat oni srbi koji su sa Kosova dosli pre 20-30 godina, skolovali se ovde, nasli posao, napravili kuce, skolovali decu i zaposlili ih, PRODALI SVE svoje tamo tim istim siptarima koje mrze. E, sada bi oni da malo "brane" to Kozovo? Pa od koga? Od onih siptera kojima si prodao dedovinu, pa sada, kada te grize savest ti bi mene i moju decu slao tamo da ratujemo???!!!
Zahvaljujuci takvom razmisljanju i pogresnim emocijama ( i kompleksima) trenutna vlast (i najveca opoziciona stranka) uspevaju da ubede narod u nesto sto je pusta zelja, koja cak i ne bi trebalo da se ostvari. Pa mi smo to Kosovo imali pre 20-ak godina! I, jesmo li znali sta cemo sa njim? Je li nam donelo vise srece nego bede??!!
Zato treba prihvatiti cinjenice i ne protiviti se nezavisnosti Kosova. Cak, sta vise, Srbija bi trebala prva da ga prizna i da tako pokaze da ce malo da promeni Milosevicev pravac kretanja. Narucito ako za tako nesto dobijemo i nesto zauzvrat (brze prikljucenje EU). To koliko ze ono biti brzo, najvise zavisi od nas, da se razumemo. Samo, nazalost, taj nacin razmisljanja ne odgovara onima sa pocetka komentara, jer bi morali da se odreknu privilegija koje imaju.
Izgleda, da bolje buducnost ne zivi ovde....
U svakom slucaju, ako neko proba da me mobilise da branim neke "svete srpske zemlje", slobodno neka ne pokusava. Verovatno necu biti kuci!!!!

J.SHaq.

pre 16 godina

Ako bi ste malo logicno mislili ,ulaskom srbije u EU i priznanjem nezavisnost kosova od srbije , onda bi mogo jedan broj plicije srbije da se vrati na kosovu, ali ako se ovako nastavi kao i do sad kosovo ce i onako biti nezavisna je celi svet zeli to osim srbije i majke rusije, a onda nikada ne bi mogla srpska policija da zgazi kosovsku zemlu.

Puno ste prilike izgubili ili da vas podsetim, uzeli ste nam Autonomiju osvojena 1974 u bifsu YU. Pre rata ste imali priliku da nam vratite i dan danas bi kosovo unutra Srbije "bila" Rambuje, niste podpisali dobiliste kruske od NATO, Bec ,i u kraju Baden sve to ste odbili i uvek ste time izgubili, ja mislim samo jednu da srbija voli da kocka sa svojom zemlom ,a ako se ovako nastavi onda ce se reci Lube Karica izlaziti kako bese ono Beoradski Pasaluk.

A sada nemojte ta propustite ovu sansu jer ako necete vi u EU ucice pre vas Albanija ,Macedonija a bogami i Kosovo.
Narode mislite dobro nije nacionalizam vise u modu. vise to je

alex

pre 16 godina

sebe vidim u evropi. budimpesta, prag, pariz,.... to su moji gradovi a ne pristina, gnjilanje, mitrovica ako hocu da idem u manastrire oticici bilo kosovo u srbiji ili ne. nudi nam se da sa provalije padnemo u udoban avion ali mi bi naravno radije da se razbijemo o zemlju.

mile

pre 16 godina

Питање за "патриоте": Када су задњи пут били на Косову, кога тамо имају, када мисле да ће моћи тамо да оду и којим послом?

valter

pre 16 godina

1389-o8-o7,6,5,4,3,2,1,ooooo Predlaze;Kosovo polje proglasiti glavnim gradom Srbije.Vladajucu infrastrukturu premjestiti tamo.EU neka posalje specijalnog,specijalnog visokog predstavnika da ih drzi podalje od naroda.Opasni su bre.Ispiraju mozgove a kada su sa rusima prijete,ujedaju bre.Partizan i Zvezda ce pronaci put u EU.Srbi bre naucite da zivite sami i gradite drzavu na zemlji koja vam po katastru i gruntu pripada.Postujte privatno vlasnistvo.Pozdrav govramentu sa novom himnom Mars na kosovo....

Ceca

pre 16 godina

E koliko sam nekad verovala u EU i zelela u nju sad mi se utoliko gadi i postaje sve odbojnija. Mene bi zadovoljilo stavljanje na belu sengen listu i to naravno pod uslovom da Kosovo ostane ono sto jeste - Srbija, ako pak ne moze... pa dobro bar cemo sacuvati ovo malo ponosa i nikad, ali nikad necu glasati za odvajanje Kosova. A gospoda neka otmu..

CIRA

pre 16 godina

ALO LJUDI STANITE MALO,STAVITE NAOCARE I CITAJTE STA PISE GORE U CLANKU.JEL PISE NEKI DATUM ILI GODINA ULASKA SRBIJE U EVROPU,JA NISAM VIDEO!!LJUDI(EU)REKLI "KOMARAC" A MI SHVATILI "MAGARAC"!A STA AKO NAS ZA**BU STO IM NECE BITI PRVI PUT,OSTACEMO SA OTVORENIM USTIMA JER CE TADA RECI GDE JE MLADIC GDE JE KARADJIC PA GDE ONO PA OVO.....A KOSOVO CE UCI PRE NAS U EVROPU JER CE IMATI EVROPU U DNEVNOJ SOBI.I JA SAM ZA DA UDJE SRBIJA U EU SAMO KAD BI ONI NAMA DALI TACAN TERMIN ONDA BIH SE I JA OSECAO SIGURNIJIM A OVAKO BOGAMI SE PLASIM DA CE NAS MALO ZA***ATI I MOLIM LJUDE IZ B92 DA PUSTE BAR OVAJ KOMENTAR JER DO SADA NISU PUSTILI NIJEDAN A NISAM NIKOG VREDJAO ILI PSOVAO UNAPRED HVALA!!

Moler

pre 16 godina

Slucaj koji nije presedan! Imaju li te face rijecnik manje poznatih rijeci!
Nego hvala im na ponudi, ajde neka plate jedan referendum pa da vidimo sta Srbi misle o njihovom predlogu.

Sergej

pre 16 godina

Mozemo biti mirni: Kosovo ce nam uzeti ,uprkos protivljenju, ali nas ne mogu silom primiti u EU! Tu se mi pitamo! Nas premijer-vizionar je toga svestan i ima razloga za zadovoljstvo, jer njegovoim mudrom politikom necemo nikada postati Evropa. Vojo, majstore, samo napred i - ne skidaj povez!

svi (ni)su isti

pre 16 godina

"Takvo rešenje bi omogućilo demokratsko, multietničko Kosovo opredeljeno za pravnu državu, zaštitu manjina i kulturno i versko nasleđe", stoji u zaključcima." Da pogledamo malo blize. Srbija bez Kosova bi bila demokratska, multietnicka, bla, bla ... Nezavisno Kosovo bi bilo demokratsko, multietnicko, bla, bla ... Srbija i Kosovo zajedno NE BI BILI demokratski, multietnicki, ... ? U cemu je sad tu stos? Ja bih razumeo da EU kaze nesto ovako: "Srbija je izgubljen slucaj, sa njima necemo da imamo nista, pa je zato potrebno da se Kosovo spase" ali oni tvrde da i nas cene, da smo i mi potrebni Evropi, a istovremeno nam oduzimaju Kosovo i opet govore kako ce nam svima u EU biti lepo! To je cisti nonsens - nekog kaznjavas ako je besprizoran, zao, beznadezan a ne nekoga koga pozivas da ti dodje, ne u goste, nego u "zajednicko domacinstvo"! A bajka o jedinstvenom slucaju ce ubrzo biti demantovana, cim gospodin Sarkozi bude saznao sta to znaci "otvaranje Pandorine kutije", a moze mu se desiti da prvi sazna. Pre par dana je g.Gadafi izrazio zabrinutost za ljudska prava muslimana u Francuskoj, a znamo kako smo mi prosli kad se Zapad "zabrinuo" za ljudska prava Albanaca. Istina je da Gadafi nema kapacitete da vrsi pritisak na Francusku, ali i u Francuskoj vec na terenu vlada "nova realnost", po istim principima urbane gerile, nalik na OVK, pa kad se sve sabere i oduzme - eto veselja! Istina je da Tita ne mozemo oziveti, ali Le Pen je ziv i zdrav, nije ni Francuska bas andjeo da bi uporno solila pamet drugima.

pristina-moravska

pre 16 godina

srbija nece nikad da bude clan evrope -pa i kad bi priznala nezavisno kosovo . srbija treba da trasi od evrope prvo da se vracaju sve rasejana lica -da im se garantuje bezbednost -posao -imovina - i pole 2-3 godine da se razgovara o statusu kosova -jer evropa postuje luska prava i ima veliku demokraciju

Borivoje

pre 16 godina

Država Srbija,bez obzira kako bude rešen status njene pokrajine,mora naći odgovarajući način da zahvali prijateljskim državama EU poput Kipra,Slovačke,Grčke,Rumunije i Španije.

H4

pre 16 godina

Henrik IV bi ovaj predlog ubrzanog ulaska Srbije u EU pozdravljao rečima "Pariz je vredan jedne mise" (Paris vaut bien une messe). Ali Srbi nisu tako fleksibilni kao Francuzi da mogu svoju veru da odbace

Djordje

pre 16 godina

A sta ako Kosovo ostane? Niko ne prica o tome. Kakva je buducnost Srbije sa Kosovom unutar granica zemlje? ... Ima li buducnosti, t.j. da li je uopste racionalno diskutovati ostanak Kosova u Srbiji? ...

Levičar

pre 16 godina

Neće me ni čuditi što će radikali biti sledeći na vlasti u Srbiji. EU i USA sa njihovom politikom će totalno zapadno orijetnisane partije uništiti. Narod je protiv oduzimanja Kosmeta i normalno je da će za partiju glasati za koju misle de će Kosmet braniti.

Zoran

pre 16 godina

Ako prihvatimo da Kosovo postane nezavisna drzava brze cemo uci u EU. Pretpostavljam da bi jos brze bili prihvaceni ako pristanemo da Vojvodina, Sandzak i jos poneki delovi Srbije postanu nezavisne drzave. Tako ce Beogradski pasaluk (ili mozda i nesto manje od toga) svetlosnom brzinom uci u EU. Blago nama. Bojim se samo da nam od te brzine ne pripadne muka. Meni se vec odavno povraca.

Predrag

pre 16 godina

Cekajte. Pa sta su nam onda ucinili? Znaci za lepo vladanje i demokratsku vladu dobili smo pored svih dosadasnjih uslova, jos da damo i Kosovo...

Byja

pre 16 godina

Koliko vredi imovina na severu Kosova gde Albanci nemaju ni de facto ni de jure uticaja? Hajde da uporedimo sa KREDITIMA (krediti se vraćaju, i to sa kamatom, ako niste znali), pa da vidimo da li nam se više isplati da damo ono što jeste naše, u zamenu za fotografiju šargarepe. Kao što se lepo da videti, uslovljavanjima za famozni ulazak u EU nikad kraja. Vreme je da počnemo da tražimo nove partnere. Ionako je EU više stalo do Srbije nego obrnuto.

djuro

pre 16 godina

Ja ne razumem sta se nudi. Da priznamo nezavisnost Kosova za potpisivanje kandidature za EU? Da priznamo nezavisnost Kosova za clanstvo u EU? Da se ne naljutimo na EU ako ona prizna nezavisnost za kandidaturu/clanstvo u EU? Sve to uz uslov hapsenja Mladica? Sve to uz uslov hapsenja Karadzica? Sve to uz uslov hapsenja bin Ladena? Da priznamo Kosovo a da nas za uzvrat potapsu po glavi i daju bonu? Cini mi se da se najpre radi o prodavanju magle nedoraslim srpskim politicarima/vodjama u vidu "brzog puta u EU" koji sam po sebi ne znaci nista ako se ne definise, za konkretan veliki (ogroman) ustupak oko priznanja nezavisnosti Kosova. Sve vise sam siguran da u EU ne treba ulaziti, i srecu traziti na drugoj strani, a te likove ne udostojiti ni odgovora.

viper

pre 16 godina

u sustini nije problem to sto će kosovo postati nezavisno već licemerje i nedoslednost takozvanog "demokratskog" sveta ako se već teži poštovanju stanja na terenu kako kažu naši "veliki" prijatelji Francuzi ili Englezi zasto onda oni ne postuju većinsku volju Korzikanaca ili Severnih iraca koji takođe kao i Albanci ne žele da žive pod okupacijom Francuza ili pak Engleza. Kada bi nam svojim primerom pokazali kako se to radi ni nama ne bi bilo teško da ih sledimo.Ovako to je samo "demokratija "sa toljagom u ruci.

Miki Rubiroza

pre 16 godina

Ja sam dugo penio kako je ponizavajuce to sto “Evropa” nudi, medjutim shavatio sam da smo mi sami krivi sto smo dosli u ovu poziciju losom politikom. Kad god nam se nesto nudilo, uz realno gledanje na stvari u datom momentu, nacionalisti su nas pozivali na ratove, i svojim obmanama su uspeli da se odrze na vlasti. Koliko god ovo bilo uvredljivo za nas, realnost je da smo Kosovo davno izgubili Milosevicevom politikom iz 90-ih i da ga nazalost nemamo vec evo 9 godina. Da li je ikom proslo kroz glavu kako je onim ljudima koji vec skoro citavu deceniju zive u bedi, gledajuci u vlast iz Beograda, koja ih, kao i nas, drzi na leru, umesto da pocnu da zive normalnim zivotom sa svojim komsijama, kao sto bi ziveli sa njima i da Kosovo ostane u sklopu Srbije. Isto tako treba uzeti u obzir i to, da li uopste Evropi odgovara Kosovo u EU, u slucaju da isto ostane u granicama Srbije, i da li je Srbija spremna da ima 1/5 poslanika albanskog porekla u svom parlamentu. Evropi je izgleda stalo do Kosovara koliko i Beogradu, sve ce da im daju samo da im/nam neprilaze. Uz sve to koliko je finansijskih sredstava potrebno da to Kosovo dostigne nivo Srbije, a Srbija Evrope, pa mi ipak nismo zapadna Nemacka. Sve u svemu, i za jedne I za druge je najbolje da se ko ljudi razidjemo i iskoristimo finansijska sredstva razvijenih zemalja, i probamo da olaksamo sami sebi, a i svom potomstvu, jer ce Srbija jedino na taj nacin uspeti da vrati svoj ugled, i svoj obraz. I zapamtite, ovo je poslednja sansa da nas civilizacija ne zaobidje za narednih xxx godina.

vladica

pre 16 godina

Nas maksimalni realni domet integracije Kosova sa ostatkom Srbije je severni deo sa srpskom vecinom i tretman crkvene imovine kao ambasada odnosno vlasnistva republike srbije sa oruzanom zastitom i restriktivnim pristupom.
Vise od toga su samo puste zelje, realno nemamo moc da to izvedemo, bez obzira sto Kosovo poseduje prirodna bogatstva (manja od bogastva Indije pre odlaska engleza zbog neisplativosti okupacije), sto je medjunarodno pravo na strani Srbije i bez obzira na kulturno istorijske korene.

Sem ovog maksimuma u igri su i druge pogodnosti za Srbiju, recimo novcane u vidu davanja, otpisa dugova i ubrzanja statusa prijema u EU. Takodje uspostavljanja bolje saradnje sa Amerikom i EU. Sama podela teritorije ima svoju cenu i moze da bude preskupa i preduga opcija, uz igru nerava i mozda vojske.

Amerika mnogo vodi racuna o kontinuetu svoje politike. Nagli zaokreti se nikad ne prave. Fura se prica da je Kosovo oslobodjeno Srpske okupacije (sto je na izvestan nacin tacno) i na toj prici ce se insistirati do kraja, makar bio 20 godina status kvo na Kosovu.
Nasi politicari prave istu gresku kao Milosevic. Manipulisu zeljama i emocijama naroda prema Kosovu, na tome gradeci politicku buducnost. Bitno je da se oni bore za Kosovo do kraja da narod kad ga oduzmu bude uveren da su dali sve od sebe, da zadovolje crkvene i akademske stavove.
Slobi je uvek bilo bitnije javno mnjenje od interesa Srbije, a vecina sadasnjih politicara su sledbenici njegove politicke skole.

Morali bi da vode racuna o realnom interesu drzave i nacije bez obzira na javno mnjenje, da imaju hrabrosti da politicki zrtvuju sebe za dobrobit naroda. Za to nazalost niko nema petlju. Nema Milosa Obrenovica na politickoj sceni.

Eh

pre 16 godina

Uvek ista prica pred neke izbore. Nema brzeg puta ka EU, jer drzava treba da bude spremna za EU. To kao da na maraton posaljete nekon koji se trka na 100m. U pocetku je sve OK, a kasnije dolazi do problema. Srbija treba da bude spremna za Europu, a kako sada brani trziste, kada bi ga totalno otvorila to bi bio slom drzave, a i tajkuna koji ubiru extra profit zbog te zatvorenosti.

Miodrag

pre 16 godina

Brzi put u EU, ali ipak sa "malim" preprekama!
Premijer V. Britanije, Gordon Braun je već izjavio da ulazak Srbije u EU treba usloviti priznavanjem Kosova kao nezavisne države.
Mišljenja sam da će se EU saglasiti oko priznavanja nadgledane nezavisnosti EU, i pored trenutnog protivljenja nekih zemalja. S druge strane ubrzaće se potipisivanje SSP između Srbije i EU, a i dobivanje statusa kandidata za ulazak u EU. I tu ćemo stati, jer ne verujem da će nas primiti u EU, a da ne priznamo nezavisnost Kosova. Ne treba gledati na primer Kipra, jer je on primljen, između ostalog da bi se vršio pritisak na Tursku oko statusa severnog dela Kipra i njenog samog ulaska u EU.
Šta uraditi tada? To nije pitanje za ovaj trenutak. Do tada, ako ima imalo mudrosti i pameti u ovoj zemlji treba prionuti na posao i početi graditi državu, na koju će biti ponosan svaki njen građanin. Kasnija pitanja će u tom slučaju mnogo lakše dobiti odgovor.

m

pre 16 godina

Da li je moguće da iko ko živi u Srbiji može da zamisli da će ova vlast da se odrekne Kosova kao najboljeg mogućeg izgovora za sve što rade. Oni ne žele Evropu ni sa Kosovom ni bez njega. Oni jednostavno nemaju dodirnih tačaka sa Evropom u bilo kom pogledu, u civilizacijskom pre svega. Proevropska politika u Srbiji je unapred osuđena na propast. Tako je bilo i tako če biti i to je jedina realnost. Tako hoće KGB sa svojom ekspoziturom na balkanu i to je tako. Patološka ljubav prema rusima kojima smo mi "bolesni rođak sa sela" kojim manipulišu zarad svoje koristi je ono što nas koči. Moja generacija (1976) je odrasla na tekovinama zapadne civilizacije i meni je mnogo teško što vidim da tako mogu da živim samo ako odem iz ove proklete avlije.

Toni Manero

pre 16 godina

Koliko postoje Srbi kao narod?
A koliko dugo su vlasnici Kosova? Ko im je dao to vlasnistvo, zasto... i zbog cega ga uzima nazad?
AKo uspete da hladne glave dodjete do sustine, necete menjati bioloski opstanak nacije i njen ekonomski prosperitet - za parce zemlje.Srbija je postojala i pre Kosova a postojace i posle. Jedino nece postojati politicari koji LAGODNO ZIVE NA RACUN ISTOG.

Gula

pre 16 godina

Zasto se ne naprave izbori pa da gradjani glasaju za Kosovo,ako izglasamo da nam nije potrebno kosovo nek politicari dignu ruke,jer ima preko 40 posto ljudi koji nisu glasali za sadasnju vladu i mozda se ne slaze sa njihovom politikom koju trenutno vode.
Ajmo izbore pa da vidimo da li je narodu stalo do kosova ili nije.
Upropastilo nas je Kosovo,stojimo u mestu zbog njega.
U cije ime sadasnja vlada pregovara kad nije pitala narod sta misli o kosovu?
Izbori da se narod izjasni da li nam je potrebno ili nije.
DOSTA JE VISE PREGOVORA I ZAMLACIVANJA U PRAZNO.

Nenad

pre 16 godina

Zbog ovakvog stava EU (ali bukvalno samo zbog toga) - ode moj glas Radikalima. I nisam jedini. A vi gospodo iz EU, razmislite kako ste Radikale VI doveli na vlast u Srbiji.

Nenad

pre 16 godina

Kako ne vide da od toga nema nista.Cak i da proguraju nezavisnot bez priznavanja Srbije nema nista.
Nezavisnost samo odlaze probleme ne resava ih.Nametnuto je dobro samo za jednu stranu.
Bice to buktinja za nase sledece generacije.

Felix Mileker

pre 16 godina

... Ne nudi se Srbiji članstvo u EU, već MOGUĆNOST.

Druga stvar je što se zaboravlja da je Kosovo oteto od Srbije vojnom agresijom, i da bi prihvatanje, takve, nepristojne, ponude značilo legalizovanje protivpravnog stanja.
Na primer, sudite se sa komšijom oko dela njive koju je uzurpirao, pa vam sudija kaže, Ej, pusti ga, na njoj je i onako njegova pšenica, a već ju je i ogradio.

Bata

pre 16 godina

Ako jasno postoji jedna lekcija koju u poslednjih 20 godina očigledno nismo naučili, onda je to sledeće:

Uvek nam ponude nešto, mi to odbijemo i na kraju moramo da se zadovoljimo sa daleko manjim od onoga šta su nam inicijalno nudili.

Imam osećaj da će tako biti i ovaj put, samo što se ovog puta nećemo zadovoljiti ni sa čime, osim svojim samosažaljenjem, inatom i ko zna čime. A kada time obučete i nahranite svoju decu, pitajte ih koliko im je to prijalo.
Svetom vlada politika i ekonomija, a ne neka univerzalna pravda - prestanite da plačete iz svog dečijeg krevetca i pokušajte iz postojeće situacije da izvučete najviše šta možete. To neće uvek biti 100% onoga šta ste želeli, ali i Srbija je mala i siromašna zemlja. Da je od početka znala koga da vuče za rukav i žali se, sve ovo se ne bi ni desilo.

mista

pre 16 godina

Ako bi bilo glasanje, glasao bih protiv ovakve trgovine. Naravno, nikoga ne interesuju ovakvi glasovi, modernim demokratijama glas naroda je nebitan (inace bi se zapadni Nemci davno ponovo odvojili od svojih istocnih sunarodnika jer im ekonomski predstavljaju kamen oko vrata). Kosovo je vec izgubljeno, ne moramo to i da im potpisemo (a to oni hoce) jer taj potpis bi nam poturali do kraja sveta. Neka budu oni nezavisni bez naseg pristanka, to treba izvuci iz ovih pregovora, modalitet za to sigurno se moze pronaci, a da li cemo u EU ici brze ili sporije je male vaznosti (i za nas bi trebalo da bude i male vrednosti u toj trgovini). Ionako su svi bili srecniji dok su isli ka EU, nego sto su bili sada kada su tamo:)

ALLeuuuuu

pre 16 godina

Ja stvarno ne razumem nas narod.Kada sam 89'dolazio u Srbiju iz Slovenije zamalo da dobijem batine jer sam pljuvao po Milosevucu i svi, ali SVI su ga podrzavali.(sada bi se javilo 4 mil. Srba koji bi rekli nije tacno- ja nisam)
Sada bi voleo da mi neko od vas objasni sta znaci biti deo EU. Ja zivim u Srbiji, imam Slovenacko drzavljanstvo i pasos.Cesto idem u Sloveniju. Oni koji su imali imaju i dalje a oni koji nisu imaju JOS manje...Tvrdim i imam dokaze a vi dokazite cime se to dobija standard- ulaskom u EU ili napornim radom-pre svega sudstvo,administracija pa sve do onoga o cemu ni 2% Srba ne vodi racuna:O ZAJEDNICKOJ IMOVINI.
Za ne upucene-rekao bi po komentarima vecinu, Slovenci hoce da zarate sa Hrvatima zbog par hektara.U jednom trenutku malo je falilo da dodje do sukoba.
Vecina bi ovde poklonila ono sto smo imali vekovima, gradili tamo gradjevine na kojima moze da nam pozavidi pola Evrope.Cak ni Turski osvajaci nisu rusili te manastire jer su imali postovanje prema kulturi.

E pa gospodo Srbi-koji-bi-ste-zeleli-u-EU
sa takvim stavom Slovenija, Svedska, Norveska,... nikada ne bi bile to sto jesu da pre svega nisu binule o njihovom ZAJEDNICKOM.
Inace SL je imala standard i pre ulaska a Portugal i Grcka su duze clanice a jos nisu stigli SL.!!

Ljiljana, London

pre 16 godina

Po komentarima vidim da je narod ili promenio stav/ili samo prihvatio ono protiv cega vise nema nikakvog uticaja - polako se "treniramo" da prihvatimo odluku, pa sto se vise ponavlja, zvuci bolje. Citam komentare na BBC-u, i nasi susedi su svi protiv odvajanja Kosova - a vama ostavljam na razmisljanje zasto.Mislim da bi pravilnije bilo da udjemo u EU,sa svojim granicama a ne diktiranim;(jos uvek nisam sigurna da smo spremni za EU - mi smo bili spremniji 1988 u odnosu na sad, jer smo tanki fizicki i psihicki). Pre bih prihvatila uslove da se resimo korupcije/nepotizma/bezzakonja/neobrazovanja/ lose infrastructure/itd.. pa da udjemo - da spunimo uslove koji su zdravi. Ali kad mi sami ne mozemo da resavamo svoje probleme - tako nam i treba.

Toshke

pre 16 godina

Kako sam video clanak, moram da se slozim sa vecinom. Sada je trenutak da se napravi kljucna odluka i mislim da je ta odluka da Srbija zaboravi proslost i okrene se ka buducnosti.

Nasi politicari su slabici i kukavice. Ne smeju da zrtvuju (potencijalno) svoju moc i polozaj za dobrobit svoje zemlje. Oni ce da vrte nekakve price kao teritorija - gluposti. Cinjenica je sta zeli srpski narod:
1. Da ima celu teritoriju Kosova.
2. Da u svojoj drzavi nemaju Albance, jer ih ne podnose.

Mislim da je to ocigledno nemoguce. To je pokusao Sloba 90-tih i onda smo dobili lepo po usima od NATO.

Znaci, ja sam za multinacionalnu drzavu, gde ce svi ziveti srecno i zadovoljno i moci da zajednicki rade, ali to je sada nerealno. Nasa Vlada jedino sto zeli je da pomaze Srbe na Kosovu i to su puste price da bi se duze zadrzali na vlasti. I oni znaju da ce Kosovo otici i uopste ne zele da prave neke ozbiljnije planove o saradnji i investicijama sa tom pokrajinom. Oni samo prave pricu da bi dobili vise poena i zadrzali se duze.

Treba biti hrabar i razmisljati na 20+ godina unapred, a ne na 2 godine do sledecih izbora.

I jos nesto: Dosta nam je bilo ratovanja i gladovanja! Gradjanima Srbije (koja god to bila) jedino treba da u miru cuvaju svoju decu, da rade vredno i bivaju placeni koliko zasluzuju! Samo toliko. Da li je to sto trazimo previse?

Ivan+3

pre 16 godina

Zanimljiva je ponuda, bila bi jos zanimljivija kad bi nam ponudili direktno clanstvo, ovako to naravno ne sluzi nicemu, osim da sami sebi skoce u usta posto navodno nisu hteli nista da nude.

Mislim da je cela prica oko EU dramaticno precenjena, pogotovo ako principijelno razmisljamo. Ako je nas stav da Kosovo ne mozemo da damo, onda ga ne damo, pa nek nas i prime odmah, direktno. Ovo nije dilema izmedju dve ravnopravne opcije: imamo sa jedne strane teritoriju sa stanovnistvom i ogromnom istorijskom i duhovnom vrednoscu, a sa druge strane liberalno - kapitalisticku finansijsku zajednicu. Zbog toga, lepo od njih, nek nas prime, ok, ali ne vidim zasto bismo mi njima ista dali za to. Btw, onda ce isto postojati tajkuni, samo ce sedeti negde drugde, to i jeste smisao cele price.

Pribojac

pre 16 godina

Sve je vrlo prosto, oko Kosova su se svi dogovorili i u ime Srba i u ime Albanaca. Ova ponuda je samo izgovor za promenu stava Kipra, Grcke, Rumunije i Spanije.

bobo

pre 16 godina

NESTO MI NIJE JASNO!!!

Pa zar po ovoj prici nije logicno da je najbolje da Kosovo ostane u sastavu Srbije ako cemo vec ekspresno u EU? Onda ce i Kosovo, zajedno sa nama, ekspresno u EU, jer su im sanse da to urade sami mnogo manje. A kad svi ekspresno budemo u EU menjanje granica ionako nema smisla jer se u EU granice ionako brisu. Uz to stedimo novac EU za eventualnu misiju ako Kosovo bude nezavisno. Znaci sve sto treba da urade je da objasne ovu logicnu matematiku svojim prijateljima Albancima i svi srecni i zadovoljni.

VRLO JEDNOSTAVNO.

Darko

pre 16 godina

Ko kaze da se povijest ne ponavlja.Srbiji se nudi sve,Srbija se inati i odbija sve,EU gubi zivce donosi odluku bez obzira na sve i Srbiji ne da nudi nesto nego jos i uzima.Tako je bilo i u devedestim tako ce da bude i sada.Neki losi dezavu.

Nikolina Velimirovic

pre 16 godina

Prijem Srbije u EU ce oznaciti definitivni politicki poraz Vojislava Kostunice i njegove ideologije. Ako ni zbog cega drugoga, Evropljani bi trebalo da pozure...

Beogradjen

pre 16 godina

U ime mojih drugara, moje maloletne dece, u ime svih onih diplomaca koji stoje u redovima i cekaju iseljenicke vize, u ime svih onih koji su na ivici gladi i bede, u ime buducnosti Srbije, gospodo politicari, opametite se, ne vodite nas nazad... Kosovo je otislo, nama je sad mesto u Evropi i EU.

Urazumite se zaime Boga vec jednom!

Munze Konza

pre 16 godina

Imate dete koje vam pravi probleme u životu (neće da uči, ima loše društvo, beži iz škole). Logično rešenje je da ga menjate za prednacrt Ugovora o kupovini novog mercedesa, zar ne? E sad - vi taj mercedes ne možete da priuštite, naravno, ali ugovor je baš divan, odštampan na masnom, debelom papiru i uramljen je u prelep drveni okvir. Vi kojima to odgovara - samo napred. Ne uvlačite ostale u tu priču, molim vas. Nismo svi budale.

Već smo u SFRJ (tačnije FNRJ) pričali o tome kako granice nisu važne, kako smo mi bratske nacije - niko nije mislio da će se država jednom deliti. Takav istorijski promašaj nas je doveo do ratova u kojima je izginulo mnogo ljudi, a čitav region unazađen za ceo vek i više (npr. ono što su Nemci ili Italijani uradili ujedinjenjem pre 130 godina nas Balkance tek čeka). Bojim se da će Kosmet dobiti nezavisnost i da ćemo onda imati kosku oko koje ćemo se sa Albancima glodati i sledećih 100 godina. Takođe ne treba zaboraviti ni srpske Krajine - ako su Albanci uspeli da čistom brojnošću unište Srbiju (a nezavisnost Kosmeta pod albanskom upravom jeste uništenje naše države, nema potrebe da se lažemo), ne vidim razlog da i svi ostali narodi ne probaju to isto. Otvara se Pandorina kutija i veselja će ovde tek da bude. Priče o "ujedinjenoj Evropi" su za nas Srbe samo priče - jer su za nas uslovljene kapitulacijom i uništenjem države. Prema tome, nema srpskog potpisa ni na kakvom dokumentu o nezavisnosti Kosmeta, ni po koju cenu. To nema veze sa političarima na vlasti, već sa Srbima kao narodom. Ako mogu, neka uzmu - ali neka ne traže način da mi na to pristanemo. Kosmet nema cenu. Kao ni ono dete iz prve rečenice. Makar i ne bilo kao ostala deca, naše je i ne damo ga.

mail

pre 16 godina

Da li ce otici ce Kosovo? Pa ono je otislo jos '99 ne znam o cemu vi ljudi pricate. A da li cemo nesto dobiti, zavisi samo od nas. Ja ne bih potcenjivao Kostunicu, sposoban je napraviti svima nama velika sra*a.

Kosovac

pre 16 godina

Predlazem sledecu ponudu za EU: EU nudi Albancima sa Kosova da odustanu od nezavisnosti u zamenu za brzi ulazak u EU u okviru Srbije jer je to mnogo realnije...

Zorica

pre 16 godina

1. Ja ne vidim da je to trampa, vec pruzanje sanse rukovodstvu Srbije da javno mnjenje konacno okrene ka sagledavanju svog zivota i perspektive, da se stvari moraju gledati realno i u kontekstu proslih delovanja, te da se i da se manu teranja jalovog inata.

2. Kakvo god da je konacno resenje Kosova i Metohije, dobro je, cak je od izuzetne vaznosti da tamo dodju policajci i sudije. Vojska ne moze da razluci kriminal od etnickog nasilja niti diverzije raznih tajnih sluzbi. Policija koja zna da radi i koja je profesionalno neutralna tamo je sad najpotrebnija, a bolje bi bilo i da je od 1999 bila tamo. Ne znam sto su se ovi nasi uskopistili oko promene misije. Nekom mozda ne odgovaraju medjunarodni policajci koji bi mozda uspeli da otkriju kriminalce i iz jednog, a bogami i iz drugog naroda.

Sto se o tome cuti?

NS

pre 16 godina

Stvarno mi nije jasno o kakvoj je trampi rec. Niko nije ni spomenuo da ce Srbija uci u EU u zamenu za Kosmet, vec samo da ce dobiti brzi put do KANDIDATURE, svaka cast, mozda se izjednacimo sa Albanijom! To je zaista uvredljivo.

GuC

pre 16 godina

Vec vidim kako VK vristi , necu u EU, pa obecao sam Misku i prijateljima iz sluzbi...a da , to je zbog 15% indijanske zemlje.
Dosada smo uvek odbijali dobre ponude i odlucivali se, narod iz INATA, a vlastodrsci zbog neslucenih mogucnosti drpanja, sankcije, hiperinflacija, nestasica,sverca...
Dajte jednom shvatitet da smo mali, siromasni i da nasa geopoliticka "prednost" jeste i geopoliticka nagazna mina.
Prihvatam ponudu, bolju NIKADA necemo dobiti!!!

citalac vesti

pre 16 godina

Nesumnjivo je da je u toku ovih godinu dana koliko traju natezanja oko Kosova, Srbija dosta dobila na svom medjunarodnom statusu. Vidimo da Ahtisarijev plan nije prosao glatko, da su pregovori produzeni, da je ucestvovanje nase delegacije u njima dobro ocenjeno, da je celom svetu stalo do nasih predsednickih izbora, da nam se sve ozbiljnije nudi clanstvo u EU... Ne verujem da je neko sve to ocekivao pocetkom ove 2007.
Medjutim, sada trenutak postaje pipav. Nove vlade u Engleskoj i Francuskoj ucvrscuju svoju vlast, sto znaci da proamericka orijentacija EU jaca. U samoj Americi se na vlast (najverovatnije) vraca porodica Klinton, zajedno sa cuvenim Ricardom Holbrukom.
Nadam se da ce nasa vlada zadrzati mudar kurs na spoljnopolitickom planu, i cvrsti ucenjivacki pravac u pravom trenutku zameniti blazim. Odnosno, nadam se da ce reakcija na predstojece zapadno priznavanje nezavisnosti Kosova biti umerena, a rad na priblizavanju EU konkretniji. Evo i dokaza da se ide u tom pravcu - situacija u Republici Srpskoj se stisala.

Rod

pre 16 godina

Kosovo je odavno izgubljeno i sada ne predstavlja ništa osim ogromnog problema za Srbiju. Nije pitanje da li ga treba dati u zamenu za nešto. Dato je odavno. Od nas se sad traži samo da se suočimo sa tim, da bi Evropa mogla da nas funkcionalno integriše u sebe. To je sve. Ne treba dozvoliti kratkovidim inadžijama da upropaste i buduće generacije svojom zatucanošću i slepim konfrontiranjem zdravom razumu. Kosovo, koje nam ne vredi ništa u teritorijalnom smislu, a u ekonomskom nas samo košta, treba zameniti za nešto što vredi.

Pored lepih reči, ovaj put treba okrenuti sto i naterati Evropu da nam prvo da šargarepu: npr. zvaničan status kandidata i ukidanje viza, pa tek onda pristati na okvir za nadgledanu nezavisnost Kosova. Tada će i narod biti spremniji da to prihvati jer će konačno osetiti Evropu na svojoj koži a ne samo u praznim pričama. Okvir za status Kosova bi de facto bio Ahtisarijev plan ali ne bi smeo tako da se zove, već bi morao da bude predstavljen srpskom narodu kao po Srbiju bolje rešenje i pobeda srpske diplomatije (tako je to radio i Sloba) jer ne traži srpski narod ništa konkretno kad je u pitanju Kosovo - oni samo ne žele još jedan poraz. Čista simbolika.

antracit

pre 16 godina

Ugledajmo se na Sloveniju!Milošević je posle njihovog odcepljenja uveo embargo na slovenačku robu,sa obrazloženjem da je Srbija spremna da proizvodi sve što je za građane potrebno.Slovenačka roba je opet prisutna na našem tržištu,jer Sloveniji je u interesu da sarađuje sa svima u regionu,jer gleda interese svoje privrede,svojih građana.Bile su prognoze da će Slovenija propasti nakon odcepljenja,no,sasvim suprotno,Slovenija je postala član EU veoma brzo.Sve ovo može da postigne i Srbija,ali pri tom treba gledati opšti interes građana i svu energiju trošiti na pametne stvari,koje vode napred.Naravno dok politika u ovoj zemlji bude opsluživala samu sebe,nema nam spasa!Ljudi ugledajte se na Sloveniju,jer ni ona nije postigla ulazak u EU mađijom,već radom.Na cilj stiže samo onaj koji ga i ima!Plašim se da ga mi trenutno nemamo.

bojan

pre 16 godina

pita me drug italijan zasto je tolika frka oko kosova? rekoh kako bi se ti osecao da recimo sicilija hoce da se odcepi od italije? a njegov odgovor je bio ko ih j*b* nek se odcepe!
Hocu u EU, necu da se ponove 90te zbog 15% teritorije i jedva 10% glasova!!!!

makarije

pre 16 godina

Stvar je jasna kosovo za ulazak u EU i to je jedino normalno i treba da ga trampimo. dosta je bilo gubljenja vremena i hoće ljudi bre veće plate standard putovanje bez viza i nek ide to kosovo s milim bogom više .Ćao bre.
E a sad za tzv patriote koji bi da ratuju .I Tunjavi Koštunije i Maneken Tadija znaju da i hoće da menjaju Kosovo za EU al malo više tvrde pazar i tajnim diplomatskim kanalima traže garancije za hitan prijem u EU, a s druge strane Tunjavi Premijer LOŽI i PRŽI bre tzv patriote ratno huškačkim govorancijama i trućanjima tako da ništa od patriotizma dragi naši licemeri velikosrpski!Živi bili pa videli.

Novosadista

pre 16 godina

Da vidimo, kada smo pre otprilike godinu dana rekli da ne dolazi u obzir nezavisnost, za uzvrat nam nisu nudili NISTA, a sada odjednom silne povlastice. Cini mi se da ovo natezanje donosi dosta dobrog Srbiji. Naravno, uvek treba znati kada je dosta. Najlakse je odmah prihvatiti po principu mi ne mozemo bez njih. Da je tako (a vidim da ima dosta takvih komentara koji bi zdusno odmah prihvatili sve od EU) prihvatili bi smo jos pre godinu dana i ne bi sada imali ovakvu ponudu. NAPLATIMO SKUPO KiM.

Mislilac

pre 16 godina

Ne menjam Kosovo za EU!
Valjda se i moj glas racuna podjednako?
Ovako licemerna evropska unija meni licno ne treba. A siguran sam i da 70% ljudi u Srbiji misli isto...

Darth Vader

pre 16 godina

Ako Srbija odbije ovu ponudu to ce imati katastrofalne posledice na duzi period. Videli smo kako je proslo odbijanje predloga iz Rambujea, a sad nas duhovni inspiratori istog vode u sunovrat, istovremeno nudeci Kosovu mnogo vise nego sto je svojevremeno predvidjano tim istim planom. Narod na zalost ima kratko pamcenje.

Vladimir

pre 16 godina

Ovo je dobar dil. Samo traze da formalno prihvatimo realno stanje na terenu (da Kosovo nije srpsko) a zauzvrat dobijamo politicki kapital.

Jedini je problem sto vecini politicara u zemlji a ni tajkunima ni ne odgovara da udjemo u EU. Kako ce moci da nam naplacuju sve 30% skuplje nego u Evropi ako budemo mogli Ryanair-om do Milana ili Pariza za 30 evra?

Dragan

pre 16 godina

A posle izbora ce da krenu nova uslovljavanja.I mislim da svima treba da bude jasno da uslov za ulazak u EU jeste"dobra medjususedska saradnja i razumevanje"!Ako EU priznaju nezavisnost Kosova,ocigledno je kad Kosovo bude u EU,da ce se od nas treziti da priznamo nezavisnot Kosova!A Tadic kaze da to nikada nece priznati.I sta onda?Kao borimo se za Kosovo,ali hocemo i u EU,e pa to ne moze!

Cane

pre 16 godina

Sta vam je ljudi? Pa nasim politicarima na vlasti, odgovara ova kriza oko Kosova, a nikako ulazak Srbije u EU, iz jednostavnog razloga: da bi mogli nastaviti da nas kradu, preko upravljanja javnim preduzecima i preko surovanja sa raznim monopolskim kompanijama. Nije njima stalo do Kosova zbog toga sto se brinu za narod dole, vec im je stalo da odrzavaju krizu i drze Srbiju sto dalje od EU, gde vladaju red i zakon, a samim tim i manje je prostora za pljackanje. Zato, sam siguran da ovu ponudu nikada nece prihvatiti, ne zato sto su "patriote" vec zato sto im tako odgovara zarad ostvarenja svojih sebicnih zivotnih ciljeva. Kad jednom to budete shvatili, dakle Vi - "NAROD", onda ce nam mozda i biti bolje...

Novosadjan

pre 16 godina

Izgubis Kosovo cije stanovnistvo ne moze ocima da te vidi. Dobijes EU u kojoj politicari nece moci da se bahate i drpaju pare a tajkuni da rade food sa marzom od 35%. Da li je sada jasno zasto ce politicka elita da vice "ne damo Kosovo"?

Veljko Jovanovic

pre 16 godina

Kako pise u naslovu, nama se nudi "brzi put do kandidature za članstvo u Uniji". Nije precizirana duzina puta, brzina kretanja ni izvesnost prihvatanja kandidature. Dakle, jedna vrlo neobavezujuca i neprecizna izjava...

Kad bi nasi politicari predlozili "razmatranje planiranja prihvatanja nezavisnosti Kosova" u zamenu za "brzi put do kandidature za članstvo u Uniji", verovatno bi u EU rekli da je izjava nasih politicara neozbiljna, mada su obe formulacije podjednako supljikave.

Josip Vasilj

pre 16 godina

Srbija je definitivno izgubila Kosovo, ušla ona u EU, ili ostala sama i izolirana na Balkanu. Zato bi odmah trebala prihvatiti ovaj brzi put do članstva, koji joj sada lideri Unije nude.

Sale

pre 16 godina

Ma super su te evropske vrednosti.Kada Srbija treba da se odrekne 15% svoje teritorije to je u redu.Odnosno, Srbija to treba da prihvati kao potuno normalnu stvar i jos da kaze HVALA.Pogledajte samo susede.Isto evropska perspektiva (HR i SLO), a prepucavaju se medjusobno oko 100m zaliva, da li ce granica ici malo juznije ili malo severnije.Ma svi smo mi jedna velika evropska porodica.

Dragan

pre 16 godina

Od 2000 ode Crna Gora , sad ce da ode Kosovo , nesto mi mirise i u Vojvodini , ko da je Srbija sugava !!!!!!

sve mi se cini da bi najbolje bilo da se odcepio Beograd od Srbije i da je usao samo on u EU , da bi ostatak Srbije procvetao !

sumorni

pre 16 godina

Kosovo će otići, složili se mi sa tim ili ne. Ali, cena našeg "slaganja" koja nam se nudi pada iz dana u dan.

Sa druge strane, Kosovo će dugoročno biti problem za Srbiju, koji ona neće moći da reši u svoju korist, ni po cenu sopstvene propasti.

Samo neodgovorni ljudi žele svoju propast iz pukog inata. Zato "Take money and runn"...

Srbin iz dijaspore

pre 16 godina

Sve je vrlo jednostavno: EU zeli da resi problem i nudi nam fer ponudu, a mogu da ga rese i bez nje... Ovo mora da se prihvati, jer nema bolje zastite srpskih interesa na KiM od zajednickog ulaska u EU. Stvarno ne znam sta vise ceka nasa vlast?

Josif

pre 16 godina

Ma nemojte... a sta je sa onim stavom Evropske unije koji su izneli 1000 puta da ulazak Srbije u EU NIJE USLOVLJEN PITANJEM KOSOVA? Kakva neprincipijalnost... nemam reci. Sramota.

geolog Ph.D.

pre 16 godina

Trampa za teritoriju koja je nacionalna kolijevka srpskog naroda a uz to i nalaziste olova, cinka i srebra u proporcijama (999,000 t Pb, 670,000 t Zn and 2,200 t Ag) vrijedno eksploatacije za sleljedecih 50 godina jednostavno ne dolazi u obzir.
Ovo cisto sa geoloske tacke gledista, pa bih zamolio agrarne tehnologe, politicke geografe, hidrografe i demografe da elaboriraju aspekte oranica, suma, turizma, vodenih resursa, pa i tog famoznog albanskog nataliteta (i.e. ekonomskog potencijala) koji bismo uzgubili u slucaju gorenavedene razmejne za zvanje "kandidata", te da navedu vrijednost svakog ponaosob. Hvala, ali ne odricemo se Kosova i Metohije, a posebno ne nasih albanskih sugrdjana.

Ledja

pre 16 godina

Prihvatiti ponudu odmah i bez oklevanja! Mi ne odlucujemo o Kosovu i ne postoji nacin da ga zadrzimo, a ubrzanim clanstvom mozemo mnogo dobiti za ovu jadnu zemlju! Mozemo da izgubimo jedan mali deo (koji je odavno otisao) ili da samoizolacijom izgubimo sve!
Srbijo, pamet u glavu!

antracit

pre 16 godina

Bilo bi vreme da već počnemo živeti i bitisati u omeđenosti dostojnog čoveka.Bojim se da naša politika ne ide u dobrom pravcu.Zvanična polilitika naše zemlje počinje da liči na već jednom proživljeni scenario,zato bi naši mudri političari trebali dobro da razmisle koji su interesi građana Srbije.A da li su interesi Srbije tavorenje u svojim uskim bezizlaznim okvirima,ili nešto drugo, nije teško utvrditi.Jer,Evropa će moći bez nas,ali bojim se da mi nećemo moći bez Evrope i bez bilo kojeg našeg suseda.Veoma dobro se zna, ko je i kada izgubio Kosovo,a za dobrobit čitavog regiona put u Evropu i svestrana saradnja predstavlja jedino rešenje....

Evropa danas

pre 16 godina

Srpski rezim, tajkunska privreda, kao ni politicki, pravni i socijalni sistem Srbije nisu kompatibilni s Evropom. Nije kompatibilna ni vladajuca nacionalisticka i klerikalna ideologija, niti antizapadna i proruska osecanja ogromne vecine stanovnistva. Nisu kompatibilne vrednosti, ideali i nacini na koje se licna i kolektivna uverenja ispoljavaju. Zao mi je manjine u Srbiji koja je potpuno i oduvek bila kompatibilna s Evropom - ona je ionako deo iste evropske porodice - ali tesko mogu da zamislim Kostunicu, Vucica, Miskovica, Bulatovica, Ilica, Anfilohija i milione njihovih sledbenika u Evropi. Oni tamo ne bi bili srecni. A ne bi ni Evropa bila srecna u istom drusutvu s njima.

ferizi

pre 16 godina

pa ljudi imate sansu da idete u eu .kosovo ste izgubili barem uzimajte neshta i to je bolji zivot sa eu bez kosovo.tesko za vas, ali je realnost .nacionalizam nije pomagao nikoga.pozdravim sve oni ko ovako misli.iz njemacke

realista

pre 16 godina

Kosovo je igubljeno kapitulaciom u Kumanovo 1999. godine, gde su SRS SPS JUL podpisali tu kapituliaciju. Realno Srbija nece vise nikad imati uticaj na Kosovu. Bice kao i 1995, umesto da nagovore Krajiske Srbe da prihvate Tudjmanov plan Z-4, Krajiski Srbi uzeli najgoru opciju.
Tako ce biti i sa Kosovom, i za 5 godina ce govoriti, sto nismo 2008 uzeli clanstvo u EU, ovako sada nista. Jadno je sta se prikazuje na RTS-u,ista retorika kao i za vreme Milosevica, urednik javnog servisa kucni prijatelj Mire Markovic, svako vece Seselj u Hagu, jednostavno, u Srbiji vlada mediski mrak i to 15% teritorje se ne moze drzati kad preko 90% stanovnistva je albansko.

zika

pre 16 godina

Menjam Kosovo za EU!
Budimo realni, Srbija nema vlast na Kosovu vec 15 godina. Ogromna vecina ljudi koji zive na Kosovu ne priznaju Srbiju kao svoju drzavu. Ekonomija Srbije je u ocajno losem stanju i ne moze da podrzava ni samu sebe a kamoli da ulaze ogroman novac potreban za ozivljavanje privrede na Kosovu (koja je u jos gorem stanju nego ona u Srbiji). Ogroman novac bi bilo potrebno uloziti i u uveravanje Albanaca sa Kosova da ce im zivot u okviru Srbije bio zadovoljavajuci. (Ja nazalost ne cujem da nasi politicari uopste razgovaraju na temu ljudi - uvek i samo se govori o teritoriji, sto je po meni nerealno).
Sa druge strane, odricanje Kosova i ekspresni ulazak u Uniju bi konacno doneo stabilnost i pomogao iskorenjivanju korupcije i na taj nacin ozivljavanju privrede i ekonomske situacije. Ne zaboravimo, nedefinasano stanje odgovara korumpiranim politicarima i mutivodama. Dok oni zamajavaju ljude nacionalnim ponosom, oni pljackaju taj isti narod. Setite se samo Milosevica, Radomana Bozovica, Mirka Marjanovica, sada Miskovica i ekipe...
Ovaj narod i drzava zasluzuju da se konacno malo smire i pocnu da razmisljaju o sopstvenoj deci i njihovoj buducnosti.

Dima

pre 16 godina

I umesto da budemo srecni sto smo za nista (ili ogroman problem na vratu) dobili nesto, civilizaciju kojoj treba da se vratimo, a povrh svega ekonomski napredak i standard gradjana. Mi ce opet da budemo nezadovoljni. Videce se i po komentarima na ovom sajtu.

Dalibor Lanik

pre 16 godina

Pa ako vec moraju da prihvate jedan stav, onda nek gospoda nemci, francuzi i britanci prihvate stav kipra, grcke, rumunije i spanije.

Drugo, sta sad ovo znaci, jos jedan sastanak o kosovu?? Bas zgodna stvar ta zapadna demokratija - kad nesto hoces da proguras, dovoljno je da sastancis svakih par dana i guras dok tvoj stav ne prodje? Isto kao i evropski ustav. Ako nesto nije proslo, onda to vise zaboravite, a ne da gurate dok ne prodje. Kakva je onda svrha toga? Nek onda odmah odrede 4-5 ljudi iz velikih zapadnih zemalja koji ce o svemu da odlucuju i kraj pretvaranja neke "vlasti naroda" tj demokratije....

zika

pre 16 godina

Menjam Kosovo za EU!
Budimo realni, Srbija nema vlast na Kosovu vec 15 godina. Ogromna vecina ljudi koji zive na Kosovu ne priznaju Srbiju kao svoju drzavu. Ekonomija Srbije je u ocajno losem stanju i ne moze da podrzava ni samu sebe a kamoli da ulaze ogroman novac potreban za ozivljavanje privrede na Kosovu (koja je u jos gorem stanju nego ona u Srbiji). Ogroman novac bi bilo potrebno uloziti i u uveravanje Albanaca sa Kosova da ce im zivot u okviru Srbije bio zadovoljavajuci. (Ja nazalost ne cujem da nasi politicari uopste razgovaraju na temu ljudi - uvek i samo se govori o teritoriji, sto je po meni nerealno).
Sa druge strane, odricanje Kosova i ekspresni ulazak u Uniju bi konacno doneo stabilnost i pomogao iskorenjivanju korupcije i na taj nacin ozivljavanju privrede i ekonomske situacije. Ne zaboravimo, nedefinasano stanje odgovara korumpiranim politicarima i mutivodama. Dok oni zamajavaju ljude nacionalnim ponosom, oni pljackaju taj isti narod. Setite se samo Milosevica, Radomana Bozovica, Mirka Marjanovica, sada Miskovica i ekipe...
Ovaj narod i drzava zasluzuju da se konacno malo smire i pocnu da razmisljaju o sopstvenoj deci i njihovoj buducnosti.

Dima

pre 16 godina

I umesto da budemo srecni sto smo za nista (ili ogroman problem na vratu) dobili nesto, civilizaciju kojoj treba da se vratimo, a povrh svega ekonomski napredak i standard gradjana. Mi ce opet da budemo nezadovoljni. Videce se i po komentarima na ovom sajtu.

Dalibor Lanik

pre 16 godina

Pa ako vec moraju da prihvate jedan stav, onda nek gospoda nemci, francuzi i britanci prihvate stav kipra, grcke, rumunije i spanije.

Drugo, sta sad ovo znaci, jos jedan sastanak o kosovu?? Bas zgodna stvar ta zapadna demokratija - kad nesto hoces da proguras, dovoljno je da sastancis svakih par dana i guras dok tvoj stav ne prodje? Isto kao i evropski ustav. Ako nesto nije proslo, onda to vise zaboravite, a ne da gurate dok ne prodje. Kakva je onda svrha toga? Nek onda odmah odrede 4-5 ljudi iz velikih zapadnih zemalja koji ce o svemu da odlucuju i kraj pretvaranja neke "vlasti naroda" tj demokratije....

Sale

pre 16 godina

Ma super su te evropske vrednosti.Kada Srbija treba da se odrekne 15% svoje teritorije to je u redu.Odnosno, Srbija to treba da prihvati kao potuno normalnu stvar i jos da kaze HVALA.Pogledajte samo susede.Isto evropska perspektiva (HR i SLO), a prepucavaju se medjusobno oko 100m zaliva, da li ce granica ici malo juznije ili malo severnije.Ma svi smo mi jedna velika evropska porodica.

Srbin iz dijaspore

pre 16 godina

Sve je vrlo jednostavno: EU zeli da resi problem i nudi nam fer ponudu, a mogu da ga rese i bez nje... Ovo mora da se prihvati, jer nema bolje zastite srpskih interesa na KiM od zajednickog ulaska u EU. Stvarno ne znam sta vise ceka nasa vlast?

Novosadjan

pre 16 godina

Izgubis Kosovo cije stanovnistvo ne moze ocima da te vidi. Dobijes EU u kojoj politicari nece moci da se bahate i drpaju pare a tajkuni da rade food sa marzom od 35%. Da li je sada jasno zasto ce politicka elita da vice "ne damo Kosovo"?

Mislilac

pre 16 godina

Ne menjam Kosovo za EU!
Valjda se i moj glas racuna podjednako?
Ovako licemerna evropska unija meni licno ne treba. A siguran sam i da 70% ljudi u Srbiji misli isto...

realista

pre 16 godina

Kosovo je igubljeno kapitulaciom u Kumanovo 1999. godine, gde su SRS SPS JUL podpisali tu kapituliaciju. Realno Srbija nece vise nikad imati uticaj na Kosovu. Bice kao i 1995, umesto da nagovore Krajiske Srbe da prihvate Tudjmanov plan Z-4, Krajiski Srbi uzeli najgoru opciju.
Tako ce biti i sa Kosovom, i za 5 godina ce govoriti, sto nismo 2008 uzeli clanstvo u EU, ovako sada nista. Jadno je sta se prikazuje na RTS-u,ista retorika kao i za vreme Milosevica, urednik javnog servisa kucni prijatelj Mire Markovic, svako vece Seselj u Hagu, jednostavno, u Srbiji vlada mediski mrak i to 15% teritorje se ne moze drzati kad preko 90% stanovnistva je albansko.

Munze Konza

pre 16 godina

Imate dete koje vam pravi probleme u životu (neće da uči, ima loše društvo, beži iz škole). Logično rešenje je da ga menjate za prednacrt Ugovora o kupovini novog mercedesa, zar ne? E sad - vi taj mercedes ne možete da priuštite, naravno, ali ugovor je baš divan, odštampan na masnom, debelom papiru i uramljen je u prelep drveni okvir. Vi kojima to odgovara - samo napred. Ne uvlačite ostale u tu priču, molim vas. Nismo svi budale.

Već smo u SFRJ (tačnije FNRJ) pričali o tome kako granice nisu važne, kako smo mi bratske nacije - niko nije mislio da će se država jednom deliti. Takav istorijski promašaj nas je doveo do ratova u kojima je izginulo mnogo ljudi, a čitav region unazađen za ceo vek i više (npr. ono što su Nemci ili Italijani uradili ujedinjenjem pre 130 godina nas Balkance tek čeka). Bojim se da će Kosmet dobiti nezavisnost i da ćemo onda imati kosku oko koje ćemo se sa Albancima glodati i sledećih 100 godina. Takođe ne treba zaboraviti ni srpske Krajine - ako su Albanci uspeli da čistom brojnošću unište Srbiju (a nezavisnost Kosmeta pod albanskom upravom jeste uništenje naše države, nema potrebe da se lažemo), ne vidim razlog da i svi ostali narodi ne probaju to isto. Otvara se Pandorina kutija i veselja će ovde tek da bude. Priče o "ujedinjenoj Evropi" su za nas Srbe samo priče - jer su za nas uslovljene kapitulacijom i uništenjem države. Prema tome, nema srpskog potpisa ni na kakvom dokumentu o nezavisnosti Kosmeta, ni po koju cenu. To nema veze sa političarima na vlasti, već sa Srbima kao narodom. Ako mogu, neka uzmu - ali neka ne traže način da mi na to pristanemo. Kosmet nema cenu. Kao ni ono dete iz prve rečenice. Makar i ne bilo kao ostala deca, naše je i ne damo ga.

Josif

pre 16 godina

Ma nemojte... a sta je sa onim stavom Evropske unije koji su izneli 1000 puta da ulazak Srbije u EU NIJE USLOVLJEN PITANJEM KOSOVA? Kakva neprincipijalnost... nemam reci. Sramota.

Ledja

pre 16 godina

Prihvatiti ponudu odmah i bez oklevanja! Mi ne odlucujemo o Kosovu i ne postoji nacin da ga zadrzimo, a ubrzanim clanstvom mozemo mnogo dobiti za ovu jadnu zemlju! Mozemo da izgubimo jedan mali deo (koji je odavno otisao) ili da samoizolacijom izgubimo sve!
Srbijo, pamet u glavu!

sumorni

pre 16 godina

Kosovo će otići, složili se mi sa tim ili ne. Ali, cena našeg "slaganja" koja nam se nudi pada iz dana u dan.

Sa druge strane, Kosovo će dugoročno biti problem za Srbiju, koji ona neće moći da reši u svoju korist, ni po cenu sopstvene propasti.

Samo neodgovorni ljudi žele svoju propast iz pukog inata. Zato "Take money and runn"...

geolog Ph.D.

pre 16 godina

Trampa za teritoriju koja je nacionalna kolijevka srpskog naroda a uz to i nalaziste olova, cinka i srebra u proporcijama (999,000 t Pb, 670,000 t Zn and 2,200 t Ag) vrijedno eksploatacije za sleljedecih 50 godina jednostavno ne dolazi u obzir.
Ovo cisto sa geoloske tacke gledista, pa bih zamolio agrarne tehnologe, politicke geografe, hidrografe i demografe da elaboriraju aspekte oranica, suma, turizma, vodenih resursa, pa i tog famoznog albanskog nataliteta (i.e. ekonomskog potencijala) koji bismo uzgubili u slucaju gorenavedene razmejne za zvanje "kandidata", te da navedu vrijednost svakog ponaosob. Hvala, ali ne odricemo se Kosova i Metohije, a posebno ne nasih albanskih sugrdjana.

Kosovac

pre 16 godina

Predlazem sledecu ponudu za EU: EU nudi Albancima sa Kosova da odustanu od nezavisnosti u zamenu za brzi ulazak u EU u okviru Srbije jer je to mnogo realnije...

Cane

pre 16 godina

Sta vam je ljudi? Pa nasim politicarima na vlasti, odgovara ova kriza oko Kosova, a nikako ulazak Srbije u EU, iz jednostavnog razloga: da bi mogli nastaviti da nas kradu, preko upravljanja javnim preduzecima i preko surovanja sa raznim monopolskim kompanijama. Nije njima stalo do Kosova zbog toga sto se brinu za narod dole, vec im je stalo da odrzavaju krizu i drze Srbiju sto dalje od EU, gde vladaju red i zakon, a samim tim i manje je prostora za pljackanje. Zato, sam siguran da ovu ponudu nikada nece prihvatiti, ne zato sto su "patriote" vec zato sto im tako odgovara zarad ostvarenja svojih sebicnih zivotnih ciljeva. Kad jednom to budete shvatili, dakle Vi - "NAROD", onda ce nam mozda i biti bolje...

NS

pre 16 godina

Stvarno mi nije jasno o kakvoj je trampi rec. Niko nije ni spomenuo da ce Srbija uci u EU u zamenu za Kosmet, vec samo da ce dobiti brzi put do KANDIDATURE, svaka cast, mozda se izjednacimo sa Albanijom! To je zaista uvredljivo.

ferizi

pre 16 godina

pa ljudi imate sansu da idete u eu .kosovo ste izgubili barem uzimajte neshta i to je bolji zivot sa eu bez kosovo.tesko za vas, ali je realnost .nacionalizam nije pomagao nikoga.pozdravim sve oni ko ovako misli.iz njemacke

Josip Vasilj

pre 16 godina

Srbija je definitivno izgubila Kosovo, ušla ona u EU, ili ostala sama i izolirana na Balkanu. Zato bi odmah trebala prihvatiti ovaj brzi put do članstva, koji joj sada lideri Unije nude.

Veljko Jovanovic

pre 16 godina

Kako pise u naslovu, nama se nudi "brzi put do kandidature za članstvo u Uniji". Nije precizirana duzina puta, brzina kretanja ni izvesnost prihvatanja kandidature. Dakle, jedna vrlo neobavezujuca i neprecizna izjava...

Kad bi nasi politicari predlozili "razmatranje planiranja prihvatanja nezavisnosti Kosova" u zamenu za "brzi put do kandidature za članstvo u Uniji", verovatno bi u EU rekli da je izjava nasih politicara neozbiljna, mada su obe formulacije podjednako supljikave.

Dragan

pre 16 godina

Od 2000 ode Crna Gora , sad ce da ode Kosovo , nesto mi mirise i u Vojvodini , ko da je Srbija sugava !!!!!!

sve mi se cini da bi najbolje bilo da se odcepio Beograd od Srbije i da je usao samo on u EU , da bi ostatak Srbije procvetao !

Vladimir

pre 16 godina

Ovo je dobar dil. Samo traze da formalno prihvatimo realno stanje na terenu (da Kosovo nije srpsko) a zauzvrat dobijamo politicki kapital.

Jedini je problem sto vecini politicara u zemlji a ni tajkunima ni ne odgovara da udjemo u EU. Kako ce moci da nam naplacuju sve 30% skuplje nego u Evropi ako budemo mogli Ryanair-om do Milana ili Pariza za 30 evra?

bojan

pre 16 godina

pita me drug italijan zasto je tolika frka oko kosova? rekoh kako bi se ti osecao da recimo sicilija hoce da se odcepi od italije? a njegov odgovor je bio ko ih j*b* nek se odcepe!
Hocu u EU, necu da se ponove 90te zbog 15% teritorije i jedva 10% glasova!!!!

Nenad

pre 16 godina

Zbog ovakvog stava EU (ali bukvalno samo zbog toga) - ode moj glas Radikalima. I nisam jedini. A vi gospodo iz EU, razmislite kako ste Radikale VI doveli na vlast u Srbiji.

bobo

pre 16 godina

NESTO MI NIJE JASNO!!!

Pa zar po ovoj prici nije logicno da je najbolje da Kosovo ostane u sastavu Srbije ako cemo vec ekspresno u EU? Onda ce i Kosovo, zajedno sa nama, ekspresno u EU, jer su im sanse da to urade sami mnogo manje. A kad svi ekspresno budemo u EU menjanje granica ionako nema smisla jer se u EU granice ionako brisu. Uz to stedimo novac EU za eventualnu misiju ako Kosovo bude nezavisno. Znaci sve sto treba da urade je da objasne ovu logicnu matematiku svojim prijateljima Albancima i svi srecni i zadovoljni.

VRLO JEDNOSTAVNO.

Felix Mileker

pre 16 godina

... Ne nudi se Srbiji članstvo u EU, već MOGUĆNOST.

Druga stvar je što se zaboravlja da je Kosovo oteto od Srbije vojnom agresijom, i da bi prihvatanje, takve, nepristojne, ponude značilo legalizovanje protivpravnog stanja.
Na primer, sudite se sa komšijom oko dela njive koju je uzurpirao, pa vam sudija kaže, Ej, pusti ga, na njoj je i onako njegova pšenica, a već ju je i ogradio.

Darth Vader

pre 16 godina

Ako Srbija odbije ovu ponudu to ce imati katastrofalne posledice na duzi period. Videli smo kako je proslo odbijanje predloga iz Rambujea, a sad nas duhovni inspiratori istog vode u sunovrat, istovremeno nudeci Kosovu mnogo vise nego sto je svojevremeno predvidjano tim istim planom. Narod na zalost ima kratko pamcenje.

Evropa danas

pre 16 godina

Srpski rezim, tajkunska privreda, kao ni politicki, pravni i socijalni sistem Srbije nisu kompatibilni s Evropom. Nije kompatibilna ni vladajuca nacionalisticka i klerikalna ideologija, niti antizapadna i proruska osecanja ogromne vecine stanovnistva. Nisu kompatibilne vrednosti, ideali i nacini na koje se licna i kolektivna uverenja ispoljavaju. Zao mi je manjine u Srbiji koja je potpuno i oduvek bila kompatibilna s Evropom - ona je ionako deo iste evropske porodice - ali tesko mogu da zamislim Kostunicu, Vucica, Miskovica, Bulatovica, Ilica, Anfilohija i milione njihovih sledbenika u Evropi. Oni tamo ne bi bili srecni. A ne bi ni Evropa bila srecna u istom drusutvu s njima.

Beogradjen

pre 16 godina

U ime mojih drugara, moje maloletne dece, u ime svih onih diplomaca koji stoje u redovima i cekaju iseljenicke vize, u ime svih onih koji su na ivici gladi i bede, u ime buducnosti Srbije, gospodo politicari, opametite se, ne vodite nas nazad... Kosovo je otislo, nama je sad mesto u Evropi i EU.

Urazumite se zaime Boga vec jednom!

ALLeuuuuu

pre 16 godina

Ja stvarno ne razumem nas narod.Kada sam 89'dolazio u Srbiju iz Slovenije zamalo da dobijem batine jer sam pljuvao po Milosevucu i svi, ali SVI su ga podrzavali.(sada bi se javilo 4 mil. Srba koji bi rekli nije tacno- ja nisam)
Sada bi voleo da mi neko od vas objasni sta znaci biti deo EU. Ja zivim u Srbiji, imam Slovenacko drzavljanstvo i pasos.Cesto idem u Sloveniju. Oni koji su imali imaju i dalje a oni koji nisu imaju JOS manje...Tvrdim i imam dokaze a vi dokazite cime se to dobija standard- ulaskom u EU ili napornim radom-pre svega sudstvo,administracija pa sve do onoga o cemu ni 2% Srba ne vodi racuna:O ZAJEDNICKOJ IMOVINI.
Za ne upucene-rekao bi po komentarima vecinu, Slovenci hoce da zarate sa Hrvatima zbog par hektara.U jednom trenutku malo je falilo da dodje do sukoba.
Vecina bi ovde poklonila ono sto smo imali vekovima, gradili tamo gradjevine na kojima moze da nam pozavidi pola Evrope.Cak ni Turski osvajaci nisu rusili te manastire jer su imali postovanje prema kulturi.

E pa gospodo Srbi-koji-bi-ste-zeleli-u-EU
sa takvim stavom Slovenija, Svedska, Norveska,... nikada ne bi bile to sto jesu da pre svega nisu binule o njihovom ZAJEDNICKOM.
Inace SL je imala standard i pre ulaska a Portugal i Grcka su duze clanice a jos nisu stigli SL.!!

antracit

pre 16 godina

Bilo bi vreme da već počnemo živeti i bitisati u omeđenosti dostojnog čoveka.Bojim se da naša politika ne ide u dobrom pravcu.Zvanična polilitika naše zemlje počinje da liči na već jednom proživljeni scenario,zato bi naši mudri političari trebali dobro da razmisle koji su interesi građana Srbije.A da li su interesi Srbije tavorenje u svojim uskim bezizlaznim okvirima,ili nešto drugo, nije teško utvrditi.Jer,Evropa će moći bez nas,ali bojim se da mi nećemo moći bez Evrope i bez bilo kojeg našeg suseda.Veoma dobro se zna, ko je i kada izgubio Kosovo,a za dobrobit čitavog regiona put u Evropu i svestrana saradnja predstavlja jedino rešenje....

antracit

pre 16 godina

Ugledajmo se na Sloveniju!Milošević je posle njihovog odcepljenja uveo embargo na slovenačku robu,sa obrazloženjem da je Srbija spremna da proizvodi sve što je za građane potrebno.Slovenačka roba je opet prisutna na našem tržištu,jer Sloveniji je u interesu da sarađuje sa svima u regionu,jer gleda interese svoje privrede,svojih građana.Bile su prognoze da će Slovenija propasti nakon odcepljenja,no,sasvim suprotno,Slovenija je postala član EU veoma brzo.Sve ovo može da postigne i Srbija,ali pri tom treba gledati opšti interes građana i svu energiju trošiti na pametne stvari,koje vode napred.Naravno dok politika u ovoj zemlji bude opsluživala samu sebe,nema nam spasa!Ljudi ugledajte se na Sloveniju,jer ni ona nije postigla ulazak u EU mađijom,već radom.Na cilj stiže samo onaj koji ga i ima!Plašim se da ga mi trenutno nemamo.

mail

pre 16 godina

Da li ce otici ce Kosovo? Pa ono je otislo jos '99 ne znam o cemu vi ljudi pricate. A da li cemo nesto dobiti, zavisi samo od nas. Ja ne bih potcenjivao Kostunicu, sposoban je napraviti svima nama velika sra*a.

Nenad

pre 16 godina

Kako ne vide da od toga nema nista.Cak i da proguraju nezavisnot bez priznavanja Srbije nema nista.
Nezavisnost samo odlaze probleme ne resava ih.Nametnuto je dobro samo za jednu stranu.
Bice to buktinja za nase sledece generacije.

makarije

pre 16 godina

Stvar je jasna kosovo za ulazak u EU i to je jedino normalno i treba da ga trampimo. dosta je bilo gubljenja vremena i hoće ljudi bre veće plate standard putovanje bez viza i nek ide to kosovo s milim bogom više .Ćao bre.
E a sad za tzv patriote koji bi da ratuju .I Tunjavi Koštunije i Maneken Tadija znaju da i hoće da menjaju Kosovo za EU al malo više tvrde pazar i tajnim diplomatskim kanalima traže garancije za hitan prijem u EU, a s druge strane Tunjavi Premijer LOŽI i PRŽI bre tzv patriote ratno huškačkim govorancijama i trućanjima tako da ništa od patriotizma dragi naši licemeri velikosrpski!Živi bili pa videli.

Zoran

pre 16 godina

Ako prihvatimo da Kosovo postane nezavisna drzava brze cemo uci u EU. Pretpostavljam da bi jos brze bili prihvaceni ako pristanemo da Vojvodina, Sandzak i jos poneki delovi Srbije postanu nezavisne drzave. Tako ce Beogradski pasaluk (ili mozda i nesto manje od toga) svetlosnom brzinom uci u EU. Blago nama. Bojim se samo da nam od te brzine ne pripadne muka. Meni se vec odavno povraca.

Toshke

pre 16 godina

Kako sam video clanak, moram da se slozim sa vecinom. Sada je trenutak da se napravi kljucna odluka i mislim da je ta odluka da Srbija zaboravi proslost i okrene se ka buducnosti.

Nasi politicari su slabici i kukavice. Ne smeju da zrtvuju (potencijalno) svoju moc i polozaj za dobrobit svoje zemlje. Oni ce da vrte nekakve price kao teritorija - gluposti. Cinjenica je sta zeli srpski narod:
1. Da ima celu teritoriju Kosova.
2. Da u svojoj drzavi nemaju Albance, jer ih ne podnose.

Mislim da je to ocigledno nemoguce. To je pokusao Sloba 90-tih i onda smo dobili lepo po usima od NATO.

Znaci, ja sam za multinacionalnu drzavu, gde ce svi ziveti srecno i zadovoljno i moci da zajednicki rade, ali to je sada nerealno. Nasa Vlada jedino sto zeli je da pomaze Srbe na Kosovu i to su puste price da bi se duze zadrzali na vlasti. I oni znaju da ce Kosovo otici i uopste ne zele da prave neke ozbiljnije planove o saradnji i investicijama sa tom pokrajinom. Oni samo prave pricu da bi dobili vise poena i zadrzali se duze.

Treba biti hrabar i razmisljati na 20+ godina unapred, a ne na 2 godine do sledecih izbora.

I jos nesto: Dosta nam je bilo ratovanja i gladovanja! Gradjanima Srbije (koja god to bila) jedino treba da u miru cuvaju svoju decu, da rade vredno i bivaju placeni koliko zasluzuju! Samo toliko. Da li je to sto trazimo previse?

djuro

pre 16 godina

Ja ne razumem sta se nudi. Da priznamo nezavisnost Kosova za potpisivanje kandidature za EU? Da priznamo nezavisnost Kosova za clanstvo u EU? Da se ne naljutimo na EU ako ona prizna nezavisnost za kandidaturu/clanstvo u EU? Sve to uz uslov hapsenja Mladica? Sve to uz uslov hapsenja Karadzica? Sve to uz uslov hapsenja bin Ladena? Da priznamo Kosovo a da nas za uzvrat potapsu po glavi i daju bonu? Cini mi se da se najpre radi o prodavanju magle nedoraslim srpskim politicarima/vodjama u vidu "brzog puta u EU" koji sam po sebi ne znaci nista ako se ne definise, za konkretan veliki (ogroman) ustupak oko priznanja nezavisnosti Kosova. Sve vise sam siguran da u EU ne treba ulaziti, i srecu traziti na drugoj strani, a te likove ne udostojiti ni odgovora.

GuC

pre 16 godina

Vec vidim kako VK vristi , necu u EU, pa obecao sam Misku i prijateljima iz sluzbi...a da , to je zbog 15% indijanske zemlje.
Dosada smo uvek odbijali dobre ponude i odlucivali se, narod iz INATA, a vlastodrsci zbog neslucenih mogucnosti drpanja, sankcije, hiperinflacija, nestasica,sverca...
Dajte jednom shvatitet da smo mali, siromasni i da nasa geopoliticka "prednost" jeste i geopoliticka nagazna mina.
Prihvatam ponudu, bolju NIKADA necemo dobiti!!!

Novosadista

pre 16 godina

Da vidimo, kada smo pre otprilike godinu dana rekli da ne dolazi u obzir nezavisnost, za uzvrat nam nisu nudili NISTA, a sada odjednom silne povlastice. Cini mi se da ovo natezanje donosi dosta dobrog Srbiji. Naravno, uvek treba znati kada je dosta. Najlakse je odmah prihvatiti po principu mi ne mozemo bez njih. Da je tako (a vidim da ima dosta takvih komentara koji bi zdusno odmah prihvatili sve od EU) prihvatili bi smo jos pre godinu dana i ne bi sada imali ovakvu ponudu. NAPLATIMO SKUPO KiM.

Ivan+3

pre 16 godina

Zanimljiva je ponuda, bila bi jos zanimljivija kad bi nam ponudili direktno clanstvo, ovako to naravno ne sluzi nicemu, osim da sami sebi skoce u usta posto navodno nisu hteli nista da nude.

Mislim da je cela prica oko EU dramaticno precenjena, pogotovo ako principijelno razmisljamo. Ako je nas stav da Kosovo ne mozemo da damo, onda ga ne damo, pa nek nas i prime odmah, direktno. Ovo nije dilema izmedju dve ravnopravne opcije: imamo sa jedne strane teritoriju sa stanovnistvom i ogromnom istorijskom i duhovnom vrednoscu, a sa druge strane liberalno - kapitalisticku finansijsku zajednicu. Zbog toga, lepo od njih, nek nas prime, ok, ali ne vidim zasto bismo mi njima ista dali za to. Btw, onda ce isto postojati tajkuni, samo ce sedeti negde drugde, to i jeste smisao cele price.

Ljiljana, London

pre 16 godina

Po komentarima vidim da je narod ili promenio stav/ili samo prihvatio ono protiv cega vise nema nikakvog uticaja - polako se "treniramo" da prihvatimo odluku, pa sto se vise ponavlja, zvuci bolje. Citam komentare na BBC-u, i nasi susedi su svi protiv odvajanja Kosova - a vama ostavljam na razmisljanje zasto.Mislim da bi pravilnije bilo da udjemo u EU,sa svojim granicama a ne diktiranim;(jos uvek nisam sigurna da smo spremni za EU - mi smo bili spremniji 1988 u odnosu na sad, jer smo tanki fizicki i psihicki). Pre bih prihvatila uslove da se resimo korupcije/nepotizma/bezzakonja/neobrazovanja/ lose infrastructure/itd.. pa da udjemo - da spunimo uslove koji su zdravi. Ali kad mi sami ne mozemo da resavamo svoje probleme - tako nam i treba.

Dragan

pre 16 godina

A posle izbora ce da krenu nova uslovljavanja.I mislim da svima treba da bude jasno da uslov za ulazak u EU jeste"dobra medjususedska saradnja i razumevanje"!Ako EU priznaju nezavisnost Kosova,ocigledno je kad Kosovo bude u EU,da ce se od nas treziti da priznamo nezavisnot Kosova!A Tadic kaze da to nikada nece priznati.I sta onda?Kao borimo se za Kosovo,ali hocemo i u EU,e pa to ne moze!

Bata

pre 16 godina

Ako jasno postoji jedna lekcija koju u poslednjih 20 godina očigledno nismo naučili, onda je to sledeće:

Uvek nam ponude nešto, mi to odbijemo i na kraju moramo da se zadovoljimo sa daleko manjim od onoga šta su nam inicijalno nudili.

Imam osećaj da će tako biti i ovaj put, samo što se ovog puta nećemo zadovoljiti ni sa čime, osim svojim samosažaljenjem, inatom i ko zna čime. A kada time obučete i nahranite svoju decu, pitajte ih koliko im je to prijalo.
Svetom vlada politika i ekonomija, a ne neka univerzalna pravda - prestanite da plačete iz svog dečijeg krevetca i pokušajte iz postojeće situacije da izvučete najviše šta možete. To neće uvek biti 100% onoga šta ste želeli, ali i Srbija je mala i siromašna zemlja. Da je od početka znala koga da vuče za rukav i žali se, sve ovo se ne bi ni desilo.

Levičar

pre 16 godina

Neće me ni čuditi što će radikali biti sledeći na vlasti u Srbiji. EU i USA sa njihovom politikom će totalno zapadno orijetnisane partije uništiti. Narod je protiv oduzimanja Kosmeta i normalno je da će za partiju glasati za koju misle de će Kosmet braniti.

mista

pre 16 godina

Ako bi bilo glasanje, glasao bih protiv ovakve trgovine. Naravno, nikoga ne interesuju ovakvi glasovi, modernim demokratijama glas naroda je nebitan (inace bi se zapadni Nemci davno ponovo odvojili od svojih istocnih sunarodnika jer im ekonomski predstavljaju kamen oko vrata). Kosovo je vec izgubljeno, ne moramo to i da im potpisemo (a to oni hoce) jer taj potpis bi nam poturali do kraja sveta. Neka budu oni nezavisni bez naseg pristanka, to treba izvuci iz ovih pregovora, modalitet za to sigurno se moze pronaci, a da li cemo u EU ici brze ili sporije je male vaznosti (i za nas bi trebalo da bude i male vrednosti u toj trgovini). Ionako su svi bili srecniji dok su isli ka EU, nego sto su bili sada kada su tamo:)

Rod

pre 16 godina

Kosovo je odavno izgubljeno i sada ne predstavlja ništa osim ogromnog problema za Srbiju. Nije pitanje da li ga treba dati u zamenu za nešto. Dato je odavno. Od nas se sad traži samo da se suočimo sa tim, da bi Evropa mogla da nas funkcionalno integriše u sebe. To je sve. Ne treba dozvoliti kratkovidim inadžijama da upropaste i buduće generacije svojom zatucanošću i slepim konfrontiranjem zdravom razumu. Kosovo, koje nam ne vredi ništa u teritorijalnom smislu, a u ekonomskom nas samo košta, treba zameniti za nešto što vredi.

Pored lepih reči, ovaj put treba okrenuti sto i naterati Evropu da nam prvo da šargarepu: npr. zvaničan status kandidata i ukidanje viza, pa tek onda pristati na okvir za nadgledanu nezavisnost Kosova. Tada će i narod biti spremniji da to prihvati jer će konačno osetiti Evropu na svojoj koži a ne samo u praznim pričama. Okvir za status Kosova bi de facto bio Ahtisarijev plan ali ne bi smeo tako da se zove, već bi morao da bude predstavljen srpskom narodu kao po Srbiju bolje rešenje i pobeda srpske diplomatije (tako je to radio i Sloba) jer ne traži srpski narod ništa konkretno kad je u pitanju Kosovo - oni samo ne žele još jedan poraz. Čista simbolika.

Byja

pre 16 godina

Koliko vredi imovina na severu Kosova gde Albanci nemaju ni de facto ni de jure uticaja? Hajde da uporedimo sa KREDITIMA (krediti se vraćaju, i to sa kamatom, ako niste znali), pa da vidimo da li nam se više isplati da damo ono što jeste naše, u zamenu za fotografiju šargarepe. Kao što se lepo da videti, uslovljavanjima za famozni ulazak u EU nikad kraja. Vreme je da počnemo da tražimo nove partnere. Ionako je EU više stalo do Srbije nego obrnuto.

Zorica

pre 16 godina

1. Ja ne vidim da je to trampa, vec pruzanje sanse rukovodstvu Srbije da javno mnjenje konacno okrene ka sagledavanju svog zivota i perspektive, da se stvari moraju gledati realno i u kontekstu proslih delovanja, te da se i da se manu teranja jalovog inata.

2. Kakvo god da je konacno resenje Kosova i Metohije, dobro je, cak je od izuzetne vaznosti da tamo dodju policajci i sudije. Vojska ne moze da razluci kriminal od etnickog nasilja niti diverzije raznih tajnih sluzbi. Policija koja zna da radi i koja je profesionalno neutralna tamo je sad najpotrebnija, a bolje bi bilo i da je od 1999 bila tamo. Ne znam sto su se ovi nasi uskopistili oko promene misije. Nekom mozda ne odgovaraju medjunarodni policajci koji bi mozda uspeli da otkriju kriminalce i iz jednog, a bogami i iz drugog naroda.

Sto se o tome cuti?

Toni Manero

pre 16 godina

Koliko postoje Srbi kao narod?
A koliko dugo su vlasnici Kosova? Ko im je dao to vlasnistvo, zasto... i zbog cega ga uzima nazad?
AKo uspete da hladne glave dodjete do sustine, necete menjati bioloski opstanak nacije i njen ekonomski prosperitet - za parce zemlje.Srbija je postojala i pre Kosova a postojace i posle. Jedino nece postojati politicari koji LAGODNO ZIVE NA RACUN ISTOG.

viper

pre 16 godina

u sustini nije problem to sto će kosovo postati nezavisno već licemerje i nedoslednost takozvanog "demokratskog" sveta ako se već teži poštovanju stanja na terenu kako kažu naši "veliki" prijatelji Francuzi ili Englezi zasto onda oni ne postuju većinsku volju Korzikanaca ili Severnih iraca koji takođe kao i Albanci ne žele da žive pod okupacijom Francuza ili pak Engleza. Kada bi nam svojim primerom pokazali kako se to radi ni nama ne bi bilo teško da ih sledimo.Ovako to je samo "demokratija "sa toljagom u ruci.

Darko

pre 16 godina

Ko kaze da se povijest ne ponavlja.Srbiji se nudi sve,Srbija se inati i odbija sve,EU gubi zivce donosi odluku bez obzira na sve i Srbiji ne da nudi nesto nego jos i uzima.Tako je bilo i u devedestim tako ce da bude i sada.Neki losi dezavu.

Miodrag

pre 16 godina

Brzi put u EU, ali ipak sa "malim" preprekama!
Premijer V. Britanije, Gordon Braun je već izjavio da ulazak Srbije u EU treba usloviti priznavanjem Kosova kao nezavisne države.
Mišljenja sam da će se EU saglasiti oko priznavanja nadgledane nezavisnosti EU, i pored trenutnog protivljenja nekih zemalja. S druge strane ubrzaće se potipisivanje SSP između Srbije i EU, a i dobivanje statusa kandidata za ulazak u EU. I tu ćemo stati, jer ne verujem da će nas primiti u EU, a da ne priznamo nezavisnost Kosova. Ne treba gledati na primer Kipra, jer je on primljen, između ostalog da bi se vršio pritisak na Tursku oko statusa severnog dela Kipra i njenog samog ulaska u EU.
Šta uraditi tada? To nije pitanje za ovaj trenutak. Do tada, ako ima imalo mudrosti i pameti u ovoj zemlji treba prionuti na posao i početi graditi državu, na koju će biti ponosan svaki njen građanin. Kasnija pitanja će u tom slučaju mnogo lakše dobiti odgovor.

citalac vesti

pre 16 godina

Nesumnjivo je da je u toku ovih godinu dana koliko traju natezanja oko Kosova, Srbija dosta dobila na svom medjunarodnom statusu. Vidimo da Ahtisarijev plan nije prosao glatko, da su pregovori produzeni, da je ucestvovanje nase delegacije u njima dobro ocenjeno, da je celom svetu stalo do nasih predsednickih izbora, da nam se sve ozbiljnije nudi clanstvo u EU... Ne verujem da je neko sve to ocekivao pocetkom ove 2007.
Medjutim, sada trenutak postaje pipav. Nove vlade u Engleskoj i Francuskoj ucvrscuju svoju vlast, sto znaci da proamericka orijentacija EU jaca. U samoj Americi se na vlast (najverovatnije) vraca porodica Klinton, zajedno sa cuvenim Ricardom Holbrukom.
Nadam se da ce nasa vlada zadrzati mudar kurs na spoljnopolitickom planu, i cvrsti ucenjivacki pravac u pravom trenutku zameniti blazim. Odnosno, nadam se da ce reakcija na predstojece zapadno priznavanje nezavisnosti Kosova biti umerena, a rad na priblizavanju EU konkretniji. Evo i dokaza da se ide u tom pravcu - situacija u Republici Srpskoj se stisala.

Predrag

pre 16 godina

Cekajte. Pa sta su nam onda ucinili? Znaci za lepo vladanje i demokratsku vladu dobili smo pored svih dosadasnjih uslova, jos da damo i Kosovo...

Gula

pre 16 godina

Zasto se ne naprave izbori pa da gradjani glasaju za Kosovo,ako izglasamo da nam nije potrebno kosovo nek politicari dignu ruke,jer ima preko 40 posto ljudi koji nisu glasali za sadasnju vladu i mozda se ne slaze sa njihovom politikom koju trenutno vode.
Ajmo izbore pa da vidimo da li je narodu stalo do kosova ili nije.
Upropastilo nas je Kosovo,stojimo u mestu zbog njega.
U cije ime sadasnja vlada pregovara kad nije pitala narod sta misli o kosovu?
Izbori da se narod izjasni da li nam je potrebno ili nije.
DOSTA JE VISE PREGOVORA I ZAMLACIVANJA U PRAZNO.

m

pre 16 godina

Da li je moguće da iko ko živi u Srbiji može da zamisli da će ova vlast da se odrekne Kosova kao najboljeg mogućeg izgovora za sve što rade. Oni ne žele Evropu ni sa Kosovom ni bez njega. Oni jednostavno nemaju dodirnih tačaka sa Evropom u bilo kom pogledu, u civilizacijskom pre svega. Proevropska politika u Srbiji je unapred osuđena na propast. Tako je bilo i tako če biti i to je jedina realnost. Tako hoće KGB sa svojom ekspoziturom na balkanu i to je tako. Patološka ljubav prema rusima kojima smo mi "bolesni rođak sa sela" kojim manipulišu zarad svoje koristi je ono što nas koči. Moja generacija (1976) je odrasla na tekovinama zapadne civilizacije i meni je mnogo teško što vidim da tako mogu da živim samo ako odem iz ove proklete avlije.

Nikolina Velimirovic

pre 16 godina

Prijem Srbije u EU ce oznaciti definitivni politicki poraz Vojislava Kostunice i njegove ideologije. Ako ni zbog cega drugoga, Evropljani bi trebalo da pozure...

Miki Rubiroza

pre 16 godina

Ja sam dugo penio kako je ponizavajuce to sto “Evropa” nudi, medjutim shavatio sam da smo mi sami krivi sto smo dosli u ovu poziciju losom politikom. Kad god nam se nesto nudilo, uz realno gledanje na stvari u datom momentu, nacionalisti su nas pozivali na ratove, i svojim obmanama su uspeli da se odrze na vlasti. Koliko god ovo bilo uvredljivo za nas, realnost je da smo Kosovo davno izgubili Milosevicevom politikom iz 90-ih i da ga nazalost nemamo vec evo 9 godina. Da li je ikom proslo kroz glavu kako je onim ljudima koji vec skoro citavu deceniju zive u bedi, gledajuci u vlast iz Beograda, koja ih, kao i nas, drzi na leru, umesto da pocnu da zive normalnim zivotom sa svojim komsijama, kao sto bi ziveli sa njima i da Kosovo ostane u sklopu Srbije. Isto tako treba uzeti u obzir i to, da li uopste Evropi odgovara Kosovo u EU, u slucaju da isto ostane u granicama Srbije, i da li je Srbija spremna da ima 1/5 poslanika albanskog porekla u svom parlamentu. Evropi je izgleda stalo do Kosovara koliko i Beogradu, sve ce da im daju samo da im/nam neprilaze. Uz sve to koliko je finansijskih sredstava potrebno da to Kosovo dostigne nivo Srbije, a Srbija Evrope, pa mi ipak nismo zapadna Nemacka. Sve u svemu, i za jedne I za druge je najbolje da se ko ljudi razidjemo i iskoristimo finansijska sredstva razvijenih zemalja, i probamo da olaksamo sami sebi, a i svom potomstvu, jer ce Srbija jedino na taj nacin uspeti da vrati svoj ugled, i svoj obraz. I zapamtite, ovo je poslednja sansa da nas civilizacija ne zaobidje za narednih xxx godina.

Pribojac

pre 16 godina

Sve je vrlo prosto, oko Kosova su se svi dogovorili i u ime Srba i u ime Albanaca. Ova ponuda je samo izgovor za promenu stava Kipra, Grcke, Rumunije i Spanije.

vladica

pre 16 godina

Nas maksimalni realni domet integracije Kosova sa ostatkom Srbije je severni deo sa srpskom vecinom i tretman crkvene imovine kao ambasada odnosno vlasnistva republike srbije sa oruzanom zastitom i restriktivnim pristupom.
Vise od toga su samo puste zelje, realno nemamo moc da to izvedemo, bez obzira sto Kosovo poseduje prirodna bogatstva (manja od bogastva Indije pre odlaska engleza zbog neisplativosti okupacije), sto je medjunarodno pravo na strani Srbije i bez obzira na kulturno istorijske korene.

Sem ovog maksimuma u igri su i druge pogodnosti za Srbiju, recimo novcane u vidu davanja, otpisa dugova i ubrzanja statusa prijema u EU. Takodje uspostavljanja bolje saradnje sa Amerikom i EU. Sama podela teritorije ima svoju cenu i moze da bude preskupa i preduga opcija, uz igru nerava i mozda vojske.

Amerika mnogo vodi racuna o kontinuetu svoje politike. Nagli zaokreti se nikad ne prave. Fura se prica da je Kosovo oslobodjeno Srpske okupacije (sto je na izvestan nacin tacno) i na toj prici ce se insistirati do kraja, makar bio 20 godina status kvo na Kosovu.
Nasi politicari prave istu gresku kao Milosevic. Manipulisu zeljama i emocijama naroda prema Kosovu, na tome gradeci politicku buducnost. Bitno je da se oni bore za Kosovo do kraja da narod kad ga oduzmu bude uveren da su dali sve od sebe, da zadovolje crkvene i akademske stavove.
Slobi je uvek bilo bitnije javno mnjenje od interesa Srbije, a vecina sadasnjih politicara su sledbenici njegove politicke skole.

Morali bi da vode racuna o realnom interesu drzave i nacije bez obzira na javno mnjenje, da imaju hrabrosti da politicki zrtvuju sebe za dobrobit naroda. Za to nazalost niko nema petlju. Nema Milosa Obrenovica na politickoj sceni.

Eh

pre 16 godina

Uvek ista prica pred neke izbore. Nema brzeg puta ka EU, jer drzava treba da bude spremna za EU. To kao da na maraton posaljete nekon koji se trka na 100m. U pocetku je sve OK, a kasnije dolazi do problema. Srbija treba da bude spremna za Europu, a kako sada brani trziste, kada bi ga totalno otvorila to bi bio slom drzave, a i tajkuna koji ubiru extra profit zbog te zatvorenosti.

Djordje

pre 16 godina

A sta ako Kosovo ostane? Niko ne prica o tome. Kakva je buducnost Srbije sa Kosovom unutar granica zemlje? ... Ima li buducnosti, t.j. da li je uopste racionalno diskutovati ostanak Kosova u Srbiji? ...

CIRA

pre 16 godina

ALO LJUDI STANITE MALO,STAVITE NAOCARE I CITAJTE STA PISE GORE U CLANKU.JEL PISE NEKI DATUM ILI GODINA ULASKA SRBIJE U EVROPU,JA NISAM VIDEO!!LJUDI(EU)REKLI "KOMARAC" A MI SHVATILI "MAGARAC"!A STA AKO NAS ZA**BU STO IM NECE BITI PRVI PUT,OSTACEMO SA OTVORENIM USTIMA JER CE TADA RECI GDE JE MLADIC GDE JE KARADJIC PA GDE ONO PA OVO.....A KOSOVO CE UCI PRE NAS U EVROPU JER CE IMATI EVROPU U DNEVNOJ SOBI.I JA SAM ZA DA UDJE SRBIJA U EU SAMO KAD BI ONI NAMA DALI TACAN TERMIN ONDA BIH SE I JA OSECAO SIGURNIJIM A OVAKO BOGAMI SE PLASIM DA CE NAS MALO ZA***ATI I MOLIM LJUDE IZ B92 DA PUSTE BAR OVAJ KOMENTAR JER DO SADA NISU PUSTILI NIJEDAN A NISAM NIKOG VREDJAO ILI PSOVAO UNAPRED HVALA!!

svi (ni)su isti

pre 16 godina

"Takvo rešenje bi omogućilo demokratsko, multietničko Kosovo opredeljeno za pravnu državu, zaštitu manjina i kulturno i versko nasleđe", stoji u zaključcima." Da pogledamo malo blize. Srbija bez Kosova bi bila demokratska, multietnicka, bla, bla ... Nezavisno Kosovo bi bilo demokratsko, multietnicko, bla, bla ... Srbija i Kosovo zajedno NE BI BILI demokratski, multietnicki, ... ? U cemu je sad tu stos? Ja bih razumeo da EU kaze nesto ovako: "Srbija je izgubljen slucaj, sa njima necemo da imamo nista, pa je zato potrebno da se Kosovo spase" ali oni tvrde da i nas cene, da smo i mi potrebni Evropi, a istovremeno nam oduzimaju Kosovo i opet govore kako ce nam svima u EU biti lepo! To je cisti nonsens - nekog kaznjavas ako je besprizoran, zao, beznadezan a ne nekoga koga pozivas da ti dodje, ne u goste, nego u "zajednicko domacinstvo"! A bajka o jedinstvenom slucaju ce ubrzo biti demantovana, cim gospodin Sarkozi bude saznao sta to znaci "otvaranje Pandorine kutije", a moze mu se desiti da prvi sazna. Pre par dana je g.Gadafi izrazio zabrinutost za ljudska prava muslimana u Francuskoj, a znamo kako smo mi prosli kad se Zapad "zabrinuo" za ljudska prava Albanaca. Istina je da Gadafi nema kapacitete da vrsi pritisak na Francusku, ali i u Francuskoj vec na terenu vlada "nova realnost", po istim principima urbane gerile, nalik na OVK, pa kad se sve sabere i oduzme - eto veselja! Istina je da Tita ne mozemo oziveti, ali Le Pen je ziv i zdrav, nije ni Francuska bas andjeo da bi uporno solila pamet drugima.

Ceca

pre 16 godina

E koliko sam nekad verovala u EU i zelela u nju sad mi se utoliko gadi i postaje sve odbojnija. Mene bi zadovoljilo stavljanje na belu sengen listu i to naravno pod uslovom da Kosovo ostane ono sto jeste - Srbija, ako pak ne moze... pa dobro bar cemo sacuvati ovo malo ponosa i nikad, ali nikad necu glasati za odvajanje Kosova. A gospoda neka otmu..

mile

pre 16 godina

Питање за "патриоте": Када су задњи пут били на Косову, кога тамо имају, када мисле да ће моћи тамо да оду и којим послом?

BOKI

pre 16 godina

PRVO SU PRIČALI DA TE DVE STVAEI NEMAJU VEZE. ŠTA JE SLEDEČE ZA USLOV RAŠKA OBLAST VOJVODINA .
SAMO DA KAŽEM OVIMA IZ KRUGA DVOJKE DA PANĆIĆEV VRH ULAZI U KOSOVO, PA ME ZANIMAJU KAKO ĆE SE SKIJATI PORED GRANIČARSKE POLICIJE OVK.

Tom

pre 16 godina

Slazem se onim komentarom o losem detetu i mercedesu, kao i sa onim o slici sargarepe u zamenu za Kosovo. Da je Kosovo nezavisno - jeste, ali ga ne moramo i priznavati i time doziveti totalno ponizenje. Tek ce se ovim priznavanjem Kosova povecati nestabilnost u regionu. 'Ajde za Amere, njih bas briga, ali EU... Njima ce ostati ovi problemi, kojih ne bi ni bilo da su imali malo vise izbalansiranu politiku tokom devedesetih. Prvo su brinuli za milion Slovenaca, pa za cetiri miliona Hrvata, pa za dva i po miliona Bosnjaka, sada se brinu za dva(?) miliona Albanaca. A niko se ne brine za devet miliona, posle buducih dogadjaja, izuzetno frustriranih Srba. Tako da ona Sarkozijeva prica o tome kako Evropljani nisu nista krivi ne pije vodu ni najmanje. Ne bi trebali da priznamo buducu nezavisnost Kosova, jer bi nam to nabijali na nos do kada je sveta i veka, a u zamenu ionako ne bi dobili nista. Zavaravaju se oni koji misle da bi eventualnim priznavanjem Kosova mi postali dobri drugari i sa EU i sa Amerikom. To se mislilo i posle Dejtona, i posle Kumanova, a pogotovu posle petog oktobra, pa nista ne ostade. Da ne pricamo koliko je kontraditornih izjava doslo iz Evrope ovih dana. Ne znaju ni oni sta hoce. Mi trebamo biti tvrdi, ali pametni, ne treba priznavati Kosovo, ali isto tako ne treba odustati od clanstva u EU.

Izmedju redova...

pre 16 godina

Opet se mi zalecemo, dajemo Kosovo za EU, a ne citamo izmedju redova.....a, tu jasno pise ....Kosovo I SARADNJA SA HASKIM TRIBUNALOM....

Drugim recima, opet stap i sargarepa - dacemo mi Kosovo -hteli mi to ili ne, a posto cemo biti optuzeni (po ko zna koji put) da " ne saradjujemo" sa Hagom, nece biti nista od ulaska u EU....
Deja vu....sta drugo reci....

Cilj ove kampanje EU zemalja , zajedno sa USA, je da nasa drzava POTPISE predaju Kosova. A, od ulaska u EU nece kasnije biti nista, jer kako gore stoji... "saradnje" sa Haskim tribunalom nece biti.

Osim toga, kakve su garancije da ce i ulaskom u EU, Srbija ekonomski prosperirati ?!?

Pozdrav iz Kanade.

Moler

pre 16 godina

Slucaj koji nije presedan! Imaju li te face rijecnik manje poznatih rijeci!
Nego hvala im na ponudi, ajde neka plate jedan referendum pa da vidimo sta Srbi misle o njihovom predlogu.

valter

pre 16 godina

1389-o8-o7,6,5,4,3,2,1,ooooo Predlaze;Kosovo polje proglasiti glavnim gradom Srbije.Vladajucu infrastrukturu premjestiti tamo.EU neka posalje specijalnog,specijalnog visokog predstavnika da ih drzi podalje od naroda.Opasni su bre.Ispiraju mozgove a kada su sa rusima prijete,ujedaju bre.Partizan i Zvezda ce pronaci put u EU.Srbi bre naucite da zivite sami i gradite drzavu na zemlji koja vam po katastru i gruntu pripada.Postujte privatno vlasnistvo.Pozdrav govramentu sa novom himnom Mars na kosovo....

alex

pre 16 godina

sebe vidim u evropi. budimpesta, prag, pariz,.... to su moji gradovi a ne pristina, gnjilanje, mitrovica ako hocu da idem u manastrire oticici bilo kosovo u srbiji ili ne. nudi nam se da sa provalije padnemo u udoban avion ali mi bi naravno radije da se razbijemo o zemlju.

Boli glava

pre 16 godina

Ne mogu da verujem da ovakve gluposti izlaze iz usta toboze vaznih evropskih lidera.Pa koja bi budala pristala na ovo. Pre svega ako mi mozemo ubrzano u Evropu sto nam to vec ranije ne ponudise nego trguju sa nama. Ili mozemo ili ne u Evropu a Kososvo je deo Srbije i ako Evropa hoce da nas krade nudeci nam trulu sargarepu onda ne moramo nikad sa takvima. Sta ce nama gomila papana koja svetsku politiku i istoriju kreira svojim glupostima. Svi oni kojima je ovo sto Sarkozi i slicni pricaju cool su za posmatranje.

realista

pre 16 godina

Ljudi, forumasi hajte malo da budemo realni i objektivni, Srbija zeli Kosovo ,teritoriju,i njenu kolijevku,i njene svetinje, no, ne zeli stanovnike Kosova u svojoj drzavi
ito jeste Albance; , Albanci ne zele pod Srbijom a zele Kosovo; , 90% stanovnika Kosova cine Albanci; Rezultat svega toga je sta???odgovorite sami.A Kostunica,na pregovorima u Badenu nuje hteo ni da vecera sa Albancima,a trazi zajednicki zivot sa Albancima,budite svi malo realni pa razmislite,dali moze,jedan narod kao Albanci da budu ceo vek u getu i gracani III,reda..

H4

pre 16 godina

Henrik IV bi ovaj predlog ubrzanog ulaska Srbije u EU pozdravljao rečima "Pariz je vredan jedne mise" (Paris vaut bien une messe). Ali Srbi nisu tako fleksibilni kao Francuzi da mogu svoju veru da odbace

Sergej

pre 16 godina

Mozemo biti mirni: Kosovo ce nam uzeti ,uprkos protivljenju, ali nas ne mogu silom primiti u EU! Tu se mi pitamo! Nas premijer-vizionar je toga svestan i ima razloga za zadovoljstvo, jer njegovoim mudrom politikom necemo nikada postati Evropa. Vojo, majstore, samo napred i - ne skidaj povez!

pristina-moravska

pre 16 godina

srbija nece nikad da bude clan evrope -pa i kad bi priznala nezavisno kosovo . srbija treba da trasi od evrope prvo da se vracaju sve rasejana lica -da im se garantuje bezbednost -posao -imovina - i pole 2-3 godine da se razgovara o statusu kosova -jer evropa postuje luska prava i ima veliku demokraciju

Borivoje

pre 16 godina

Država Srbija,bez obzira kako bude rešen status njene pokrajine,mora naći odgovarajući način da zahvali prijateljskim državama EU poput Kipra,Slovačke,Grčke,Rumunije i Španije.

J.SHaq.

pre 16 godina

Ako bi ste malo logicno mislili ,ulaskom srbije u EU i priznanjem nezavisnost kosova od srbije , onda bi mogo jedan broj plicije srbije da se vrati na kosovu, ali ako se ovako nastavi kao i do sad kosovo ce i onako biti nezavisna je celi svet zeli to osim srbije i majke rusije, a onda nikada ne bi mogla srpska policija da zgazi kosovsku zemlu.

Puno ste prilike izgubili ili da vas podsetim, uzeli ste nam Autonomiju osvojena 1974 u bifsu YU. Pre rata ste imali priliku da nam vratite i dan danas bi kosovo unutra Srbije "bila" Rambuje, niste podpisali dobiliste kruske od NATO, Bec ,i u kraju Baden sve to ste odbili i uvek ste time izgubili, ja mislim samo jednu da srbija voli da kocka sa svojom zemlom ,a ako se ovako nastavi onda ce se reci Lube Karica izlaziti kako bese ono Beoradski Pasaluk.

A sada nemojte ta propustite ovu sansu jer ako necete vi u EU ucice pre vas Albanija ,Macedonija a bogami i Kosovo.
Narode mislite dobro nije nacionalizam vise u modu. vise to je

Shomy76

pre 16 godina

Prvose treba zapitati kome odgovara a kome ne eventualni ulazak Srbije u EU?
Onima koji skidaju kajmak (mahom protivzakonito) i u dilu sa vlastima koje im to omogucavaju sigurno ne odgovara pravno i ekonomski uredjena drzava u kojoj ne mogu da imaju monopol na razne cene (prehrana, energenti, higijena). Onda se moze i videti ko ce da maximalno koci ulazak u EU - premijer i njegovi partneri (tajkuni). Nazalost, demokratska opcija - DS i G17 bi, ocigledno, za malo vlasti koju im drobi Kostunica pristalida daju legitimitet nasoj daljoj izolaciji (a samim tim i lesinarenju naroda koje preduzimaju Misko i njemu slicni i dovoljno mocni). DSS je pokazao svoje razmisljanje i dokle je spreman da ide davanjem podrske Tomi da bude predsednik skupstine. To je ilustracija njihovog razmisljanja. A sta je sa svima onima koji su skinuli tog Tomu, Slobu, Miru i ostale sa vlasti 2000? E, pa ti su razocarani i njima se preko TV Bastilje i dalje servira prica kako civilizovani svet nas mrzi i kinji i kako bi bilo najbolje da celu Srbiju preselimo u Sibir!
Koliko god se nam a to svidja ili ne, Kosovo odavno nije nase, ogromna vecina naroda koji tamo zivi ne zeli da zivi u Srbiji. Ovde najvise galame i pozivaju na rat oni srbi koji su sa Kosova dosli pre 20-30 godina, skolovali se ovde, nasli posao, napravili kuce, skolovali decu i zaposlili ih, PRODALI SVE svoje tamo tim istim siptarima koje mrze. E, sada bi oni da malo "brane" to Kozovo? Pa od koga? Od onih siptera kojima si prodao dedovinu, pa sada, kada te grize savest ti bi mene i moju decu slao tamo da ratujemo???!!!
Zahvaljujuci takvom razmisljanju i pogresnim emocijama ( i kompleksima) trenutna vlast (i najveca opoziciona stranka) uspevaju da ubede narod u nesto sto je pusta zelja, koja cak i ne bi trebalo da se ostvari. Pa mi smo to Kosovo imali pre 20-ak godina! I, jesmo li znali sta cemo sa njim? Je li nam donelo vise srece nego bede??!!
Zato treba prihvatiti cinjenice i ne protiviti se nezavisnosti Kosova. Cak, sta vise, Srbija bi trebala prva da ga prizna i da tako pokaze da ce malo da promeni Milosevicev pravac kretanja. Narucito ako za tako nesto dobijemo i nesto zauzvrat (brze prikljucenje EU). To koliko ze ono biti brzo, najvise zavisi od nas, da se razumemo. Samo, nazalost, taj nacin razmisljanja ne odgovara onima sa pocetka komentara, jer bi morali da se odreknu privilegija koje imaju.
Izgleda, da bolje buducnost ne zivi ovde....
U svakom slucaju, ako neko proba da me mobilise da branim neke "svete srpske zemlje", slobodno neka ne pokusava. Verovatno necu biti kuci!!!!

ferizi

pre 16 godina

pa ljudi imate sansu da idete u eu .kosovo ste izgubili barem uzimajte neshta i to je bolji zivot sa eu bez kosovo.tesko za vas, ali je realnost .nacionalizam nije pomagao nikoga.pozdravim sve oni ko ovako misli.iz njemacke

zika

pre 16 godina

Menjam Kosovo za EU!
Budimo realni, Srbija nema vlast na Kosovu vec 15 godina. Ogromna vecina ljudi koji zive na Kosovu ne priznaju Srbiju kao svoju drzavu. Ekonomija Srbije je u ocajno losem stanju i ne moze da podrzava ni samu sebe a kamoli da ulaze ogroman novac potreban za ozivljavanje privrede na Kosovu (koja je u jos gorem stanju nego ona u Srbiji). Ogroman novac bi bilo potrebno uloziti i u uveravanje Albanaca sa Kosova da ce im zivot u okviru Srbije bio zadovoljavajuci. (Ja nazalost ne cujem da nasi politicari uopste razgovaraju na temu ljudi - uvek i samo se govori o teritoriji, sto je po meni nerealno).
Sa druge strane, odricanje Kosova i ekspresni ulazak u Uniju bi konacno doneo stabilnost i pomogao iskorenjivanju korupcije i na taj nacin ozivljavanju privrede i ekonomske situacije. Ne zaboravimo, nedefinasano stanje odgovara korumpiranim politicarima i mutivodama. Dok oni zamajavaju ljude nacionalnim ponosom, oni pljackaju taj isti narod. Setite se samo Milosevica, Radomana Bozovica, Mirka Marjanovica, sada Miskovica i ekipe...
Ovaj narod i drzava zasluzuju da se konacno malo smire i pocnu da razmisljaju o sopstvenoj deci i njihovoj buducnosti.

Mislilac

pre 16 godina

Ne menjam Kosovo za EU!
Valjda se i moj glas racuna podjednako?
Ovako licemerna evropska unija meni licno ne treba. A siguran sam i da 70% ljudi u Srbiji misli isto...

Dalibor Lanik

pre 16 godina

Pa ako vec moraju da prihvate jedan stav, onda nek gospoda nemci, francuzi i britanci prihvate stav kipra, grcke, rumunije i spanije.

Drugo, sta sad ovo znaci, jos jedan sastanak o kosovu?? Bas zgodna stvar ta zapadna demokratija - kad nesto hoces da proguras, dovoljno je da sastancis svakih par dana i guras dok tvoj stav ne prodje? Isto kao i evropski ustav. Ako nesto nije proslo, onda to vise zaboravite, a ne da gurate dok ne prodje. Kakva je onda svrha toga? Nek onda odmah odrede 4-5 ljudi iz velikih zapadnih zemalja koji ce o svemu da odlucuju i kraj pretvaranja neke "vlasti naroda" tj demokratije....

Dima

pre 16 godina

I umesto da budemo srecni sto smo za nista (ili ogroman problem na vratu) dobili nesto, civilizaciju kojoj treba da se vratimo, a povrh svega ekonomski napredak i standard gradjana. Mi ce opet da budemo nezadovoljni. Videce se i po komentarima na ovom sajtu.

Srbin iz dijaspore

pre 16 godina

Sve je vrlo jednostavno: EU zeli da resi problem i nudi nam fer ponudu, a mogu da ga rese i bez nje... Ovo mora da se prihvati, jer nema bolje zastite srpskih interesa na KiM od zajednickog ulaska u EU. Stvarno ne znam sta vise ceka nasa vlast?

realista

pre 16 godina

Kosovo je igubljeno kapitulaciom u Kumanovo 1999. godine, gde su SRS SPS JUL podpisali tu kapituliaciju. Realno Srbija nece vise nikad imati uticaj na Kosovu. Bice kao i 1995, umesto da nagovore Krajiske Srbe da prihvate Tudjmanov plan Z-4, Krajiski Srbi uzeli najgoru opciju.
Tako ce biti i sa Kosovom, i za 5 godina ce govoriti, sto nismo 2008 uzeli clanstvo u EU, ovako sada nista. Jadno je sta se prikazuje na RTS-u,ista retorika kao i za vreme Milosevica, urednik javnog servisa kucni prijatelj Mire Markovic, svako vece Seselj u Hagu, jednostavno, u Srbiji vlada mediski mrak i to 15% teritorje se ne moze drzati kad preko 90% stanovnistva je albansko.

sumorni

pre 16 godina

Kosovo će otići, složili se mi sa tim ili ne. Ali, cena našeg "slaganja" koja nam se nudi pada iz dana u dan.

Sa druge strane, Kosovo će dugoročno biti problem za Srbiju, koji ona neće moći da reši u svoju korist, ni po cenu sopstvene propasti.

Samo neodgovorni ljudi žele svoju propast iz pukog inata. Zato "Take money and runn"...

Ledja

pre 16 godina

Prihvatiti ponudu odmah i bez oklevanja! Mi ne odlucujemo o Kosovu i ne postoji nacin da ga zadrzimo, a ubrzanim clanstvom mozemo mnogo dobiti za ovu jadnu zemlju! Mozemo da izgubimo jedan mali deo (koji je odavno otisao) ili da samoizolacijom izgubimo sve!
Srbijo, pamet u glavu!

Josip Vasilj

pre 16 godina

Srbija je definitivno izgubila Kosovo, ušla ona u EU, ili ostala sama i izolirana na Balkanu. Zato bi odmah trebala prihvatiti ovaj brzi put do članstva, koji joj sada lideri Unije nude.

geolog Ph.D.

pre 16 godina

Trampa za teritoriju koja je nacionalna kolijevka srpskog naroda a uz to i nalaziste olova, cinka i srebra u proporcijama (999,000 t Pb, 670,000 t Zn and 2,200 t Ag) vrijedno eksploatacije za sleljedecih 50 godina jednostavno ne dolazi u obzir.
Ovo cisto sa geoloske tacke gledista, pa bih zamolio agrarne tehnologe, politicke geografe, hidrografe i demografe da elaboriraju aspekte oranica, suma, turizma, vodenih resursa, pa i tog famoznog albanskog nataliteta (i.e. ekonomskog potencijala) koji bismo uzgubili u slucaju gorenavedene razmejne za zvanje "kandidata", te da navedu vrijednost svakog ponaosob. Hvala, ali ne odricemo se Kosova i Metohije, a posebno ne nasih albanskih sugrdjana.

Vladimir

pre 16 godina

Ovo je dobar dil. Samo traze da formalno prihvatimo realno stanje na terenu (da Kosovo nije srpsko) a zauzvrat dobijamo politicki kapital.

Jedini je problem sto vecini politicara u zemlji a ni tajkunima ni ne odgovara da udjemo u EU. Kako ce moci da nam naplacuju sve 30% skuplje nego u Evropi ako budemo mogli Ryanair-om do Milana ili Pariza za 30 evra?

Darth Vader

pre 16 godina

Ako Srbija odbije ovu ponudu to ce imati katastrofalne posledice na duzi period. Videli smo kako je proslo odbijanje predloga iz Rambujea, a sad nas duhovni inspiratori istog vode u sunovrat, istovremeno nudeci Kosovu mnogo vise nego sto je svojevremeno predvidjano tim istim planom. Narod na zalost ima kratko pamcenje.

Novosadjan

pre 16 godina

Izgubis Kosovo cije stanovnistvo ne moze ocima da te vidi. Dobijes EU u kojoj politicari nece moci da se bahate i drpaju pare a tajkuni da rade food sa marzom od 35%. Da li je sada jasno zasto ce politicka elita da vice "ne damo Kosovo"?

bojan

pre 16 godina

pita me drug italijan zasto je tolika frka oko kosova? rekoh kako bi se ti osecao da recimo sicilija hoce da se odcepi od italije? a njegov odgovor je bio ko ih j*b* nek se odcepe!
Hocu u EU, necu da se ponove 90te zbog 15% teritorije i jedva 10% glasova!!!!

Beogradjen

pre 16 godina

U ime mojih drugara, moje maloletne dece, u ime svih onih diplomaca koji stoje u redovima i cekaju iseljenicke vize, u ime svih onih koji su na ivici gladi i bede, u ime buducnosti Srbije, gospodo politicari, opametite se, ne vodite nas nazad... Kosovo je otislo, nama je sad mesto u Evropi i EU.

Urazumite se zaime Boga vec jednom!

Sale

pre 16 godina

Ma super su te evropske vrednosti.Kada Srbija treba da se odrekne 15% svoje teritorije to je u redu.Odnosno, Srbija to treba da prihvati kao potuno normalnu stvar i jos da kaze HVALA.Pogledajte samo susede.Isto evropska perspektiva (HR i SLO), a prepucavaju se medjusobno oko 100m zaliva, da li ce granica ici malo juznije ili malo severnije.Ma svi smo mi jedna velika evropska porodica.

antracit

pre 16 godina

Bilo bi vreme da već počnemo živeti i bitisati u omeđenosti dostojnog čoveka.Bojim se da naša politika ne ide u dobrom pravcu.Zvanična polilitika naše zemlje počinje da liči na već jednom proživljeni scenario,zato bi naši mudri političari trebali dobro da razmisle koji su interesi građana Srbije.A da li su interesi Srbije tavorenje u svojim uskim bezizlaznim okvirima,ili nešto drugo, nije teško utvrditi.Jer,Evropa će moći bez nas,ali bojim se da mi nećemo moći bez Evrope i bez bilo kojeg našeg suseda.Veoma dobro se zna, ko je i kada izgubio Kosovo,a za dobrobit čitavog regiona put u Evropu i svestrana saradnja predstavlja jedino rešenje....

Josif

pre 16 godina

Ma nemojte... a sta je sa onim stavom Evropske unije koji su izneli 1000 puta da ulazak Srbije u EU NIJE USLOVLJEN PITANJEM KOSOVA? Kakva neprincipijalnost... nemam reci. Sramota.

makarije

pre 16 godina

Stvar je jasna kosovo za ulazak u EU i to je jedino normalno i treba da ga trampimo. dosta je bilo gubljenja vremena i hoće ljudi bre veće plate standard putovanje bez viza i nek ide to kosovo s milim bogom više .Ćao bre.
E a sad za tzv patriote koji bi da ratuju .I Tunjavi Koštunije i Maneken Tadija znaju da i hoće da menjaju Kosovo za EU al malo više tvrde pazar i tajnim diplomatskim kanalima traže garancije za hitan prijem u EU, a s druge strane Tunjavi Premijer LOŽI i PRŽI bre tzv patriote ratno huškačkim govorancijama i trućanjima tako da ništa od patriotizma dragi naši licemeri velikosrpski!Živi bili pa videli.

GuC

pre 16 godina

Vec vidim kako VK vristi , necu u EU, pa obecao sam Misku i prijateljima iz sluzbi...a da , to je zbog 15% indijanske zemlje.
Dosada smo uvek odbijali dobre ponude i odlucivali se, narod iz INATA, a vlastodrsci zbog neslucenih mogucnosti drpanja, sankcije, hiperinflacija, nestasica,sverca...
Dajte jednom shvatitet da smo mali, siromasni i da nasa geopoliticka "prednost" jeste i geopoliticka nagazna mina.
Prihvatam ponudu, bolju NIKADA necemo dobiti!!!

Munze Konza

pre 16 godina

Imate dete koje vam pravi probleme u životu (neće da uči, ima loše društvo, beži iz škole). Logično rešenje je da ga menjate za prednacrt Ugovora o kupovini novog mercedesa, zar ne? E sad - vi taj mercedes ne možete da priuštite, naravno, ali ugovor je baš divan, odštampan na masnom, debelom papiru i uramljen je u prelep drveni okvir. Vi kojima to odgovara - samo napred. Ne uvlačite ostale u tu priču, molim vas. Nismo svi budale.

Već smo u SFRJ (tačnije FNRJ) pričali o tome kako granice nisu važne, kako smo mi bratske nacije - niko nije mislio da će se država jednom deliti. Takav istorijski promašaj nas je doveo do ratova u kojima je izginulo mnogo ljudi, a čitav region unazađen za ceo vek i više (npr. ono što su Nemci ili Italijani uradili ujedinjenjem pre 130 godina nas Balkance tek čeka). Bojim se da će Kosmet dobiti nezavisnost i da ćemo onda imati kosku oko koje ćemo se sa Albancima glodati i sledećih 100 godina. Takođe ne treba zaboraviti ni srpske Krajine - ako su Albanci uspeli da čistom brojnošću unište Srbiju (a nezavisnost Kosmeta pod albanskom upravom jeste uništenje naše države, nema potrebe da se lažemo), ne vidim razlog da i svi ostali narodi ne probaju to isto. Otvara se Pandorina kutija i veselja će ovde tek da bude. Priče o "ujedinjenoj Evropi" su za nas Srbe samo priče - jer su za nas uslovljene kapitulacijom i uništenjem države. Prema tome, nema srpskog potpisa ni na kakvom dokumentu o nezavisnosti Kosmeta, ni po koju cenu. To nema veze sa političarima na vlasti, već sa Srbima kao narodom. Ako mogu, neka uzmu - ali neka ne traže način da mi na to pristanemo. Kosmet nema cenu. Kao ni ono dete iz prve rečenice. Makar i ne bilo kao ostala deca, naše je i ne damo ga.

Evropa danas

pre 16 godina

Srpski rezim, tajkunska privreda, kao ni politicki, pravni i socijalni sistem Srbije nisu kompatibilni s Evropom. Nije kompatibilna ni vladajuca nacionalisticka i klerikalna ideologija, niti antizapadna i proruska osecanja ogromne vecine stanovnistva. Nisu kompatibilne vrednosti, ideali i nacini na koje se licna i kolektivna uverenja ispoljavaju. Zao mi je manjine u Srbiji koja je potpuno i oduvek bila kompatibilna s Evropom - ona je ionako deo iste evropske porodice - ali tesko mogu da zamislim Kostunicu, Vucica, Miskovica, Bulatovica, Ilica, Anfilohija i milione njihovih sledbenika u Evropi. Oni tamo ne bi bili srecni. A ne bi ni Evropa bila srecna u istom drusutvu s njima.

mail

pre 16 godina

Da li ce otici ce Kosovo? Pa ono je otislo jos '99 ne znam o cemu vi ljudi pricate. A da li cemo nesto dobiti, zavisi samo od nas. Ja ne bih potcenjivao Kostunicu, sposoban je napraviti svima nama velika sra*a.

Toni Manero

pre 16 godina

Koliko postoje Srbi kao narod?
A koliko dugo su vlasnici Kosova? Ko im je dao to vlasnistvo, zasto... i zbog cega ga uzima nazad?
AKo uspete da hladne glave dodjete do sustine, necete menjati bioloski opstanak nacije i njen ekonomski prosperitet - za parce zemlje.Srbija je postojala i pre Kosova a postojace i posle. Jedino nece postojati politicari koji LAGODNO ZIVE NA RACUN ISTOG.

antracit

pre 16 godina

Ugledajmo se na Sloveniju!Milošević je posle njihovog odcepljenja uveo embargo na slovenačku robu,sa obrazloženjem da je Srbija spremna da proizvodi sve što je za građane potrebno.Slovenačka roba je opet prisutna na našem tržištu,jer Sloveniji je u interesu da sarađuje sa svima u regionu,jer gleda interese svoje privrede,svojih građana.Bile su prognoze da će Slovenija propasti nakon odcepljenja,no,sasvim suprotno,Slovenija je postala član EU veoma brzo.Sve ovo može da postigne i Srbija,ali pri tom treba gledati opšti interes građana i svu energiju trošiti na pametne stvari,koje vode napred.Naravno dok politika u ovoj zemlji bude opsluživala samu sebe,nema nam spasa!Ljudi ugledajte se na Sloveniju,jer ni ona nije postigla ulazak u EU mađijom,već radom.Na cilj stiže samo onaj koji ga i ima!Plašim se da ga mi trenutno nemamo.

Kosovac

pre 16 godina

Predlazem sledecu ponudu za EU: EU nudi Albancima sa Kosova da odustanu od nezavisnosti u zamenu za brzi ulazak u EU u okviru Srbije jer je to mnogo realnije...

Novosadista

pre 16 godina

Da vidimo, kada smo pre otprilike godinu dana rekli da ne dolazi u obzir nezavisnost, za uzvrat nam nisu nudili NISTA, a sada odjednom silne povlastice. Cini mi se da ovo natezanje donosi dosta dobrog Srbiji. Naravno, uvek treba znati kada je dosta. Najlakse je odmah prihvatiti po principu mi ne mozemo bez njih. Da je tako (a vidim da ima dosta takvih komentara koji bi zdusno odmah prihvatili sve od EU) prihvatili bi smo jos pre godinu dana i ne bi sada imali ovakvu ponudu. NAPLATIMO SKUPO KiM.

Rod

pre 16 godina

Kosovo je odavno izgubljeno i sada ne predstavlja ništa osim ogromnog problema za Srbiju. Nije pitanje da li ga treba dati u zamenu za nešto. Dato je odavno. Od nas se sad traži samo da se suočimo sa tim, da bi Evropa mogla da nas funkcionalno integriše u sebe. To je sve. Ne treba dozvoliti kratkovidim inadžijama da upropaste i buduće generacije svojom zatucanošću i slepim konfrontiranjem zdravom razumu. Kosovo, koje nam ne vredi ništa u teritorijalnom smislu, a u ekonomskom nas samo košta, treba zameniti za nešto što vredi.

Pored lepih reči, ovaj put treba okrenuti sto i naterati Evropu da nam prvo da šargarepu: npr. zvaničan status kandidata i ukidanje viza, pa tek onda pristati na okvir za nadgledanu nezavisnost Kosova. Tada će i narod biti spremniji da to prihvati jer će konačno osetiti Evropu na svojoj koži a ne samo u praznim pričama. Okvir za status Kosova bi de facto bio Ahtisarijev plan ali ne bi smeo tako da se zove, već bi morao da bude predstavljen srpskom narodu kao po Srbiju bolje rešenje i pobeda srpske diplomatije (tako je to radio i Sloba) jer ne traži srpski narod ništa konkretno kad je u pitanju Kosovo - oni samo ne žele još jedan poraz. Čista simbolika.

Toshke

pre 16 godina

Kako sam video clanak, moram da se slozim sa vecinom. Sada je trenutak da se napravi kljucna odluka i mislim da je ta odluka da Srbija zaboravi proslost i okrene se ka buducnosti.

Nasi politicari su slabici i kukavice. Ne smeju da zrtvuju (potencijalno) svoju moc i polozaj za dobrobit svoje zemlje. Oni ce da vrte nekakve price kao teritorija - gluposti. Cinjenica je sta zeli srpski narod:
1. Da ima celu teritoriju Kosova.
2. Da u svojoj drzavi nemaju Albance, jer ih ne podnose.

Mislim da je to ocigledno nemoguce. To je pokusao Sloba 90-tih i onda smo dobili lepo po usima od NATO.

Znaci, ja sam za multinacionalnu drzavu, gde ce svi ziveti srecno i zadovoljno i moci da zajednicki rade, ali to je sada nerealno. Nasa Vlada jedino sto zeli je da pomaze Srbe na Kosovu i to su puste price da bi se duze zadrzali na vlasti. I oni znaju da ce Kosovo otici i uopste ne zele da prave neke ozbiljnije planove o saradnji i investicijama sa tom pokrajinom. Oni samo prave pricu da bi dobili vise poena i zadrzali se duze.

Treba biti hrabar i razmisljati na 20+ godina unapred, a ne na 2 godine do sledecih izbora.

I jos nesto: Dosta nam je bilo ratovanja i gladovanja! Gradjanima Srbije (koja god to bila) jedino treba da u miru cuvaju svoju decu, da rade vredno i bivaju placeni koliko zasluzuju! Samo toliko. Da li je to sto trazimo previse?

Darko

pre 16 godina

Ko kaze da se povijest ne ponavlja.Srbiji se nudi sve,Srbija se inati i odbija sve,EU gubi zivce donosi odluku bez obzira na sve i Srbiji ne da nudi nesto nego jos i uzima.Tako je bilo i u devedestim tako ce da bude i sada.Neki losi dezavu.

Miki Rubiroza

pre 16 godina

Ja sam dugo penio kako je ponizavajuce to sto “Evropa” nudi, medjutim shavatio sam da smo mi sami krivi sto smo dosli u ovu poziciju losom politikom. Kad god nam se nesto nudilo, uz realno gledanje na stvari u datom momentu, nacionalisti su nas pozivali na ratove, i svojim obmanama su uspeli da se odrze na vlasti. Koliko god ovo bilo uvredljivo za nas, realnost je da smo Kosovo davno izgubili Milosevicevom politikom iz 90-ih i da ga nazalost nemamo vec evo 9 godina. Da li je ikom proslo kroz glavu kako je onim ljudima koji vec skoro citavu deceniju zive u bedi, gledajuci u vlast iz Beograda, koja ih, kao i nas, drzi na leru, umesto da pocnu da zive normalnim zivotom sa svojim komsijama, kao sto bi ziveli sa njima i da Kosovo ostane u sklopu Srbije. Isto tako treba uzeti u obzir i to, da li uopste Evropi odgovara Kosovo u EU, u slucaju da isto ostane u granicama Srbije, i da li je Srbija spremna da ima 1/5 poslanika albanskog porekla u svom parlamentu. Evropi je izgleda stalo do Kosovara koliko i Beogradu, sve ce da im daju samo da im/nam neprilaze. Uz sve to koliko je finansijskih sredstava potrebno da to Kosovo dostigne nivo Srbije, a Srbija Evrope, pa mi ipak nismo zapadna Nemacka. Sve u svemu, i za jedne I za druge je najbolje da se ko ljudi razidjemo i iskoristimo finansijska sredstva razvijenih zemalja, i probamo da olaksamo sami sebi, a i svom potomstvu, jer ce Srbija jedino na taj nacin uspeti da vrati svoj ugled, i svoj obraz. I zapamtite, ovo je poslednja sansa da nas civilizacija ne zaobidje za narednih xxx godina.

Dragan

pre 16 godina

A posle izbora ce da krenu nova uslovljavanja.I mislim da svima treba da bude jasno da uslov za ulazak u EU jeste"dobra medjususedska saradnja i razumevanje"!Ako EU priznaju nezavisnost Kosova,ocigledno je kad Kosovo bude u EU,da ce se od nas treziti da priznamo nezavisnot Kosova!A Tadic kaze da to nikada nece priznati.I sta onda?Kao borimo se za Kosovo,ali hocemo i u EU,e pa to ne moze!

Gula

pre 16 godina

Zasto se ne naprave izbori pa da gradjani glasaju za Kosovo,ako izglasamo da nam nije potrebno kosovo nek politicari dignu ruke,jer ima preko 40 posto ljudi koji nisu glasali za sadasnju vladu i mozda se ne slaze sa njihovom politikom koju trenutno vode.
Ajmo izbore pa da vidimo da li je narodu stalo do kosova ili nije.
Upropastilo nas je Kosovo,stojimo u mestu zbog njega.
U cije ime sadasnja vlada pregovara kad nije pitala narod sta misli o kosovu?
Izbori da se narod izjasni da li nam je potrebno ili nije.
DOSTA JE VISE PREGOVORA I ZAMLACIVANJA U PRAZNO.

Dragan

pre 16 godina

Od 2000 ode Crna Gora , sad ce da ode Kosovo , nesto mi mirise i u Vojvodini , ko da je Srbija sugava !!!!!!

sve mi se cini da bi najbolje bilo da se odcepio Beograd od Srbije i da je usao samo on u EU , da bi ostatak Srbije procvetao !

Cane

pre 16 godina

Sta vam je ljudi? Pa nasim politicarima na vlasti, odgovara ova kriza oko Kosova, a nikako ulazak Srbije u EU, iz jednostavnog razloga: da bi mogli nastaviti da nas kradu, preko upravljanja javnim preduzecima i preko surovanja sa raznim monopolskim kompanijama. Nije njima stalo do Kosova zbog toga sto se brinu za narod dole, vec im je stalo da odrzavaju krizu i drze Srbiju sto dalje od EU, gde vladaju red i zakon, a samim tim i manje je prostora za pljackanje. Zato, sam siguran da ovu ponudu nikada nece prihvatiti, ne zato sto su "patriote" vec zato sto im tako odgovara zarad ostvarenja svojih sebicnih zivotnih ciljeva. Kad jednom to budete shvatili, dakle Vi - "NAROD", onda ce nam mozda i biti bolje...

Zorica

pre 16 godina

1. Ja ne vidim da je to trampa, vec pruzanje sanse rukovodstvu Srbije da javno mnjenje konacno okrene ka sagledavanju svog zivota i perspektive, da se stvari moraju gledati realno i u kontekstu proslih delovanja, te da se i da se manu teranja jalovog inata.

2. Kakvo god da je konacno resenje Kosova i Metohije, dobro je, cak je od izuzetne vaznosti da tamo dodju policajci i sudije. Vojska ne moze da razluci kriminal od etnickog nasilja niti diverzije raznih tajnih sluzbi. Policija koja zna da radi i koja je profesionalno neutralna tamo je sad najpotrebnija, a bolje bi bilo i da je od 1999 bila tamo. Ne znam sto su se ovi nasi uskopistili oko promene misije. Nekom mozda ne odgovaraju medjunarodni policajci koji bi mozda uspeli da otkriju kriminalce i iz jednog, a bogami i iz drugog naroda.

Sto se o tome cuti?

m

pre 16 godina

Da li je moguće da iko ko živi u Srbiji može da zamisli da će ova vlast da se odrekne Kosova kao najboljeg mogućeg izgovora za sve što rade. Oni ne žele Evropu ni sa Kosovom ni bez njega. Oni jednostavno nemaju dodirnih tačaka sa Evropom u bilo kom pogledu, u civilizacijskom pre svega. Proevropska politika u Srbiji je unapred osuđena na propast. Tako je bilo i tako če biti i to je jedina realnost. Tako hoće KGB sa svojom ekspoziturom na balkanu i to je tako. Patološka ljubav prema rusima kojima smo mi "bolesni rođak sa sela" kojim manipulišu zarad svoje koristi je ono što nas koči. Moja generacija (1976) je odrasla na tekovinama zapadne civilizacije i meni je mnogo teško što vidim da tako mogu da živim samo ako odem iz ove proklete avlije.

NS

pre 16 godina

Stvarno mi nije jasno o kakvoj je trampi rec. Niko nije ni spomenuo da ce Srbija uci u EU u zamenu za Kosmet, vec samo da ce dobiti brzi put do KANDIDATURE, svaka cast, mozda se izjednacimo sa Albanijom! To je zaista uvredljivo.

ALLeuuuuu

pre 16 godina

Ja stvarno ne razumem nas narod.Kada sam 89'dolazio u Srbiju iz Slovenije zamalo da dobijem batine jer sam pljuvao po Milosevucu i svi, ali SVI su ga podrzavali.(sada bi se javilo 4 mil. Srba koji bi rekli nije tacno- ja nisam)
Sada bi voleo da mi neko od vas objasni sta znaci biti deo EU. Ja zivim u Srbiji, imam Slovenacko drzavljanstvo i pasos.Cesto idem u Sloveniju. Oni koji su imali imaju i dalje a oni koji nisu imaju JOS manje...Tvrdim i imam dokaze a vi dokazite cime se to dobija standard- ulaskom u EU ili napornim radom-pre svega sudstvo,administracija pa sve do onoga o cemu ni 2% Srba ne vodi racuna:O ZAJEDNICKOJ IMOVINI.
Za ne upucene-rekao bi po komentarima vecinu, Slovenci hoce da zarate sa Hrvatima zbog par hektara.U jednom trenutku malo je falilo da dodje do sukoba.
Vecina bi ovde poklonila ono sto smo imali vekovima, gradili tamo gradjevine na kojima moze da nam pozavidi pola Evrope.Cak ni Turski osvajaci nisu rusili te manastire jer su imali postovanje prema kulturi.

E pa gospodo Srbi-koji-bi-ste-zeleli-u-EU
sa takvim stavom Slovenija, Svedska, Norveska,... nikada ne bi bile to sto jesu da pre svega nisu binule o njihovom ZAJEDNICKOM.
Inace SL je imala standard i pre ulaska a Portugal i Grcka su duze clanice a jos nisu stigli SL.!!

Nikolina Velimirovic

pre 16 godina

Prijem Srbije u EU ce oznaciti definitivni politicki poraz Vojislava Kostunice i njegove ideologije. Ako ni zbog cega drugoga, Evropljani bi trebalo da pozure...

Nenad

pre 16 godina

Zbog ovakvog stava EU (ali bukvalno samo zbog toga) - ode moj glas Radikalima. I nisam jedini. A vi gospodo iz EU, razmislite kako ste Radikale VI doveli na vlast u Srbiji.

bobo

pre 16 godina

NESTO MI NIJE JASNO!!!

Pa zar po ovoj prici nije logicno da je najbolje da Kosovo ostane u sastavu Srbije ako cemo vec ekspresno u EU? Onda ce i Kosovo, zajedno sa nama, ekspresno u EU, jer su im sanse da to urade sami mnogo manje. A kad svi ekspresno budemo u EU menjanje granica ionako nema smisla jer se u EU granice ionako brisu. Uz to stedimo novac EU za eventualnu misiju ako Kosovo bude nezavisno. Znaci sve sto treba da urade je da objasne ovu logicnu matematiku svojim prijateljima Albancima i svi srecni i zadovoljni.

VRLO JEDNOSTAVNO.

citalac vesti

pre 16 godina

Nesumnjivo je da je u toku ovih godinu dana koliko traju natezanja oko Kosova, Srbija dosta dobila na svom medjunarodnom statusu. Vidimo da Ahtisarijev plan nije prosao glatko, da su pregovori produzeni, da je ucestvovanje nase delegacije u njima dobro ocenjeno, da je celom svetu stalo do nasih predsednickih izbora, da nam se sve ozbiljnije nudi clanstvo u EU... Ne verujem da je neko sve to ocekivao pocetkom ove 2007.
Medjutim, sada trenutak postaje pipav. Nove vlade u Engleskoj i Francuskoj ucvrscuju svoju vlast, sto znaci da proamericka orijentacija EU jaca. U samoj Americi se na vlast (najverovatnije) vraca porodica Klinton, zajedno sa cuvenim Ricardom Holbrukom.
Nadam se da ce nasa vlada zadrzati mudar kurs na spoljnopolitickom planu, i cvrsti ucenjivacki pravac u pravom trenutku zameniti blazim. Odnosno, nadam se da ce reakcija na predstojece zapadno priznavanje nezavisnosti Kosova biti umerena, a rad na priblizavanju EU konkretniji. Evo i dokaza da se ide u tom pravcu - situacija u Republici Srpskoj se stisala.

Bata

pre 16 godina

Ako jasno postoji jedna lekcija koju u poslednjih 20 godina očigledno nismo naučili, onda je to sledeće:

Uvek nam ponude nešto, mi to odbijemo i na kraju moramo da se zadovoljimo sa daleko manjim od onoga šta su nam inicijalno nudili.

Imam osećaj da će tako biti i ovaj put, samo što se ovog puta nećemo zadovoljiti ni sa čime, osim svojim samosažaljenjem, inatom i ko zna čime. A kada time obučete i nahranite svoju decu, pitajte ih koliko im je to prijalo.
Svetom vlada politika i ekonomija, a ne neka univerzalna pravda - prestanite da plačete iz svog dečijeg krevetca i pokušajte iz postojeće situacije da izvučete najviše šta možete. To neće uvek biti 100% onoga šta ste želeli, ali i Srbija je mala i siromašna zemlja. Da je od početka znala koga da vuče za rukav i žali se, sve ovo se ne bi ni desilo.

mista

pre 16 godina

Ako bi bilo glasanje, glasao bih protiv ovakve trgovine. Naravno, nikoga ne interesuju ovakvi glasovi, modernim demokratijama glas naroda je nebitan (inace bi se zapadni Nemci davno ponovo odvojili od svojih istocnih sunarodnika jer im ekonomski predstavljaju kamen oko vrata). Kosovo je vec izgubljeno, ne moramo to i da im potpisemo (a to oni hoce) jer taj potpis bi nam poturali do kraja sveta. Neka budu oni nezavisni bez naseg pristanka, to treba izvuci iz ovih pregovora, modalitet za to sigurno se moze pronaci, a da li cemo u EU ici brze ili sporije je male vaznosti (i za nas bi trebalo da bude i male vrednosti u toj trgovini). Ionako su svi bili srecniji dok su isli ka EU, nego sto su bili sada kada su tamo:)

Nenad

pre 16 godina

Kako ne vide da od toga nema nista.Cak i da proguraju nezavisnot bez priznavanja Srbije nema nista.
Nezavisnost samo odlaze probleme ne resava ih.Nametnuto je dobro samo za jednu stranu.
Bice to buktinja za nase sledece generacije.

Zoran

pre 16 godina

Ako prihvatimo da Kosovo postane nezavisna drzava brze cemo uci u EU. Pretpostavljam da bi jos brze bili prihvaceni ako pristanemo da Vojvodina, Sandzak i jos poneki delovi Srbije postanu nezavisne drzave. Tako ce Beogradski pasaluk (ili mozda i nesto manje od toga) svetlosnom brzinom uci u EU. Blago nama. Bojim se samo da nam od te brzine ne pripadne muka. Meni se vec odavno povraca.

Pribojac

pre 16 godina

Sve je vrlo prosto, oko Kosova su se svi dogovorili i u ime Srba i u ime Albanaca. Ova ponuda je samo izgovor za promenu stava Kipra, Grcke, Rumunije i Spanije.

Ljiljana, London

pre 16 godina

Po komentarima vidim da je narod ili promenio stav/ili samo prihvatio ono protiv cega vise nema nikakvog uticaja - polako se "treniramo" da prihvatimo odluku, pa sto se vise ponavlja, zvuci bolje. Citam komentare na BBC-u, i nasi susedi su svi protiv odvajanja Kosova - a vama ostavljam na razmisljanje zasto.Mislim da bi pravilnije bilo da udjemo u EU,sa svojim granicama a ne diktiranim;(jos uvek nisam sigurna da smo spremni za EU - mi smo bili spremniji 1988 u odnosu na sad, jer smo tanki fizicki i psihicki). Pre bih prihvatila uslove da se resimo korupcije/nepotizma/bezzakonja/neobrazovanja/ lose infrastructure/itd.. pa da udjemo - da spunimo uslove koji su zdravi. Ali kad mi sami ne mozemo da resavamo svoje probleme - tako nam i treba.

Byja

pre 16 godina

Koliko vredi imovina na severu Kosova gde Albanci nemaju ni de facto ni de jure uticaja? Hajde da uporedimo sa KREDITIMA (krediti se vraćaju, i to sa kamatom, ako niste znali), pa da vidimo da li nam se više isplati da damo ono što jeste naše, u zamenu za fotografiju šargarepe. Kao što se lepo da videti, uslovljavanjima za famozni ulazak u EU nikad kraja. Vreme je da počnemo da tražimo nove partnere. Ionako je EU više stalo do Srbije nego obrnuto.

Levičar

pre 16 godina

Neće me ni čuditi što će radikali biti sledeći na vlasti u Srbiji. EU i USA sa njihovom politikom će totalno zapadno orijetnisane partije uništiti. Narod je protiv oduzimanja Kosmeta i normalno je da će za partiju glasati za koju misle de će Kosmet braniti.

Veljko Jovanovic

pre 16 godina

Kako pise u naslovu, nama se nudi "brzi put do kandidature za članstvo u Uniji". Nije precizirana duzina puta, brzina kretanja ni izvesnost prihvatanja kandidature. Dakle, jedna vrlo neobavezujuca i neprecizna izjava...

Kad bi nasi politicari predlozili "razmatranje planiranja prihvatanja nezavisnosti Kosova" u zamenu za "brzi put do kandidature za članstvo u Uniji", verovatno bi u EU rekli da je izjava nasih politicara neozbiljna, mada su obe formulacije podjednako supljikave.

Ivan+3

pre 16 godina

Zanimljiva je ponuda, bila bi jos zanimljivija kad bi nam ponudili direktno clanstvo, ovako to naravno ne sluzi nicemu, osim da sami sebi skoce u usta posto navodno nisu hteli nista da nude.

Mislim da je cela prica oko EU dramaticno precenjena, pogotovo ako principijelno razmisljamo. Ako je nas stav da Kosovo ne mozemo da damo, onda ga ne damo, pa nek nas i prime odmah, direktno. Ovo nije dilema izmedju dve ravnopravne opcije: imamo sa jedne strane teritoriju sa stanovnistvom i ogromnom istorijskom i duhovnom vrednoscu, a sa druge strane liberalno - kapitalisticku finansijsku zajednicu. Zbog toga, lepo od njih, nek nas prime, ok, ali ne vidim zasto bismo mi njima ista dali za to. Btw, onda ce isto postojati tajkuni, samo ce sedeti negde drugde, to i jeste smisao cele price.

vladica

pre 16 godina

Nas maksimalni realni domet integracije Kosova sa ostatkom Srbije je severni deo sa srpskom vecinom i tretman crkvene imovine kao ambasada odnosno vlasnistva republike srbije sa oruzanom zastitom i restriktivnim pristupom.
Vise od toga su samo puste zelje, realno nemamo moc da to izvedemo, bez obzira sto Kosovo poseduje prirodna bogatstva (manja od bogastva Indije pre odlaska engleza zbog neisplativosti okupacije), sto je medjunarodno pravo na strani Srbije i bez obzira na kulturno istorijske korene.

Sem ovog maksimuma u igri su i druge pogodnosti za Srbiju, recimo novcane u vidu davanja, otpisa dugova i ubrzanja statusa prijema u EU. Takodje uspostavljanja bolje saradnje sa Amerikom i EU. Sama podela teritorije ima svoju cenu i moze da bude preskupa i preduga opcija, uz igru nerava i mozda vojske.

Amerika mnogo vodi racuna o kontinuetu svoje politike. Nagli zaokreti se nikad ne prave. Fura se prica da je Kosovo oslobodjeno Srpske okupacije (sto je na izvestan nacin tacno) i na toj prici ce se insistirati do kraja, makar bio 20 godina status kvo na Kosovu.
Nasi politicari prave istu gresku kao Milosevic. Manipulisu zeljama i emocijama naroda prema Kosovu, na tome gradeci politicku buducnost. Bitno je da se oni bore za Kosovo do kraja da narod kad ga oduzmu bude uveren da su dali sve od sebe, da zadovolje crkvene i akademske stavove.
Slobi je uvek bilo bitnije javno mnjenje od interesa Srbije, a vecina sadasnjih politicara su sledbenici njegove politicke skole.

Morali bi da vode racuna o realnom interesu drzave i nacije bez obzira na javno mnjenje, da imaju hrabrosti da politicki zrtvuju sebe za dobrobit naroda. Za to nazalost niko nema petlju. Nema Milosa Obrenovica na politickoj sceni.

viper

pre 16 godina

u sustini nije problem to sto će kosovo postati nezavisno već licemerje i nedoslednost takozvanog "demokratskog" sveta ako se već teži poštovanju stanja na terenu kako kažu naši "veliki" prijatelji Francuzi ili Englezi zasto onda oni ne postuju većinsku volju Korzikanaca ili Severnih iraca koji takođe kao i Albanci ne žele da žive pod okupacijom Francuza ili pak Engleza. Kada bi nam svojim primerom pokazali kako se to radi ni nama ne bi bilo teško da ih sledimo.Ovako to je samo "demokratija "sa toljagom u ruci.

J.SHaq.

pre 16 godina

Ako bi ste malo logicno mislili ,ulaskom srbije u EU i priznanjem nezavisnost kosova od srbije , onda bi mogo jedan broj plicije srbije da se vrati na kosovu, ali ako se ovako nastavi kao i do sad kosovo ce i onako biti nezavisna je celi svet zeli to osim srbije i majke rusije, a onda nikada ne bi mogla srpska policija da zgazi kosovsku zemlu.

Puno ste prilike izgubili ili da vas podsetim, uzeli ste nam Autonomiju osvojena 1974 u bifsu YU. Pre rata ste imali priliku da nam vratite i dan danas bi kosovo unutra Srbije "bila" Rambuje, niste podpisali dobiliste kruske od NATO, Bec ,i u kraju Baden sve to ste odbili i uvek ste time izgubili, ja mislim samo jednu da srbija voli da kocka sa svojom zemlom ,a ako se ovako nastavi onda ce se reci Lube Karica izlaziti kako bese ono Beoradski Pasaluk.

A sada nemojte ta propustite ovu sansu jer ako necete vi u EU ucice pre vas Albanija ,Macedonija a bogami i Kosovo.
Narode mislite dobro nije nacionalizam vise u modu. vise to je

Miodrag

pre 16 godina

Brzi put u EU, ali ipak sa "malim" preprekama!
Premijer V. Britanije, Gordon Braun je već izjavio da ulazak Srbije u EU treba usloviti priznavanjem Kosova kao nezavisne države.
Mišljenja sam da će se EU saglasiti oko priznavanja nadgledane nezavisnosti EU, i pored trenutnog protivljenja nekih zemalja. S druge strane ubrzaće se potipisivanje SSP između Srbije i EU, a i dobivanje statusa kandidata za ulazak u EU. I tu ćemo stati, jer ne verujem da će nas primiti u EU, a da ne priznamo nezavisnost Kosova. Ne treba gledati na primer Kipra, jer je on primljen, između ostalog da bi se vršio pritisak na Tursku oko statusa severnog dela Kipra i njenog samog ulaska u EU.
Šta uraditi tada? To nije pitanje za ovaj trenutak. Do tada, ako ima imalo mudrosti i pameti u ovoj zemlji treba prionuti na posao i početi graditi državu, na koju će biti ponosan svaki njen građanin. Kasnija pitanja će u tom slučaju mnogo lakše dobiti odgovor.

Djordje

pre 16 godina

A sta ako Kosovo ostane? Niko ne prica o tome. Kakva je buducnost Srbije sa Kosovom unutar granica zemlje? ... Ima li buducnosti, t.j. da li je uopste racionalno diskutovati ostanak Kosova u Srbiji? ...

realista

pre 16 godina

Ljudi, forumasi hajte malo da budemo realni i objektivni, Srbija zeli Kosovo ,teritoriju,i njenu kolijevku,i njene svetinje, no, ne zeli stanovnike Kosova u svojoj drzavi
ito jeste Albance; , Albanci ne zele pod Srbijom a zele Kosovo; , 90% stanovnika Kosova cine Albanci; Rezultat svega toga je sta???odgovorite sami.A Kostunica,na pregovorima u Badenu nuje hteo ni da vecera sa Albancima,a trazi zajednicki zivot sa Albancima,budite svi malo realni pa razmislite,dali moze,jedan narod kao Albanci da budu ceo vek u getu i gracani III,reda..

Tom

pre 16 godina

Slazem se onim komentarom o losem detetu i mercedesu, kao i sa onim o slici sargarepe u zamenu za Kosovo. Da je Kosovo nezavisno - jeste, ali ga ne moramo i priznavati i time doziveti totalno ponizenje. Tek ce se ovim priznavanjem Kosova povecati nestabilnost u regionu. 'Ajde za Amere, njih bas briga, ali EU... Njima ce ostati ovi problemi, kojih ne bi ni bilo da su imali malo vise izbalansiranu politiku tokom devedesetih. Prvo su brinuli za milion Slovenaca, pa za cetiri miliona Hrvata, pa za dva i po miliona Bosnjaka, sada se brinu za dva(?) miliona Albanaca. A niko se ne brine za devet miliona, posle buducih dogadjaja, izuzetno frustriranih Srba. Tako da ona Sarkozijeva prica o tome kako Evropljani nisu nista krivi ne pije vodu ni najmanje. Ne bi trebali da priznamo buducu nezavisnost Kosova, jer bi nam to nabijali na nos do kada je sveta i veka, a u zamenu ionako ne bi dobili nista. Zavaravaju se oni koji misle da bi eventualnim priznavanjem Kosova mi postali dobri drugari i sa EU i sa Amerikom. To se mislilo i posle Dejtona, i posle Kumanova, a pogotovu posle petog oktobra, pa nista ne ostade. Da ne pricamo koliko je kontraditornih izjava doslo iz Evrope ovih dana. Ne znaju ni oni sta hoce. Mi trebamo biti tvrdi, ali pametni, ne treba priznavati Kosovo, ali isto tako ne treba odustati od clanstva u EU.

Izmedju redova...

pre 16 godina

Opet se mi zalecemo, dajemo Kosovo za EU, a ne citamo izmedju redova.....a, tu jasno pise ....Kosovo I SARADNJA SA HASKIM TRIBUNALOM....

Drugim recima, opet stap i sargarepa - dacemo mi Kosovo -hteli mi to ili ne, a posto cemo biti optuzeni (po ko zna koji put) da " ne saradjujemo" sa Hagom, nece biti nista od ulaska u EU....
Deja vu....sta drugo reci....

Cilj ove kampanje EU zemalja , zajedno sa USA, je da nasa drzava POTPISE predaju Kosova. A, od ulaska u EU nece kasnije biti nista, jer kako gore stoji... "saradnje" sa Haskim tribunalom nece biti.

Osim toga, kakve su garancije da ce i ulaskom u EU, Srbija ekonomski prosperirati ?!?

Pozdrav iz Kanade.

Felix Mileker

pre 16 godina

... Ne nudi se Srbiji članstvo u EU, već MOGUĆNOST.

Druga stvar je što se zaboravlja da je Kosovo oteto od Srbije vojnom agresijom, i da bi prihvatanje, takve, nepristojne, ponude značilo legalizovanje protivpravnog stanja.
Na primer, sudite se sa komšijom oko dela njive koju je uzurpirao, pa vam sudija kaže, Ej, pusti ga, na njoj je i onako njegova pšenica, a već ju je i ogradio.

djuro

pre 16 godina

Ja ne razumem sta se nudi. Da priznamo nezavisnost Kosova za potpisivanje kandidature za EU? Da priznamo nezavisnost Kosova za clanstvo u EU? Da se ne naljutimo na EU ako ona prizna nezavisnost za kandidaturu/clanstvo u EU? Sve to uz uslov hapsenja Mladica? Sve to uz uslov hapsenja Karadzica? Sve to uz uslov hapsenja bin Ladena? Da priznamo Kosovo a da nas za uzvrat potapsu po glavi i daju bonu? Cini mi se da se najpre radi o prodavanju magle nedoraslim srpskim politicarima/vodjama u vidu "brzog puta u EU" koji sam po sebi ne znaci nista ako se ne definise, za konkretan veliki (ogroman) ustupak oko priznanja nezavisnosti Kosova. Sve vise sam siguran da u EU ne treba ulaziti, i srecu traziti na drugoj strani, a te likove ne udostojiti ni odgovora.

Predrag

pre 16 godina

Cekajte. Pa sta su nam onda ucinili? Znaci za lepo vladanje i demokratsku vladu dobili smo pored svih dosadasnjih uslova, jos da damo i Kosovo...

Sergej

pre 16 godina

Mozemo biti mirni: Kosovo ce nam uzeti ,uprkos protivljenju, ali nas ne mogu silom primiti u EU! Tu se mi pitamo! Nas premijer-vizionar je toga svestan i ima razloga za zadovoljstvo, jer njegovoim mudrom politikom necemo nikada postati Evropa. Vojo, majstore, samo napred i - ne skidaj povez!

Ceca

pre 16 godina

E koliko sam nekad verovala u EU i zelela u nju sad mi se utoliko gadi i postaje sve odbojnija. Mene bi zadovoljilo stavljanje na belu sengen listu i to naravno pod uslovom da Kosovo ostane ono sto jeste - Srbija, ako pak ne moze... pa dobro bar cemo sacuvati ovo malo ponosa i nikad, ali nikad necu glasati za odvajanje Kosova. A gospoda neka otmu..

valter

pre 16 godina

1389-o8-o7,6,5,4,3,2,1,ooooo Predlaze;Kosovo polje proglasiti glavnim gradom Srbije.Vladajucu infrastrukturu premjestiti tamo.EU neka posalje specijalnog,specijalnog visokog predstavnika da ih drzi podalje od naroda.Opasni su bre.Ispiraju mozgove a kada su sa rusima prijete,ujedaju bre.Partizan i Zvezda ce pronaci put u EU.Srbi bre naucite da zivite sami i gradite drzavu na zemlji koja vam po katastru i gruntu pripada.Postujte privatno vlasnistvo.Pozdrav govramentu sa novom himnom Mars na kosovo....

mile

pre 16 godina

Питање за "патриоте": Када су задњи пут били на Косову, кога тамо имају, када мисле да ће моћи тамо да оду и којим послом?

alex

pre 16 godina

sebe vidim u evropi. budimpesta, prag, pariz,.... to su moji gradovi a ne pristina, gnjilanje, mitrovica ako hocu da idem u manastrire oticici bilo kosovo u srbiji ili ne. nudi nam se da sa provalije padnemo u udoban avion ali mi bi naravno radije da se razbijemo o zemlju.

BOKI

pre 16 godina

PRVO SU PRIČALI DA TE DVE STVAEI NEMAJU VEZE. ŠTA JE SLEDEČE ZA USLOV RAŠKA OBLAST VOJVODINA .
SAMO DA KAŽEM OVIMA IZ KRUGA DVOJKE DA PANĆIĆEV VRH ULAZI U KOSOVO, PA ME ZANIMAJU KAKO ĆE SE SKIJATI PORED GRANIČARSKE POLICIJE OVK.

Eh

pre 16 godina

Uvek ista prica pred neke izbore. Nema brzeg puta ka EU, jer drzava treba da bude spremna za EU. To kao da na maraton posaljete nekon koji se trka na 100m. U pocetku je sve OK, a kasnije dolazi do problema. Srbija treba da bude spremna za Europu, a kako sada brani trziste, kada bi ga totalno otvorila to bi bio slom drzave, a i tajkuna koji ubiru extra profit zbog te zatvorenosti.

Borivoje

pre 16 godina

Država Srbija,bez obzira kako bude rešen status njene pokrajine,mora naći odgovarajući način da zahvali prijateljskim državama EU poput Kipra,Slovačke,Grčke,Rumunije i Španije.

svi (ni)su isti

pre 16 godina

"Takvo rešenje bi omogućilo demokratsko, multietničko Kosovo opredeljeno za pravnu državu, zaštitu manjina i kulturno i versko nasleđe", stoji u zaključcima." Da pogledamo malo blize. Srbija bez Kosova bi bila demokratska, multietnicka, bla, bla ... Nezavisno Kosovo bi bilo demokratsko, multietnicko, bla, bla ... Srbija i Kosovo zajedno NE BI BILI demokratski, multietnicki, ... ? U cemu je sad tu stos? Ja bih razumeo da EU kaze nesto ovako: "Srbija je izgubljen slucaj, sa njima necemo da imamo nista, pa je zato potrebno da se Kosovo spase" ali oni tvrde da i nas cene, da smo i mi potrebni Evropi, a istovremeno nam oduzimaju Kosovo i opet govore kako ce nam svima u EU biti lepo! To je cisti nonsens - nekog kaznjavas ako je besprizoran, zao, beznadezan a ne nekoga koga pozivas da ti dodje, ne u goste, nego u "zajednicko domacinstvo"! A bajka o jedinstvenom slucaju ce ubrzo biti demantovana, cim gospodin Sarkozi bude saznao sta to znaci "otvaranje Pandorine kutije", a moze mu se desiti da prvi sazna. Pre par dana je g.Gadafi izrazio zabrinutost za ljudska prava muslimana u Francuskoj, a znamo kako smo mi prosli kad se Zapad "zabrinuo" za ljudska prava Albanaca. Istina je da Gadafi nema kapacitete da vrsi pritisak na Francusku, ali i u Francuskoj vec na terenu vlada "nova realnost", po istim principima urbane gerile, nalik na OVK, pa kad se sve sabere i oduzme - eto veselja! Istina je da Tita ne mozemo oziveti, ali Le Pen je ziv i zdrav, nije ni Francuska bas andjeo da bi uporno solila pamet drugima.

Moler

pre 16 godina

Slucaj koji nije presedan! Imaju li te face rijecnik manje poznatih rijeci!
Nego hvala im na ponudi, ajde neka plate jedan referendum pa da vidimo sta Srbi misle o njihovom predlogu.

CIRA

pre 16 godina

ALO LJUDI STANITE MALO,STAVITE NAOCARE I CITAJTE STA PISE GORE U CLANKU.JEL PISE NEKI DATUM ILI GODINA ULASKA SRBIJE U EVROPU,JA NISAM VIDEO!!LJUDI(EU)REKLI "KOMARAC" A MI SHVATILI "MAGARAC"!A STA AKO NAS ZA**BU STO IM NECE BITI PRVI PUT,OSTACEMO SA OTVORENIM USTIMA JER CE TADA RECI GDE JE MLADIC GDE JE KARADJIC PA GDE ONO PA OVO.....A KOSOVO CE UCI PRE NAS U EVROPU JER CE IMATI EVROPU U DNEVNOJ SOBI.I JA SAM ZA DA UDJE SRBIJA U EU SAMO KAD BI ONI NAMA DALI TACAN TERMIN ONDA BIH SE I JA OSECAO SIGURNIJIM A OVAKO BOGAMI SE PLASIM DA CE NAS MALO ZA***ATI I MOLIM LJUDE IZ B92 DA PUSTE BAR OVAJ KOMENTAR JER DO SADA NISU PUSTILI NIJEDAN A NISAM NIKOG VREDJAO ILI PSOVAO UNAPRED HVALA!!

Boli glava

pre 16 godina

Ne mogu da verujem da ovakve gluposti izlaze iz usta toboze vaznih evropskih lidera.Pa koja bi budala pristala na ovo. Pre svega ako mi mozemo ubrzano u Evropu sto nam to vec ranije ne ponudise nego trguju sa nama. Ili mozemo ili ne u Evropu a Kososvo je deo Srbije i ako Evropa hoce da nas krade nudeci nam trulu sargarepu onda ne moramo nikad sa takvima. Sta ce nama gomila papana koja svetsku politiku i istoriju kreira svojim glupostima. Svi oni kojima je ovo sto Sarkozi i slicni pricaju cool su za posmatranje.

Shomy76

pre 16 godina

Prvose treba zapitati kome odgovara a kome ne eventualni ulazak Srbije u EU?
Onima koji skidaju kajmak (mahom protivzakonito) i u dilu sa vlastima koje im to omogucavaju sigurno ne odgovara pravno i ekonomski uredjena drzava u kojoj ne mogu da imaju monopol na razne cene (prehrana, energenti, higijena). Onda se moze i videti ko ce da maximalno koci ulazak u EU - premijer i njegovi partneri (tajkuni). Nazalost, demokratska opcija - DS i G17 bi, ocigledno, za malo vlasti koju im drobi Kostunica pristalida daju legitimitet nasoj daljoj izolaciji (a samim tim i lesinarenju naroda koje preduzimaju Misko i njemu slicni i dovoljno mocni). DSS je pokazao svoje razmisljanje i dokle je spreman da ide davanjem podrske Tomi da bude predsednik skupstine. To je ilustracija njihovog razmisljanja. A sta je sa svima onima koji su skinuli tog Tomu, Slobu, Miru i ostale sa vlasti 2000? E, pa ti su razocarani i njima se preko TV Bastilje i dalje servira prica kako civilizovani svet nas mrzi i kinji i kako bi bilo najbolje da celu Srbiju preselimo u Sibir!
Koliko god se nam a to svidja ili ne, Kosovo odavno nije nase, ogromna vecina naroda koji tamo zivi ne zeli da zivi u Srbiji. Ovde najvise galame i pozivaju na rat oni srbi koji su sa Kosova dosli pre 20-30 godina, skolovali se ovde, nasli posao, napravili kuce, skolovali decu i zaposlili ih, PRODALI SVE svoje tamo tim istim siptarima koje mrze. E, sada bi oni da malo "brane" to Kozovo? Pa od koga? Od onih siptera kojima si prodao dedovinu, pa sada, kada te grize savest ti bi mene i moju decu slao tamo da ratujemo???!!!
Zahvaljujuci takvom razmisljanju i pogresnim emocijama ( i kompleksima) trenutna vlast (i najveca opoziciona stranka) uspevaju da ubede narod u nesto sto je pusta zelja, koja cak i ne bi trebalo da se ostvari. Pa mi smo to Kosovo imali pre 20-ak godina! I, jesmo li znali sta cemo sa njim? Je li nam donelo vise srece nego bede??!!
Zato treba prihvatiti cinjenice i ne protiviti se nezavisnosti Kosova. Cak, sta vise, Srbija bi trebala prva da ga prizna i da tako pokaze da ce malo da promeni Milosevicev pravac kretanja. Narucito ako za tako nesto dobijemo i nesto zauzvrat (brze prikljucenje EU). To koliko ze ono biti brzo, najvise zavisi od nas, da se razumemo. Samo, nazalost, taj nacin razmisljanja ne odgovara onima sa pocetka komentara, jer bi morali da se odreknu privilegija koje imaju.
Izgleda, da bolje buducnost ne zivi ovde....
U svakom slucaju, ako neko proba da me mobilise da branim neke "svete srpske zemlje", slobodno neka ne pokusava. Verovatno necu biti kuci!!!!

H4

pre 16 godina

Henrik IV bi ovaj predlog ubrzanog ulaska Srbije u EU pozdravljao rečima "Pariz je vredan jedne mise" (Paris vaut bien une messe). Ali Srbi nisu tako fleksibilni kao Francuzi da mogu svoju veru da odbace

pristina-moravska

pre 16 godina

srbija nece nikad da bude clan evrope -pa i kad bi priznala nezavisno kosovo . srbija treba da trasi od evrope prvo da se vracaju sve rasejana lica -da im se garantuje bezbednost -posao -imovina - i pole 2-3 godine da se razgovara o statusu kosova -jer evropa postuje luska prava i ima veliku demokraciju