Ponedeljak, 04.03.2024.

11:22

Kremlj ponovio: Napašće nas

Objavljeni transkript razgovora oficira Bundesvera pokazuje da nemačka vojska razgovara o planovima za napade na rusku teritoriju, ponovio je Dmitrij Peskov.

Izvor: Tanjug

Kremlj ponovio: Napašće nas
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Portparol Kremlja je rekao novinarima da je Rusija povodom toga preduzela korake i pozvala nemačkog ambasadora u Moskvi na razgovor u rusko Ministarstvo spoljnih poslova, objavila je agencija RIA novosti.

Peskov je istakao i da razgovor nemačkih oficira o planiranim udarima na Krim pokazuje direktnu umešanost Zapada u sukob u Ukrajini.

Takođe je naglasio da se mora videti je li Bundesver to radio samoinicijativno ili je to deo državne politike Nemačke.

Peskov je podsetio da je nemački kancelar Olaf Šolc obećao da će sprovesti brzu i efikasnu istragu i izrazio nadu da će Moskva, bar preko medija, saznati do čega je ta istraga dovela.

Margarita Simonjan, šefica ruskog državnog kanala RT, u petak je objavila audio-snimak približno 30-minutnog razgovora, na kojem se, kako su mediji preneli, čuje kako četiri oficira Bundesvera razgovaraju o tehničkim mogućnostima krstarece rakete "taurus" i o tome da li su nemačke krstareće rakete tehnički sposobne da unište Krimski most.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus izjavio je da pojedini delovi razgovora nisu bili namenjeni široj javnosti, navodeći da bi tužilaštvo moglo da otvori slučaj zbog curenja informacija.

Pistorijus je rekao da su na snimku oficiri Bundesvera razgovarali o "različitim scenarijima" događaja, a ne o planovima.

Prema njegovim rečima, njihov razgovor ne znači odobrenje za prebacivanje krstarećih raketa "taurus" u Ukrajinu.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je ranije da Moskva traži objašnjenje od Berlina povodom tog slučaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: