Subota, 04.11.2006.

10:22

Zvaničnici osudili posetu Čekua CG

Vlada Srbije i predsednik Boris Tadić osudili jučerašnji prijem premijera Kosova Agima Čekua u Podgorici.

Izvor: B92, Beta

Default images

Vlada Srbije ponovo je danas istakla da je Kosovo sastavni i neotuđivi deo Srbije, a ne sused Crnoj Gori, kako je to saopštila zvanična Podgorica prilikom posete kosovskog premijera Agima Čekua.

"Sve države članice UN, pa i Crna Gora, dužne su da poštuju suverenitet i teritorijalni integritet Srbije. U protivnom, to će imati dugoročne posledice u međusobnim odnosima izmedju Srbije i Crne Gore", rekao je šef vladine Kancelarije za saradnju s medijima Srđan Đurić.
Neprihvatiljivo: Boris Tadiæ (FoNet)
Predsednik Srbije Boris Tadić smatra da je "neprihvatljiv i nepotreban potez" crnogorskog premijera Mila Đukanovića da primi premijera Kosova Agima Čekua u trenutku kada se vode pregovori o budućem statusu pokrajine.

"Agim Čeku nije ovlašćen da predstavlja Kosovo u inostranstvu i vodi bilateralne razgovore. Takođe smatram da je nepotrebno oročavati pregovore i vršiti pritisak da se oni okončaju do kraja godine", rekao je Tadić.

"Nadam se da će buduća Vlada Crne Gore imati više senzibiliteta za to kompleksno pitanje i da će se zalagati za stabilnost u regionu. Nezavisnost Kosova i Metohije svakako neće doprineti regionalnoj stabilnosti", rekao je srpski predsednik.

Čeku: Dugoročno održivo rešenje

Agim Èeku i Milo Ðukanoviæ (Blic)
Premijer Kosova je tokom jučerašnje posete Crnoj Gori rekao da će status Kosova biti nezavisnost, nadgledana od strane međunarodne zajednice koja će biti prisutna i dalje na Kosovu, sa svim mogućim garancijama za prava svih nacionalnih manjina.

"Ovo je jedino rešenje koje je dugoročno, praktično i koje će doprineti miru, stabilnosti na Kosovu i u regiji. Ovo rešenje je sigurno jedino rešenje na dobrobit svih građana koji žive na Kosovu, pa i za dobrobit Srba koji žive na Kosovu", rekao je Čeku.

Čeku je rekao i da su Vlada Crne Gore i građani Ulcinja položili veliki ispit humanosti kada su pružili utočište brojnim izbeglicama sa Kosova u najtežim trenucima.

Povodom prošlogodišnjeg hapšenja građana Kosova na crnogorskim granicama po poternicama Srbije i letošnjeg incidenta u Ulcinju kada su turisti sa Kosova protestovali zbog privođenja njihovih sunarodnika, on je istakao da pravna država mora da funkcioniše, bilo u Crnoj Gori ili na Kosovu.

"Niko nije van zakona, posebno ne u pravnoj državi. Bez obzira da li se radi o pojedinačnim ili grupnim incidentima, oni se moraju rešavati u okviru sistema države u kojoj se dešavaju", kazao je Čeku za današnje podgoričke Vijesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

20 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: