Hrvatski poslanik tužio Srbiju Evropskoj komisiji

Hrvatski evroposlanik Karlo Resler pozvao je Evropsku komisiju da reaguje na novi Zakon o kulturnoj baštini Republike Srbije.

Izvor: B92

Sreda, 19.01.2022.

15:06

Hrvatski poslanik tužio Srbiju Evropskoj komisiji
Foto: Profimedia

On tvrdi da Srbija prisvaja hrvatsku kulturnu baštinu, odnosno dubrovačku književnost, time što se tvrdi da ona podjednako "pripada srpskoj i hrvatskoj kulturi".

"Narodna skupština Republike Srbije nedavno je usvojila 'Zakon o kulturnoj baštini', koji uključuje član 23, koji otvoreno identifikuje dubrovačku književnost i ističe njenu navodnu dvojnu – hrvatsku i srpsku – pripadnost. Sporni zakon pokrenulo je Ministarstvo za kulturu i informisanje vodi Maja Gojković, jedan od osnivača Srpske radikalne stranke, a svojevremeno i potpredsednica Vlade Slobodana Miloševića“, navodi se u saopštenju Narodnog kabineta.

Resler, inače član HDZ, ocenio je da je to očigledan atak za hrvatsku kulturnu baštinu, o čemu je obavestio komesara za proširenje Olivera Varheljija i komesarku za kulturu Mariju Gabrijel.

On je zatražio i zaštitu kulturnog nasleđa država članica i razmotrio da li Srbija ispunjava sve obaveze iz pregovaračkog poglavlja 26 o obrazovanju i kulturi, koje je privremeno zatvoreno.

"Srpske vlasti sada perfidno sprovode hibridnu verziju politike Srbije iz devedesetih prema susednim zemljama. Ukoliko Republika Srbija ne oslobodi sebe i svoj narod ovakvih otrovnih refleksa, biće sve dalje od Evropske unije i evropske civilizacije", rekao je Resler, saopštila je Kancelarija evroposlanika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: