Vučić i ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva: "Čvrsto smo opredeljeni"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorkom Ujedinjenog Kraljevstva u Srbiji Šan Maklaud.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.10.2021.

07:42

Vučić i ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva:
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Oni su razgovarali o daljem jačanju bilateralnih i ekonomskih odnosa dve zemlje, kao i o učešću predsednika Srbije na predstojećem Samitu UN posvećenom klimi i klimatskim promenama COP26 koji će se za sedam dana održati u Glazgovu, a na kojem će biti obrađene teme koje se tiču, kako je rekla ambasadorka, najvećeg globalnog izazova sa kojim se suočavamo.

Sastanku je prisustvovao i Džajls Portman, direktor za Evropu u Ministarstvu za spoljne poslove, međunarodni razvoj i poslove Komonvelta Ujedinjenog Kraljevstva, navodi se u saopštenju kabineta predsednika Srbije.

Vučić je istakao da u vremenima u kojima se ceo svet bori protiv pandemije koronavirusa, kao jedne od najvećih globalnih pošasti, pitanje klimatskih promena i energetske krize nikako ne smeju da budu potisnuta u drugi plan, budući da bi posledice zanemarivanja tako sveobuhvatnih problema bile katastrofalne po čovečanstvo.

Predsednik je zahvalio na finanansiranju projekta Moravski koridor u kojem Velika Britanija učestvuje zajedno sa SAD. Tema razgovora bila je i konkretna ekonomska saradnja na projektima od nacionalnog značaja za Srbiju.

Govoreći o klimatskim promenama, predsednik Vučić je podsetio da je Srbija čvrsto opredeljena da svoj doprinos u ovom smislu pruži i u vidu konkretnih planova, aktivnosti i zakona koji bi na najbolji način regulisali pitanja očuvanja životne sredine, pogotovo u svetlu klimatskih promena. U tom smislu, predsednik je posebno istakao značaj zajedničkog delovanja, razmene iskustava, mišljenja i predloga, koji bi se beskompromisno sprovodili i primenjivali u praksi, kako bi rezultati bili što pre vidljivi.

Ambasadorka Maklaud je naglasila da Ujedinjeno Kraljevstvo pridaje ogroman značaj pitanju klimatskih promena, očuvanja životne sredine i održivog rešenja energetske krize, te je izrazila uverenje da će Srbija još ambicioznije učestvovati u smanjenju emisije ugljen-dioksida, kako bi doprinela izgradnji "zelene ekonomije" i ostvarenju drugih ciljeva te vrste.

“Zadovoljni smo što je tema klimatskih promena postala važna i u Srbiji i što su vidljivi napori srpske vlade da se podigne svest o značaju ovog pitanja”, istakla je ambasadorka Makleod i dodala da je učešće Srbije na Samitu o klimi i klimatskim promenama COP26 od izuzetnog značaja. Britanska ambasadorka je takođe istakla brojne mogućnosti koje borba protiv klimatskih promena otvara, ne samo u smislu zaštite životne sredine, već i tehnološkog i ekonomskog razvoja.

Govoreći o bilateralnoj i ekonomskoj saradnji, predsednik Vučić je ponovio posvećenost Srbije snaženju političkog dijaloga na najvišem nivou između Srbije i Velike Britanije, što bi doprinelo i jačanju saradnje dveju zemalja u različitim oblastima od zajedničkog interesa, uključujući ekonomiju i odbranu. On je takođe izrazio i potrebu snaženja saradnje u okviru međunarodnih organizacija, s obzirom na to da su i Srbija i Ujedinjeno Kraljevstvo iskreno posvećeni principima multilateralizma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: