RTRS: Imamo tajni dokument o Srebrenici, a ima ih još

RTRS navodi da poseduje dokument u kom su dokazi da su neki Srebreničani, koji su predstavljeni kao žrtve zločina, stradali pre masakra iz 1995.

Izvor: Tanjug, Sputnjik

Utorak, 15.06.2021.

07:30

RTRS: Imamo tajni dokument o Srebrenici, a ima ih još
EPA-EFE Fehim Demir

U tekstu koji je objavljen na sajtu javnog servisa Republike Srpske, navodi se da "manipulacija direktora Memorijalnog centra Potočari Emira Suljagića o broju žrtava iz jula 1995. godine nije usamljen slučaj".

U tom kontekstu, RTRS je dao imena i prezimena 11 Bošnjaka koji su, kako tvrde, stradali pre jula 1995. godine, uz navođenje godine smrti i nestanka.

"Sudeći prema dokumentima, već 1996. godine počela je institucionalna revizija. U službi su bili tadašnja Federalna komisija, kasnije bošnjački ogranak Instituta za nestala lica, potom Međunarodna komisija za nestale osobe, pa čak i pojedini sudovi nižeg ranga. Svi oni su izdavali potvrde i prepravljali podatke o mestu, vremenu i načinu smrti muslimana/Bošnjaka iz lažno demilitarizovanog srebreničkog regiona", navodi se u tekstu.

Dodaje se da je još desetine sličnih tajnih dosijea podrinjskih muslimana u posedu RTRS, a "svima je imenilac zajednički - nakon što su udruženim snagama sarajevske bivše i aktuelne institucije umešale prste, svi su smiraj pronašli u Potočarima, a u rubrici datum smrti - piše upravo jul 1995''.

Dokument od 1.200 strana

I profesor Gideon Grajf, izraelski istoričar i predsednik Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995, rekao je u intervjuu za RTRS da se u Srebrenici nije dogodio genocid i da broj bošnjačkih žrtava ne prelazi 3.714.

Grajf je rekao da Komisija sačinila ozbiljan, profesionalan i uravnotežen izveštaj, koji je veran istini i istorijskim događajima.

"Doprinos ovom izuzetnom dokumentu dali su veliki stručnjaci, tj. deset stručnjaka iz različitih zemalja - kada kažem deset, računam i sebe. To su čuveni stručnjaci u svojim naučnim disciplinama, tako da mislim da je, kao doprinos istini i nauci, ovo izuzetno bitan dokument. Kada sam ga uručio premijeru Republike Srpske Radovanu Viškoviću i srpskom članu i predsedavajućem Predsedništva BiH Miloradu Dodiku kao da su se oglasila zvona istorije, bez ikakvog preterivanja", rekao je on.

Grajf je naglasio da su u ovom dokumentu odgovorili na predrasude protiv srpskog naroda i onih koji su učestvovali u događajima u periodu od 1992. do 1995. godine.

"Radili smo predano i mislim da je dokument na 1.200 stranica dokaz ozbiljnosti našeg rada", naveo je i dodao da su Komisiji bile bitne samo činjenice, ne legende, priče i glasine, već samo istina.

"Ostali smo verni istini zato što smo ozbiljni ljudi, mi smo naučnici, i samo je istina osnov rada naučnika, naučnog rada", naglasio je Grajf.

Kako je rekao, Komisija je došla do dva glavna zaključka - jedan se tiče definicije genocida, a drugi broja žrtava, preneo je Sputnjik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: