Sve su pogrešno shvatili, ili možda nisu? Turska potvrdila

Nakon što je Rojters objavio vest da su SAD otkazale premeštanje dva ratna broda u Crno more, oglasio se Vašington.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 15.04.2021.

08:04

Sve su pogrešno shvatili, ili možda nisu? Turska potvrdila
EPA/SONG KYUNG-SEOK / POOL

Podsetimo, Rojters je naveo da su im neimenovani obavešteni izvori potvrdili da je Američka ambasada u Ankari obavestila tursko ministarstvo spoljnih poslova o otkazivanju, ali nisu naveli razlog, a Anadolija je kasnije izvestila da Ankara nema nova obaveštenja o potencijalnom naknadnom raspoređivanju ratnih brodova SAD.

Rojters prenosi da su američki zvaničnici saopštili da je Turska možda pogrešno shvatila prvobitno obaveštenje i da raspoređivanje nikada nije potvrđeno, a da SAD često obaveštavaju Ankaru o potencijalnom pristupu Crnom moru, što ne znači nužno da će brodovi zaista proći, već se osigurava da ako odluče, već imaju potrebno odobrenje.

Agencija navodi da su Vašington i NATO uznemireni nagomilavanjem ruskih trupa u blizini Ukrajine i na Krimu i da je prošle nedelje Turska saopštila da zbog toga SAD šalju dva ratna broda u Crno more, a da je Rusija takvu odluku nazvala neprijateljskom provokacijom.

Rojters prenosi da je nakon obaveštenja o američkim ratnim brodovima, ruska mornarica juče započela manevre u Crnom moru na kojima je uvežbavala gađanje ciljeva na moru i u vazduhu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je dan ranije Moskvu da okonča nagomilavanje svojih trupa u blizini Ukrajine, što su učinili i nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik SAD Džo Bajden, a turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je na smirivanje tenzija u regionu Donbasa u istočnoj Ukrajini, navodi agencija.

U međuvremenu, oglasila se Ankara odakle je saopšteno da su amerikanci otkazali prolazak njihovih brodova kroz Crno more.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: