NATO o izgradnji baze tzv. Kosovskih snaga

"Odluku o izgradnji baze donele su kosovske vlasti. Stoga vas upućujemo da se obratite njima za bilo kakav komentar", naveo je NATO.

Izvor: B92

Petak, 02.04.2021.

12:31

NATO o izgradnji baze tzv. Kosovskih snaga
Ilustracija: Depositphotos/ Photocreo

Nato je ovo odgovorio na pitanja da li su upoznati i saglasni sa odlukom da se na Crnuši u Južnoj Mitrovici gradi do sada najveća baza KBS-a na Kosovu, te da li su učestvovali u tome.

NATO u odgovoru za KoSSev podseća da je pre sprovođenja bilo kakvih aktivnosti na Severu Kosova od KBS-a, neophodno odobrenje komandanta KFOR-a.

"KBS-u je pre bilo kakvog angažovanja na severnom delu Kosova potrebna dozvola komandanta KFOR-a, a u skladu sa sporazumom postignutim sa institucijama Kosova za koji NATO očekuje da se nastavi sa njegovim primenjivanjem.“

Kako dodaju, KBS podržavaju u izvornom mandatu, a preko svog savetodavnog tima za vezu.

„Do sada je KBS u okviru svog izvornog mandata pokazao da je u stanju da izvodi operacije koje se tiču reagovanja u kriznim situacijama i civilne zaštite, te da pomaže civilnim vlastima kako bi odgovorile na prirodne nesreće i ostale hitne situacije, a na korist građana Kosova“, naveo je neimenovani zvaničnik NATO-a u pisanom odgovoru za KoSSev.

Podsetili su i na to da KFOR i KBS sarađuju i sprovode zajedničke aktivnosti uklanjanja eksplozivnih naprava.

Ipak, krajem 2018. godine u kosovskoj skupšini usvojena su tri zakona o promeni mandata KBS-a, čime KBS praktično postaje vojska, što je tada naišlo na zvanično protivljenje NATO-a, odnosno najave da će preispitati nivoe angažovanja sa KBS-om.

Na pitanje da li se nešto promenilo u odnosu NATO-a prema KBS-u od tada, i ako jeste, šta je drugačije, poručili su da i dalje „preispituju nivo svog angažovanja“.

Ujedno kažu da ostaju posvećeni bezbednosti Kosova i regionalnoj stabilnosti, i da nastavljaju sprovođenje svoje misije pod mandatom UN-a, s ciljem obezbeđivanja sigurnog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na Kosovu.

Kako su istakli, i dalje pružaju svoju podršku dijalogu Beograda i Prištine – kao „jedinom trajnom političkom rešenju za Kosovo i region“.

Pozvali su Beograd i Prištinu da se postaraju da nema tenzija i da se uzdrže od izjava ili akcija koje mogu „dovesti do eskalacija“, te ostanu usredsređeni na napredak uz reforme i dijalog.

Nedavna najava opštine Južna Mitrovica o dodeli 191 hektara zemlje za izgradnju baze KBS-a naišla je na odijum u delu srpskih provladinih medija, Kancelarije za KiM alii SNS poslanika u parlamentu, koji je vide kao pretnju Srbima na Kosovu.

Potom je o ovoj temi juče govorio i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Kaže da Srbija veruje da će se sačuvati stabilnost i mir na KiM-u, ali i da: „Ukoliko bude postojala bilo kakva ozbiljnija opasnost ili ugroženost za srpski narod… znaju Srbi sa Kosova sve“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: