Utorak, 31.05.2005.

12:53

Na Kosovu novi poštanski brojevi

Gradovi na Kosovu dobili su nove poštanske brojeve sa ciljem da se isporuke pošte ubrzaju.

Izvor: Beta

Default images

Portparol Pošte i telekoma Kosova Seremb Đerđi je za Betu rekao da su nove poštanske brojeve odborili Odeljenje za pravna pitanja UNMIK-a i Svetska unija pošta i da su oni sada uključeni u Svetsku bazu podataka poštanskih kodova. Kada se pošta šalje van Kosova, ispod poštanskog broja i imena grada potrebno je napisati "Kosovo (UNMIK)", rekao je Đerđi.

Umesto dosadašnjeg poštanskog broja 38000, Priština će tako ubuduće koristiti broj 10000. Novi poštanski broj za Kosovsku Mitrovicu je 40000, a za Kosovo Polje 12000. Poštanski broj Prizrena je 20000, Peći 30000, Đakovice 50000, Gnjilana 60000, a Uroševca 70000.

Kosovo je danas dobilo ukupno 118 novih poštanskih brojeva i, prema rečima portparola, to će doprineti da se pošta ubuduće brže dostavlja, a time i povoljno uticati na razvoj privrede. "Možemo da za najviše sedam dana dopremimo poštu iz bilo kog kraja sveta, a na samom Kosovu za dan ili najviše dva", kazao je Đerđi.

Od dolaska međunarodnih misija 31. maja 2000, Kosovo, prema njegovim rečima, nije imalo nikakav poštanski broj. "Koristili smo švajcarsku, albansku i makedonsku poštu, sa kojima smo imali sporazum", objasnio je Seremb Đerđi.

Srbi ne priznaju ni tu odluku

Direktor radne jedince PTT-a za Kosovo i Metohiju Ranđel Nojkić izjavio je da će poštanski brojevi u srpskim sredinama ostati isti.

"Poštanske jedinice koje rade u srpskim jedinicama i koje su deo jedinstvenog PTT sistema Srbije i dalje će koristiti postojeće brojeve", rekao je Nojkić. Nojkić je rekao da nisu tačni argumenti da će uvođenjem novih poštanskih brojeva poštanski saobraćaj funkiconisati brže i jednostavnije.

Nojkić je rekao da se nova odluka neće odraziti na funkcionisanje poštanskog saobraćaja u srpskim sredinama i odao da će sve i dalje funkcionisati kao i do sada. Promena poštanskih brojeva na Kosovu i Metohiji predstavlja novo kršenje Rezolucije 1244 SB UN, rekao je Nojkić.

I ostali predstavnici Srba sa Kosova ocenili su da je reč o prejudiciranju statusa Kosova.

Čović: Provokacija UNMIK-a

Predsednik Koordinacionog centra za Kosovo Nebojša Čović izjavio je danas da odluka o uvođenju međunarodnog poštanskog koda za Kosovo i novih poštanskih brojeva još nije doneta.

"To je jednostrani pristup i nova provokacija. Treba očekivati da će od strane UNMIK-a biti mnogo provokacija i jako je važno da se na političkoj sceni Srbije ne nađe poroznost", rekao je Čović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: