"Secesionistička retorika, blokade i ultimatumi"

Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova prenelo je zajedničku izjavu zemalja Kvinte o situaciji u Bosni i Hercegovini.

Izvor: B92

Utorak, 25.02.2020.

12:49

Ilustracija: Depositphotos/ Wavebreakmedia

Zemlje Kvinte - SAD, Velika Britanija, Italija, Francuska i Nemačka, u izjavi navode da je centralni stabilizirajući faktor u toj zemlji pridržavanje odredaba Dejtonskog sporazuma u svim njegovim aspektima.

U saopštenju dostavljenom Dojče veleu ističe se da "secesionistička retorika", isto kao i blokade ili ultimatumi, zemlju bacaju unazad.

"Bosni i Hercegovini su potrebne funkcionalne institucije kako bi mogla da napređuje na svom reformskom putu u pravcu Evropske unije, te kako bi uhvatila privredni priključak. Pri tom je poštovanje načela pravne države ključni element, a u svemu tom Ustavni sud predstavlja centralnu instituciju", navodi se u saopštenju.

Dalje se navodi da, s obzirom na izazove pred kojima se BiH nalazi, međunarodne ustavne sudije, koje je u skladu s bosanskim ustavom imenovao predsednik Evropskog suda za ljudska prava, i "nadalje imaju važnu funkciju".

Kako se navodi, odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće, što piše i u Ustavu, zbog čega zemlje Kvinte smatraju da je odluka Milorada Dodika da blokira trgovinu unutar zemlje i rad bosanskih institucija, kao i da dovede u pitanje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, vrlo štetna za razvoj Bosne i Hercegovine i za njeno približavanje Evropskoj uniji.

"Neophodne reforme, pre svega kada je reč o vladavini prava i o socio-ekonomskom području, isto kao i neophodnost da se što pre reši pitanje održavanja lokalnih izbora u Mostaru, na taj se način svesno odlažu na neodređeno vreme", navodi se navodi se u zajedničkoj izjavi zemalja Kvinte koje je DW dostavilo nemačko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: