Prinudna uprava u "Jatu"

Vlada Srbije u četvrtak uvodi prinudnu upravu u "Jat ervejz", dogovorili su se predstavnici Vlade i sindikata "Jata".

Izvor: B92

Utorak, 15.02.2005.

09:46

Default images

Ministar u Vladi Srbije za kapitalne investicije Velimir Ilić rekao je da će prinudni upravnik biti određen na sednici Vlade u četvrtak, posle konsultacija u vladajućoj koaliciji.

Ministar finansija Mlađan Dinkić kaže da je neophodno izvršiti radikalno restrukturiranje "Jata" i vratiti poverenje putnika u tu kompaniju. "Plan koji ćemo u četvrtak predložiti Vladi podrazumeva prinudnu upravu, koja ima dva zadatka. Prvi zadatak je sprovesti program restrukturiranja i on mora biti okončan do kraja juna. S druge strane, mora biti uveden novi model raspodele, ali tu nećemo ništa izmišljati, već primeniti modele iz poznatih svetskih avio-kompanija, kao što su 'Lufthanza' i 'Er Frans'", kaže Dinkić.

Rasprava o "jatu" počela je neposredno nakon poslednjeg štrajka koji je potresao tu kompaniju - štrajka avio-mehaničara.

10. mart: Otići ili ostati

Dinkić je naveo da je cilj da "Jat" bude restrukturiran u preduzeće sa oko 1.500 zaposlenih. On je objasnio da će biti odvojene osnovne i sporedne delatnosti, čime će broj zaposlenih biti smanjen za 1.274, a oko 800 ljudi će biti proglašeno za tehnološki višak. "Mi, odnosno prinudni upravnik, nećemo čekati jun da se to reši. On će dobiti zadatak od Vlade da već u ponedeljak, 21. februara, objavi oglas u 'Jatu', ponudu dobrovoljnog odlaska iz kompanije, uz stimulativnu otpremninu. Rok za izjašnjavanje je 10. mart. Ko se do tada izjasni za dobrovoljan odzlazak, dobiće stimulativnu otpremninu, a ko se ne izjasni do 10. marta, dobija 100 evra po godini staža, što je otpremnina koju garantuje Vlada po socijalnom programu za sva preduzeća, društvena i javna", rekao je Dinkić.

Predstavnici Vlade navode da su svi sindikati podržali ideju uvođenja prinudne uprave i kažu da će, ako u narednom periodu bude štrajkova, kompanija otići u stečaj, a svi zaposlni dobiti otkaze.

Sindikat: Odgovornost na Vladi

Sindikati avio-mehaničara i avio-inženjera "Jata" saopštili su da je dobro što je Vlada ponudila rešenje za budućnost te kompanije, ali dodaju da su ta rešenja samo predstavljena sindikatima i da oni na njih nisu mogli da utiču niti da daju sugestije. U saopštenju se kaže da je Vlada time preuzela svu odgovornost za sve događaje u toj kompaniji.

Kružni let po SCG

Medija centar "Jat ervejza" saopštio je da će u utorak i sredu u 15:20 u domaćem avio-saobraćaju biti uveden jedan kružni let na liniji Beograd-Tivat-Podgorica-Beograd.

Na tom letu u utorak saobraća "boing-727", a u sredu će leteti DC-9. U "Jatu" navode da se avio-saobraćaj i pored nepovoljnih vremenskih prilika odvija normalno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: