Žao nam je, Hrvati, Srbi su taj dron nabavili još 2005.

Novi bespilotni sistem "orbiter 3" koji će hrvatska vojska koristiti za potrebe Ministarstva odbrane i Ministarstva poljoprivrede, Srbija nabavila još 2005.

Izvor: B92

Sreda, 22.05.2019.

08:57

Žao nam je, Hrvati, Srbi su taj dron nabavili još 2005.
Alan Crowhurst/Stringer/Getty images/Ilustracija

Tako piše sajt Morski, a prenosi agencija Tanjug.

U hrvatskom Ministarstvu odbrane naveli su da će dron "orbiter 3", težak 30 kilograma koristiti za rano otkrivanje požara, nadzor plovnih i drumskih puteva, podršku u kriznim situacijama i za nadzor državne granice.

Domet drona je 150 kilometara, lansira se sa rampi koje se vuku na prikolicama, a jedna od karakteristika mu je i to što može da bude u vazduhu sedam sati i to što prilikom spuštanja izbacuje padobran.

Kako se navodi, dron ima raspon krila 4,4 metra, dužinu 1,9 metara, a visok je pola metra i može da leti brzinom od 130 kilometara na sat.

Kako sajt navodi, dron je prvi put predstavljen javnosti na sajmu u Parizu 2005. godine, a vojska Srbije je odmah nabavila deset orbitera, zbog čega je u Izrael poslala grupu vojnih operatera zbog obuke o upravljanju ovim bespilotnim letelicama.

Osim Srbije i Izraela, letelice iz sistema Orbiter koriste još i Azerbejdžan, Finska, Irska, Meksiko, Peru, Poljska i Uganda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

18 h

Podeli: