Iza izjave Kajla Skota krije se jedna poruka VIDEO

Izjava američkog ambasadora da je Srbija, kada je reč o Venecueli, na pogrešnoj strani istorije izaziva brojne komentare. Diplomata: To je mešanje.

Izvor: B92, Prva

Petak, 22.02.2019.

09:35

Iza izjave Kajla Skota krije se jedna poruka VIDEO

"U konstelaciji sadašnjih međunarodnih odnosa i zaoštrenih odnosa između SAD i Rusije, ovo je stav koji otprilike nama preporučuje da treba da se priključimo zapadnoj strukturi i da treba da učinimo odlučujuće korake da se jasno da do znanja da je Srbija na toj strani", kazao je karijerni diplomata Zoran Milivojević.

Gostujući u Jutarnjem programu TV Prve, na pitanje da li je ambasador SAD Kajl Skot prekršio pravila diplomatskog ponašanja izjavom o Venecueli, Milivojević je rekao da jeste.

"Apsolutno. Mislim da je odlučujuća činjenica bila poseta delegacije Venecuele Srbiji, na čelu sa zamenikom ministra i susreti koje je on ovde imao i da je to bio povod za reakciju ambasadora. Inače, način kako je on nastupio je mešanje u unutrašnje poslove Srbije i signal da Srbija treba da se opredeli između ovog stava koga ima sada, dakle između političke nezavisnosti i stava gde uvažava odnose sa Rusijom i s Kinom i vojne neutralnosti, dakle da se prikloni na ovu strane, gde su tendencije i SAD i NATO-a", ocenio je on.

Na pitanje da li je taj talas krenuo, odnosno da li Srbija mora da se stavi na neku stranu kada je reč o svim evropskim pitanjima, Milivojević kaže: "EU od nas već neko dunže vreme traži da uskladimo spoljnu politiku sa EU, pre svega, a ja bih rekao sa zapadnim interesima na ovim prostorima. kada to kažem imam u vidu, pre svega odnos prema Ruskoj federaciji i sankcijama Rusiji, ali i prema uticaju Rusije na ovim prostorima."

Opširnije u video-prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: