Subota, 26.01.2019.

15:45

Kina i Rusija odbacile američki nacrt rezolucije u SB UN

Rusija i Kina odbacile su američki nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN o Venecueli.

Izvor: Beta

Kina i Rusija odbacile američki nacrt rezolucije u SB UN
Getty Images

U nacrtu se predlaže "puna podrška" parlamentu koju predvodi lider opozicije Huan Gvaido, saopštili su diplomatski izvori.

U tekstu u čiji je uvid imala agencija Frans pres, ističe se angažman parlamenta ka uspostavljanju demokratije i pravne države u Venecueli, kao i nedostatak "zakonitosti" na poslednjim predsedničkim izborima. Takođe se osuđuje upotreba sile policije nad demonstrantima.

Rusija i Kina su odbacile tekst koji su predložile SAD. Rusija je podnela svoj predlog u kojem se traži politički dijalog u Venecueli, što su SAD odbacile.

Sednica Saveta bezbednosti UN o Venecueli zakazana je za danas posle podne, na zahtev SAD.

Pariz i Berlin, članovi Saveta bezbednosti UN, danas su postavili ultimatum predsedniku Venecuele Nikolasu Maduru, kojem je dat rok od osam dana da raspiše izbora. Ako to ne učini, Francuska, Nemačka, a i Španija su spremne da priznaju Gvaida za privremenog predsednika Venecuele.

Gvaido, inače predsednik parlamenta, jedine institucije pod kontrolom opozicije, sebe je u sredu na protestu u Karakasu proglasio za privremenog predsednika.

Duboka politička i ekonomska kriza već duže vreme pogađa Venecuelu, kojoj su SAD uvele sankcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

13 h

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

15 h

Podeli: