Austrija prelomila – ide putem SAD i Mađarske

Austrijska vlada je saopštila da neće potpisati globalni pakt o promovisanju bezbedne i uredne migracije, navodeći zabrinutost za nacionalni suverenitet.

Izvor: B92

Sreda, 31.10.2018.

08:07

Austrija prelomila – ide putem SAD i Mađarske
Getty Images

Konzervativni kancelar Sebastijan Kurc je prošlog decemba došao na vlast u koaliciji s nacionalističkom i antimigrantskom Slobodarskom partijom. Austrija trenutno predsedava Evropskom unijom a Kurc je sprečavanje neregulisanih migracija postavio kao prioritet.

Pakt je usaglašen u julu ali nije pravno obavezujuć. Trebalo bi da bude formalno usvojen na sastanku u Marakešu 11. i 12. decembra.

Austrijska državna agencija je prenela da su Kurc i vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe rekli da Austrija neće potpisati dokument ni poslati zvaničnog predstavnika u Marakeš. Kao razloge su, pored ostalog, naveli bojazan od mogućeg gubljenja razlike između legalnih i nelegalnih migracija.

"Migracija nije i ne može biti ljudsko pravo. Niko ne može dobiti pravo na migraciju zbog klime ili siromaštva", rekao je Štrahe, lider Slobodarske partije.

U septembru 2016. su 193 članice UN, među kojima i SAD, usvojile deklaraciju u kojoj se navodi da nijedna zemlja ne može sama da se izbori s međunarodnim migracijama i saglasile se počnu proces koji je doveo do usvajanja globalnog pakta.

Međutim, SAD su prošlog decembra obustavile učešće u pregovorima, navodeći da su brojne odredbe dokumenta "u neskladu s imigracionom i izbegličkom politikom" vlade predsednika Donalda Trampa.

U julu je povlačenje najavila i Mađarska, a šef diplomatije Peter Sijarto je tada rekao da je pakt protivan mađarskim interesima jer, iako ima neke pozitivne ciljeve, poput borbe protiv trgovine ljudima, smatra migracije nezaustavljivim i pozitivnim fenomenom koji zaslužuje podršku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: