"Ako hoće Kosovo neka ga okupiraju, ali ga vi ne dajte"

U besedi na arhijerejskoj liturgiji u crkvi Preobraženja Gospodnjeg na Vidikovcu patrijarh srpski Irinej poručio političarima da ne daju Kosovo.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.08.2018.

12:42

EPA/SRÐAN SUKI

Prema njegovim rečima, Kosmet se sa srpskim narodom i njegovim svetinjama ne može prepustiti na milost i nemilost onima koji su do juče sve rušili i zatirali. Patrijarh SPC je rekao i da je "Kosovo srpski Jerusalim, natopljen krvlju, zbog čega se moramo pomoliti Gospodu Bogu da nam tu svetu zemlju ne otmu".

"Danas, kada smo ovako divno sabrani, ne mogu, braćo i sestre, da ne progovorim nekoliko reči o našem Kosovu, o našoj blagoslovenoj zemlji, o našem Jerusalimu, koji je ugrožen više nego ikada u svojoj istoriji, o našim svetinjama na Kosovu i Metohiji, počevši od Pećke patrijaršije, Dečana, Gračanice, i mnogih i mnogih drugih svetinja, gde je nekada bilo i tragova o njima; ostalo je na 1300 mesta na Kosovu i Metohiji", kazao je okupljenim vernicima Irinej, što je preneo Sputnjik.

"Ta zemlja je natopljena krvlju hrišćanskih mučenika i suzama hrišćanskih podvižnika, i zato se moramo Gospodu pomoliti, da nam ne otrgnu tu svetu zemlju. Hiljadu godina srpski narod živi na Kosovu i Metohiji. Tamo je podizao svetinje. Ukrasio je, a danas moćnici ovoga sveta žele da nam je otmu, uzmu, kao što su je okupirali", kazao je dalje patrijarh SPC.

On kaže i da "ne možemo nikada dozvoliti da Kosovo bude nečija druga zemlja, a pogotovo naroda koji je godinama i vekovima uništavao svetinje naše na Kosovu i Metohiji".

"Pomolimo se Gospodu da Gospod učini kod onih koji odlučuju, koji kroje kapu narodima i ljudima da Kosovo ostane srpsko kao što je to vazda bilo. Ne smemo nikada dozvoliti da ga nekome predamo. Sila, kaže narod, uzme i zemlje i gradove, ako hoće da uzme neka ga okupiraju, uzmu, ali mi ne smemo nikako dati svoju svetu zemlju jer narod kaže: Ono što se silom uzme, na neki način se i vrati, a to imamo dokaza kod naroda jevrejskog koji je 2000 godina čekao da se vrati u Jerusalim i vratio se", poručio je poglavar SPC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: