Kurc zatvara džamije, Erdogan o "ratu krsta i polumeseca"

Najava austrijskih vlasti da će zatvoriti džamije na svojoj teritoriji izazvala je burnu reakciju predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Izvor: B92

Nedelja, 10.06.2018.

14:25

Kurc zatvara džamije, Erdogan o
screenshot

Kako prenose svetski mediji, turski lider je oštro osudio takvu najavu zvaničnog Beča, koja uključuje i pokretanje istrage protiv desetine muslimanskih sveštenika.

Takođe, jedna od mera je i zatvaranje sedam džamija.

“Plašim se da mere koje je preduzeo kancelar Austrije Sebastijan Kurc vode svet u rat krsta i polumeseca. Oni su rekli da će da proteraju imame. Kako ne odgovoriti na to? Nećemo da sedimo prekrštenih ruku”, rekao je Erdogan.

Podsetimo, vlada kancelara Kurca je u petak donela odluku o proterivanju imama i pokretanju istrage protiv nekoliko desetina propovednika.

Oni se sumnjiče za kršenje Zakona o islamu, koji predviđa zabranu finansiranja verskih zajednica iz inostranstva.

Jedna od džamija je zatvorena zbog sumnje da širi propagandu ”sivih vukova”, a ostale zbog širenja salafizma, a rasformirano je i udruženje “Arapska verska zajednica”.

Ministar unutrašnjih poslova Herbert Kikl rekao je i da će u Tursku biti proterano 60 imama i članovi njihovih porodica, ukupno oko 150 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

19 h

Podeli: