"Novosti": Tajna operacija, "klub 100" uvodi Srbiju u NATO

Predstavnici Ambasade SAD i NATO pojačali su aktivnosti na približavanju Srbije zapadnoj vojnoj alijansi. Cilj: Osnivanje "kluba 100", pišu "Novosti".

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.06.2018.

07:30

EPA-EFE Toms Kalnins

Prema tvrdnjama tog lista, u "klub 100" bi ušli profesori univerziteta i javne ličnosti s ciljem da otvoreno propagiraju napuštanje dosadašnjeg kursa neutralnosti.

Kako navode, suština je u tome da se uz propagandni rad pojačaju i operativne aktivnosti na terenu.

List ističe da se ova opsežna akcija oslanja na globalnu strategiju Zapada o "eliminisanju malignog uticaja Rusije na Balkanu", a da je ključna zona pojačanog propagandnog delovanja upravo Srbija, ali i Republika Srpska, "u kojoj obaveštajci NATO i zapadnih službi imaju specijalan zadatak da prekinu čvrstu sponu Milorada Dodika s Kremljom".

Pozivajući se na "odlično obaveštene izvore", list navodi da je drugi sekretar u Ambasadi SAD Džon Bovermaster nedavno rekao da će se sredinom septembra, na Fruškoj gori, okupiti grupa profesora radi priprema i edukacije za popularizaciju NATO.

"Novosti", međutim, napominju da Bovermaster napušta funkciju, te da je plan da projekat, koji je on započeo, završi njegov naslednik Džon Radeford. Podsećajući da je u Beogradu prošlog meseca boravila Činčila Moli iz Odseka za propagandnu delatnost Evropske komande NATO, list tvrdi da je ona razgovarala sa predstavnicima nekih nevladinih organizacija i da se raspitivala za stav javnosti prema SAD i NATO, kao i da li se taj odnos može promeniti.

Kako se dodaje, nju je interesovalo i da li je dovoljno dobro predstavljena saradnja Ministarstva odbrane i Vojske Srbije s NATO, kao i šta je sve preduzeto na promociji vežbe "Srbija 2018", koju u oktobru u Mladenovcu organizuju NATO i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Otprilike u isto vreme, ističu Novosti, u "Kraun plazi" je održan sastanak povodom zajedničke vežbe "Srbija 2018" kojem su, između ostalih, prisustvovali šef kancelarije za evroatlantsko i globalno partnerstvo u Sektoru za politička i bezbednosna pitanja NATO Džejms Meki i referent NATO za Srbiju Anželik Tomsen-Barnet.
Umesto same vežbe, glavna tema je bio plan promocije Alijanse u Srbiji, tvrdi list.

Navodi i da američka ambasada podržava i pomaže aktivnosti pojedinih nevladinih organizacija, koje se bave promocijom NATO, te podsećaju da je sredinom maja u hotelu "Kristal" u Beogradu održana konferencija pod nazivom "Oblikovanje budućnosti Srbije u eri nesigurnosti" u organizaciji Atlantskog saveta Srbije, na kojoj se govorilo o prednostima saradnje Srbije sa NATO i SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: