Ministar: U Banjaluci je rat; MUP RS: To je štetna izjava

Slučaj smrti mladića iz Banjaluke Davida Dragičevića je otvorio i sukob između ministra bezbednosti BiH Dragana Mektića i MUP Republike Srpske.

Izvor: B92, BN, zvanièni sajt

Petak, 25.05.2018.

21:27

Ministar: U Banjaluci je rat; MUP RS: To je štetna izjava

Mektić je na televiziji BN rekao, misleći na građane okupljenje u pokretu “Pravda za Davida”, da nekoga ko poziva na pravdu ne može da bude nazvan rušiocem Srpske ili da radi protiv institucija Srpske” i time se osvrnuo na ranije izjave zvaničnika Srpske.

“Ako je i neko iz MUP-a umešan u čitav taj događaj, a bojim se da toga ima jer vidimo da se pojavilo svakakvih informacija i indicija, svejedno, trebalo bi da se energično uđe u taj slučaj i da se sve rasvetli i kaže šta je istina o celom tom događaju. Ta istina može biti jako teška po Srpsku i njene institucije. Međutim, nekoga ko poziva na pravdu, ne možete da nazivate rušiocem Republike Srpske i da radi protiv institucija Republike Srpske”, jasan je Mektić.

Mektić tvrdi da u Banjaluci počinje rat narko kartela.

“Videli ste ovu eksploziju u Banjaluci, a koja se definitivno vezuje za obračun narko kartela u Banjaluci. I ovaj slučaj na određen način, vrlo lako može biti da su umešani narko dileri. Ja sam mesecima upozoravao da je Banjaluka preplavljena drogom. Na svakom koraku, u svakom lokalu nalazi se droga. Čak i u noćnim klubovima redari prodaju drogu, a noćne klubove obezbeđuje policija”, objašnjava Mektić.

A umesto da reši mnoge sumnjive slučajeve kao i slučaj “Dragičević” vlast Republike Srpske se trudi da umori i kompromituje masu koja se svako veče okuplja u Banjaluci, rekao je Mektić i ističući da je napravljeno dosta namernih grešaka koje su sprečile put do istine.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je u saopštenju demantovalo navode Mektića, istakavši da se njegove izjave zasnivaju se na netačnim informacijama, “koje stvaraju nepoverenje građana u rad institucija Republike Srpske, što je najteža posledica ovakvih i sličnih izjava”.

“U vezi sa izjavom ministra Mektića da pripadnici MUP-a treba energičnije da postupaju u slučaju Dragičević, podsećamo ministra Mektića da je na ovom predmetu direktno angažovano više desetina policijskih službenika više organizacionih jedinica MUP-a, veštaci različitih oblasti iz BiH, Hrvatske, Slovenije i Srbije, nadležno tužilaštvo, te konsultovani stručnjaci FBI-a. Policijski službenici su u okviru ovog predmeta obavili više stotina kriminalističko-tehničkih, operativnih i istražnih mera i radnji u kojima je obrađeno preko 170 lica, o čemu je dostavljen Izveštaj nadležnom Tužilaštvu. U konkretnom slučaju, Ministarstvo je javnosti omogućilo uvid u celokupan postupak, i to izlaganjem ministra u Narodnoj skupštini, ali i u okviru postupka pred Anketnim odborom koji je u toku. Izjava ministra Mektića da je moguće da je neko iz MUP-a umešan u slučaj Dragičević je, kako i on sam navodi, zasnovana na neproverenim, odnosno „svakakvim informacijama i indicijama“. Ove izjave su tendenciozne i štete institucijama Republike Srpske. Takođe, informaciju da pripadnici MUP-a Republike Srpske rade u noćnim klubovima i da se bave nedozvoljenim prometom narkotičkih sredstava, kategorički odbacujemo”, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

19 h

Podeli: