Žestok odgovor premijerke na predlog iz Brisela

Britanska premijerka Tereza Mej rekla je šefu Evropskog saveta Donaldu Tusku da je nacrt sporazuma Evropske komisije o Bregzitu neprihvatljiv za Britaniju.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.03.2018.

21:33

Žestok odgovor premijerke na predlog iz Brisela
Getty images

To je saopštio njen kabinet nakon sastanka sa evropskim liderom koji je trebalo da reši nesuglasice Londona i Brisela o Bregzitu.

"Premijerka je rekla da nacrt teksta koji je juče iznela EK neprihvatljiv za Ujedinjeno Kraljevstvo jer bi, ako bi bio primenjen, to podrilo britansko zajedničko tržište i ustavni integritet Ujedinjenog Kraljevstva", navedeno je u saopštenju Tereze Mej, prenosi Rojters.

Sastanak se održao dan nakon što će premijerka Mej najaviti očekivanja Britanije o budućim odnosima Londona i Brisela, za temu je imao i tranzicioni period pošto Britanija napusti EU 29. marta 2018.

"Bio je to otvoren i iskren razgovor u dobroj atmosferi o pravim političkim teškoćama koje nas očekuju", rekao je neimenovani zvaničnik EU.

Tusk će sledeće nedelje predstaviti zajedničku poziciju EU o budućem odnosu EU i Britanije.

Zvaničnik je rekao da je Tusk primio k znanju često ponavljane britnaske "crvene linije" - da London ne želi da bude deo jedinstvenog tržišta ili carinske unije EU i ukazao da će ovi uslovi oblikovati budući odnos.

Evropski pregovarač za Bregzit Mišel Barnije rekao je da stav Londona o budućim odnosima sa Unijom ostavlja jedino sporazum o slobodnoj trgovini kao opciju.

"Ujedinjeno Kraljevstvo zatvara sebi jedna po jedna vrata i jedini mogući model koji preostaje je onaj o sporazumu o slobodnoj trgovini, kao što smo uradili nedavno sa Kanadom, Japanom ili Korejom", rekao je Barnije novinarima u Briselu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: