Dakor: Krajnje vreme da se reši pitanje nestalih

Generalni direktor Međunarodnog komiteta Crvenog krsta pozvao države nastale raspadom bivše Jugoslavije da se jače angažuju na otkrivanju sudbine nestalih.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.02.2018.

11:09

Dakor: Krajnje vreme da se reši pitanje nestalih

Iv Dakor, koji se sastao u Zagrebu s hrvatskim državnim vrhom, je takođe rekao da je sada "krajnji trenutak" za rešavanje tog humanitarnog pitanja.

Dakor se u Zagrebu sastao s hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar-Kitarović, premijerom Andrejom Plenkovićem i predstavnicima udruženja nestalih, prenosi Hina.

U glavni grad Hrvatske došao je kako bi najavio dodatan angažman MKCK-a u pretragama međunarodnih arhiva i podstakao bolju saradnju državnih vlasti u dostavljanju informacija iz nacionalnih arhiva, a vezano uz nestale osobe, saopšteno je iz te međunarodne humanitarne organizacije.

Dakora su predstavnici udruženja porodica nestalih izvestili o sastanku s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i istakli da je sada pogodan politički trenutak za rešavanje pitanja nestalih osoba.

Šef MKCK se složio kako je krajnji trenutak da se angažovanije pristupi rešavanju pitanja nestalih osoba, navodi Hina. "Kada ljudi nestanu, to je isključivo humanitarno pitanje i treba ga tretirati kao takvo. Tražimo od vlasti da rade na ubrzavanju procesa za preostalih 2.050 nestalih osoba u Hrvatskoj. To se može dogoditi samo ako vlasti i organizacije u regionu komuniciraju jedni s drugima", rekao je Dakor.

Plenkoviću je preneo zabrinutost MKCK zbog "drastičnog usporavanja u rešavanju pitanja nestalih", a hrvatski premijer je, uz molbu da se uvažavaju postojeće inicijative, zamolio Dakora za konkretan predlog aktivnosti MKCK u rešavanju pitanja nestalih osoba.

Na sastanku u predsedničinoj kancelariji, Grabar-Kitarović je naglasila kako se pitanje nestalih osoba treba rešavati kao humanitarno pitanje i podsetila da je upravo to bilo jedno od prioritetnih tema tokom nedavnog susreta s Vučićem u Zagrebu.

"MKCK zahvaljuje i ceni što vam je pitanje nestalih osoba jedan od prioriteta i spreman je ponuditi svu pomoć i dati doprinos rešavanju pitanja nestalih", istaknuo je Dakor u razgovoru s predsednicom.

Dvoje zvaničnika nada se kako će predstojeći meseci doneti napredak, s posebnim naglaskom na najavljene skore susrete predstavnika nadležnih tela dve države za traženje nestalih osoba, kao i predsednika dve države s predstavnicima udruženja porodica nestalih iz Hrvatske i Srbije, stoji u saopštenju kancelarije predsednice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: