Ponedeljak, 22.01.2018.

12:41

Ostaje li Beograd bez svog simbola? Pomozite

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pozvalo je građane Beograda da pomognu u istraživanju o brojnosti vrabaca u glavnom gradu.

Izvor: Beta

Ostaje li Beograd bez svog simbola? Pomozite
Foto: EPA / Alaa Badarneh

“Tim ornitologa će tokom istraživanja popisati brojnost vrabaca pokućara i poljskih vrabaca na teritoriji opštine Stari grad. Na osnovu ovog istraživanja prvi put će se u delu prestonice detaljnije proceniti njihova brojnost", navodi se u saopštenju.

Cilj istraživanja je i da se sazna koji faktori utiču na njihov opstanak.

Iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica podsećaju da se u Srbiji gnezde tri vrste vrabaca - vrabac pokućar (Passer domesticus), poljski vrabac (Passer montanus) i španski vrabac (Passer hispaniolensis).

Vrabac pokućar je najpoznatiji i najbrojniji, a široko je rasprostranjena vrsta sa staništem u mnogim naseljima Srbije.

Zahvaljujući čoveku, vrabac pokućar rasprostranjen je na svim kontinentima, osim na Antarktiku, a hrani se semenjem biljaka i insektima, ali i ostacima hrane za ljude i domaće životinje.

U Evropi je primećeno da se broj vrabaca smanjenje, pa bi istraživanje Društva za zaštitu i proučavanje ptica trebalo da pomogne da se pronađu mogući faktori smanjenja brojnosti vrabaca, kao što su: dostupnost hrane, borba za opstanak sa drugim gradskim vrstama i odgovarajuća staništa.

"Na taj način bi načinili prvi korak ka zaštiti ove nama bliske vrste i sačuvali simbol grada", navodi se u saopštenju.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica zbog toga moli građane da popune anketu o tome gde viđaju vrapce – OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

20 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: