"Zbog politike su bili u Hagu, neka se bave nečim drugim"

Književnik Filip David rekao je za Dojče vele da je objašnjenje povratka haškog osuđenika Nikole Šainovića u vrh SPS – “čista blasfemija“.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.12.2017.

22:29

Tanjug, arhiva

Prethodno je vicepremijer i predsednik SPS Ivica Dačić rekao da je Šainović vraćen u Glavni odbor SPS “jer je to zaslužio dostojnom odbranom Srbije u Hagu“.

“Umesto da progovori nešto o zločinima za koje je osuđen Šainović, zapravo se na ovaj način poništavaju haške presude na dosta perfidan način. A sa druge strane u vrhu politike se sada nalaze oni koji bi iz politike trebalo da budu lustrirani. Neka se bave nekim drugim poslom, ali da se bave politikom u kojoj su već pokazali šta znaju i umeju, i zbog čega im je na kraju i suđeno u Hagu – to je nedopustivo sa moralnog aspekta“, kaže David.

On smatra da se povratak duha devedesetih najslikovitije vidi na naslovnim stranicama tabloida koji su pod kontrolom naprednjaka i predsednika Vučića.

“Svakog dana na tim naslovnicama imate slavljenje osuđenih ratnih zločinaca kao heroja. Mislim da je jedna od poenti svega toga teranje određenog inata međunarodnoj zajednici. A druga stvar je zapravo nepriznavanje onoga što se dogodilo. Na taj način se sve ono što se događalo tumači kao neka vrsta nečije zavere kako bi se kompromitovali Srbija i srpska politika“, dodao je David.

Književnik kaže i da misli da se ljudi u vrhu SNS s teškom mukom suzdržavaju da kažu šta zaista misle o tome.

“Probije se ipak tu i tamo neka izjava koja govori da vuk dlaku menja ali ćud nikako. A SPS je naslednica stranke Slobodana Miloševića i oni sada sve više govore ono što su pričali i devedesetih. I to je ono što najviše zabrinjava – prošlo je 17 godina a ništa se nije promenilo u suštinskom odnosu prema politici i onome što se dogodilo“, kaže David.

Prema njegovim rečima, otvorena i tiha rehabilitacija osuđenih ratnih zločinaca, ne vodi nikuda.

“A sve to nije bezazleno kako se čini. Imamo tapkanje u mestu jer se izbegava suočavanje sa istinom. To nije fraza. Često se relativizuje činjenica da je srpska politika postala jedan veliki rijaliti program, a onda imamo apsurdnu situaciju da voditeljka jednog rijalitija postaje član Saveta za spoljnu politiku, međunarodne odnose i regionalnu saradnju SPS-a. Sve to govori o truloj medijskoj i političkoj atmosferi“, zaključio je David.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: