Srpske sudije i tužioci položili zakletvu pred Tačijem

Pred predsednikom Kosova Hašimom Tačijem danas su zakletvu položile 42 sudije i 14 tužilaca iz manjinskih zajednica koji će raditi u sudovima na severu Kosova.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 24.10.2017.

07:20

Srpske sudije i tužioci položili zakletvu pred Tačijem

Predsednik Kosova Hašim Tači je danas nakon polaganja zakletve potpisao i ukaz o imenovanju i istakao da imenovanje nosilaca pravosudnih funkcija iz manjinskih zajednica predstavlja multietničku prirodu Kosova, saopšteno je iz kabineta kosovskog predsednika.

"Kosovo je izgrađeno na ustavnim osnovama sveobuhvatnosti, ravnopravnosti i slobode svake ličnosti. Kosovo je usvojilo adekvatne mere da bi promovisalo punu i efektivnu ravnopravnost putem učešća pripadnika zajednica u svim oblastima ekonomskog, društvenog, političkog i kulturnog života", rekao je Tači obraćajući se novoimenovanim sudijama i tužiocima.

Prema njegovim rečima, imenovanje sudija i tužilaca iz manjinskih zajednica predstavlja u potpunosti multietničku prirodu Kosova. Tači je istakao da je pred njima velika odgovornost.

"Ja imam puno poverenje da ćete znati da se nosite sa tom odgovornošću i da se građani Kosova osećaju sigurni i ravnopravni pred zakonom", kazao je Tači.

U saopštenju se ističe da je ukaz o postavljanju sudija i tužilaca iz manjinskih zajednica jedna od afirmativnih mera koje institucije Kosova preduzimaju kako bi se postigla puna i efektivna ravnopravnost pripadnika zajednica u svim oblastima ekonomskog, društvenog, političkog i kulturnog života.

Polaganjem zakletve i ukazom se obezbeđuje "potpuna primena Sporazuma o pravosudju koji je postignut u Briselu 10. februara 2015. godine".

Srpske sudije i tužioci u utorak 17. oktobra nisu došli na polaganje zakletve, čime je trebalo da počne primena tog sporazuma.

Prema Sporazumu iz februara 2015, predviđen je jedinstveni pravosudni sistem, odnosno jedan osnovni sud i jedno osnovno tužilaštvo za ceo region Mitrovice. Kako su tada kosovski zvaničnici izjavili, sudije i tužioci će raditi zajedno i neće biti podeljeni po etničkoj osnovi.

Sporazum predviđa da će krivični predmeti biti procesuirani u objektima suda na severu, dok će se građanske parnice voditi u objektima suda na jugu.

Predsednik suda i glavni tužilac dolaze iz različitih etničkih zajednica, glavni tužilac će biti Albanac, a predsednik Suda Srbin. Broj sudija i administrativnog osoblja biće srazmeran broju i strukturi stanovništva u tom delu Kosova.

Kocijančić: Imenovanje sudija i tužilaca u skladu sa sporazumom

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić na svom Tviter nalogu navela je da imenovanje sudija, tužilaca i administrativnog osoblja u kosovsko pravosuđe označava implementaciju sporazuma o pravosuđu postignutog u februaru 2015.

Kocijančič ističe da će sudstvo i jedinstveno sprovođenje zakona na Kosovu ojačati zakon kao ključnu javnu službu i podsticaj od presudnog značaja za ekonomski razvoj i investicije.

Prema njenim rečima, integrisano pravosuđe će omogućiti jedinstvenu primenu kosovskog zakona u svim kosovskim Osnovnim sudovima i u svim Tužilaštvima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: