"Rusi da plate Krim, to je gotovo, a slučaj Kosova..."

Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio u Savetu Evrope da je ruska aneksija Krima svršen čin, a da je u slučaju Kosova primenjen princip dvostrukih aršina.

Izvor: B92

Utorak, 10.10.2017.

14:13

Getty images

Govoreći o Rusiji i Kirmu, Zeman je predložio da Rusija Ukrajini za izgubljeno poluostrvo isplati odštetu, bilo novčanu bilo u sirovinama.

Češki predsednik je tokom debate nakon svog govora na zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope istakao da je ruska aneksija Krima svršen čin i citirao mišljenje bivšeg nemačkog predsednika Joahima Gauka da bi vraćanje Krima Ukrajini izazvalo evropski rat.

Direktni razgovori Rusije i Ukrajine bi mogli da vode do isplate kompenzacija Ukrajini za izgubljeni Krim, bilo novčane, bilo u sirovinama, predložio je predsednik Zeman, naglasivši medjutim, da je to samo njegovo lično mišljenje.

Zeman je povodom Krima pomenuo ponovo otcepljenje Kosova čiju nezavisnost je deo međunarodne zajednice priznao i upozorio da je to očigledan primer primene dvostrukih aršina, budući da je Zapad nezavisnost Kosova priznao, a otcepljenje Krima nije, javlja češki radio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: