Sreda, 24.05.2017.

21:56

"Zataškavanje zločina u svrhu predizborne kampanje"

Kancelarija za KiM ocenila je kao "zataškavanje zločina " odluka kosovskog vrhovnog sud da odbaci zahtev tužioca za zaštitu zakonitosti u slučaju "Klečka".

Izvor: Beta

Getty Images

Time je potvrđena ranija odluka o oslobađanju grupe Albanaca osumnjičenih za ratne zločine.

"Sigurni smo da je odluka suda u Prištini doneta u sklopu predizborne kampanje, kao što je nedavno obustavljena i istraga zločina nad srpskim žeteocima u Starom Grackom", navodi se u saopštenju te kancelarije.

Ta kancelarija je ocenila u saopštenju i da su to "sramotni primeri političke instrumentalizacije pravosuđa".

"Dižemo glas protiv zataškavanja zločina, kojem je nažalost i sud u Prištini dao svoj doprinos, poručujući da porodice žrtava svih onih koji su na najbrutalniji način ubijeni u poslednjem ratu nemaju osnova da se nadaju da će pravda ikada biti zadovoljena", navodi se u saopštenju.

Kancelarija za KIM, koju predvodi Marko Đurić je odluku Vrhovnog suda Kosova u saopštenju nazvala i "trijumfom nepravde".

Ističe se i da "nijedan odgovoran građanin, političar ili diplomata ne sme da ostane nem pred sveprisutnom tendencijom da se zločinci na Kosovu i Metohiji kolektivno oslobode krivice".

Kosovski vrhovni sud odbacio je zahtev tužioca za zaštitu zakonitosti u slučaju "Klečka", potvrdivši raniju odluku o oslobađanju grupe Albanaca osumnjičenih za počinjene ratne zločine, prenela je večeras Radio-televizija Srbija.

Tužilaštvo je zatražilo da Vrhovni sud poništi prvostepenu presudu kojom se oslobađaju svi optuženi u ovom slučaju, preneo se RTS pozivajući se na prištinske medije na albanskom.

U slučaju "Klečka" grupu osumnjičenih predvodio je regionalni komandant bivše Oslobodilačke vojske Kosova na području Lapušnika Fatmir Ljimaj.

U procesu koji je počeo 2012. tužilaštvo ih je teretilo za ratne zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika počinjene u selu Klečka kod Mališeva, gde je tokom sukoba na Kosovu bio logor bivše OVK.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

20 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: