Dan RS: Parada kroz Banjaluku uz "Marš na Drinu"

Republika Srpska proslavlja 9. januar kao Dan republike paradom kroz centar Banjaluke, uz jake mere obezbeđenja u gradu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.01.2017.

06:55

Dan RS: Parada kroz Banjaluku uz
Foto: Tanjug/AP

Na ulicama je više od 1.000 policajaca, a raspoređena su i oklopna vozila.

Program obeležavanja je počeo u 9.30, a završava se koncertom u 22h, pred koji je zakazana svečana akademija povodom 25 godina postojanja Republike Srpske. Defile kroz Banjaluku je počeo u 13 časova uz taktove "Marša na Drinu", a u povorci su bili studenti, pripadnici MUP RS i boračkih organizacija.

Patrijarh srpski Irinej služio je u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci Svetu arhijerejsku liturgiju povodom praznika Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana.
Tanjug/AP
Predsednik RS Milorad Dodik je pred paradu poručio da "ništa neće zadržati Republiku Srpsku u BiH, ukoliko joj se ne vrate ovlašćenja predviđena Dejtonskim sporazumom". Opširnije u posebnoj vesti.

"Republika Srpska je ujedinjena u želji da živi u miru i slobodi, zajedno sa drugima, ali i će čuvati svoje", poručio je Dodik čestitajući građanima Dan republike.

Kako je rekao, na taj dan se "dugo čekalo" i on predstavlja poseban dan jedinstva i odnosa prema RS, načinu života i onoga što želimo da budemo“.

"Republika Srpska je stvorena jer je to bio odgovor naroda na dešavanja i želju da se pravi država, jer bez države nema slobode. „Nikada nismo imali nameru drugima da ukinemo slobodu, a da je RS danas ujedinjena u želji za mirom i slobodom“", rekao je Dodik.
Tanjug
Na proslavi Dana RS je najavljeno prisustvo velikog broja zvanica, a svoj dolazak najavili su predsednik Srbije Tomislav Nikolić i nekoliko srpskih ministara. Premijer Srbije Aleksandar Vučić je dan ranije čestitao Dan RS i poručio da će RS u Srbiji uvek imati iskrenu podršku naroda i Vlade.

Sve glavne ulice u Banjaluci su zatvorene. Za 1.000 policajaca, koliko će učestvovati u obezbeđenju u Banjaluci, ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač rekao je da je "to dovoljan broj policajaca da sve prođe bezbedno".

Ustavni sud BiH je u novembru 2015. godine proglasio neustavnim i diskriminišućim 9. januar kao Dan republike, jer se na taj dan obeležavala i krsna slava RS – Sveti arhiđakon Stefan.

Nakon što su ukinute odredbe Zakona o praznicima RS, koje su se odnosile na 9. januar, Narodna skupština RS je usvojila novi Zakon o Danu RS, prema kojem se taj dan i dalje obeležava 9. januara, ali kao sekulаrni i neobavezujući praznik. Pročitajte još: Ovako je izgledala proba parade povodom Dana RS VIDEO

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: