Američki Bošnjaci protiv Jeremića

Nevladina organizacija iz SAD Savetodavno veće za BiH se "oštro protivi" kandidaturi Vuka Jeremića za mesto generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 21.09.2016.

11:28

Američki Bošnjaci protiv Jeremića
Foto: Getty Images

Kako je navedeno u saopštenju ove NVO, zbog Jeremićeve kandidature za tu važnu poziciju poslata su protestna pisma na niz adresa u članicama UN, a "duboka zabrinutost bošnjačke dijaspore u Americi" istaknuta je i u sastanku sa predstavnicima misije SAD pri Ujedinjenim nacijama.

"Dok se za najvišu poziciju u UN bore ljudi sa visokim kvalifikacijama, bivši šef diplomatjie Srbije je već pokazao u više navrata da nije sposoban da vodi UN u 21. veku", navodi predsednica ACBH Mirzeta Hadžikadić.

Kako se ističe, Jeremić je tokom obavljanja funkcije predsednika Generalne skupštine tela "konstantno koristio UN kao platformu za širenje srpske nacionalističke agende, organizujući veoma neprikladne i kontroverzne događaje".

"U januaru 2013. Jeremić je organizovao koncert u sedištu UN na kome je srpski hor pevao 'Marš na Drinu', vojnu pesmu iz Prvog svetskog rata, koja je bila korišćena kao motivacija da se sprovode ratni zločini u BiH nad nesrpskim civilima. Srpski zločinci su koristili pesmu tokom rata devedesetih, dok su silovali, pljačkali i ubijali nesrpsko stanovništvo u gradovima i koncentracionim kampovima širom BiH. Čak su vlasti bivše Jugoslavije zabranile pesmu zbog izazivanja etničke mrežnje, a srpski parlament je odbio predlog da ona postane himna", navodi se.

Kako se dodaje, tada je zbog protesta ACBH i drugih organizacija generalni sekretar Ban Ki Mun uputio izvinjenje u kome je naveo da nije bio svestan značenja pesme, kao i da ona nije bila deo planiranog programa.

AHBC u saopštenju navodi da je Jeremić "izazvao kontroverzu" još jednom u aprilu 2013. godine, kada je organizovao "zapaljivu debatu" o Haškom tribunalu, a taj događaj je po njima bio "uvredljiv za nesrpske žrtve genocida i etničkog čišćenja u BiH i Hrvatskoj."

Pomenuta nevladina organizacija navodi i da je Jeremić tokom predsedavanja Generalnoj skupštini "uporedio Albance sa zlim orcima iz Tolkinovog "Hobita" i javno izjavio da će Kosovo ući u UN "preko njega mrtvog".

Savetodavni odbor za Bosnu i Hercegovinu sebe opisuje kao nezavisnu, neprofitnu organizaciju posvećenu unapredjenju interesa bosanskih Amerikanaca, koja radi na poboljšanju odnosa izmedju SAD i BiH i zalaže se za jedinstvenu, demokratsku, multietničku i nepodeljenu BIH, s ciljem ulaska u EU i NATO.

Saopštenje ove organizacija objavljeno je nakon što su britanski "Telegraf" i američki "Vol strit džornal" pohvalno pisali o Jeremićevoj kandidaturi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

19 h

Podeli: