Desničara koji bi rekao "ne" Kosovu pobedio – Rus

Bivši lider Partije zelenih Aleksander van der Belen, koji je pobedio na predsedničkim izborima u Austriji, ruskog je porekla, piše Sputnjik.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.05.2016.

19:32

Desničara koji bi rekao
Van der Belen i Hofer (foto: Tanjug)

Njegovi preci po ocu su se preselili iz Holandije u Rusiju krajem 17. veka i od 18. veka su živeli u Pskovskoj guberniji, gde je njegov deda, koji je nosio isto ime, imao različite administrativne dužnosti u Pskovu i u guberniji.

Njegov otac se rodio u Pskovu, ali je nakon Oktobarske revolucije emigrirao u Estoniju, gde se upoznao sabudućom majkom kandidata za predsednika. On se preselio u Austriju 1940, gde se i rodio Aleksander van der Belen.

Što se tiče njegovog odnosa prema Rusiji, po mišljenju 72-godišnjeg političara, bez Rusije ne mogu biti rešeni međunarodni sukobi, niti može biti promena klime.

Van der Belen je pobedio na predsedničkim izborima u Austriji, osvojivši 50,3 odsto glasova, dok je njegov protivkandidat iz Slobodarske partije (FPO) Norbert Hofer dobio 49,7 posto glasova.

Hofer je priznao poraz i na svom profilu na Fejsbuku se zahvalio svim biračima na „odličnoj“ podršci.

„Naravno da mi je žao danas. Međutim, zalaganje tokom predizborne kampanje je investicija u budućnost“, istakao je Hofer, koji je u predizbornoj kampanji rekao da bi sprečio ulazak samoproglašene države Kosovo u međunarodne institucije.

On je svojim biračima poručio da bi rado bio predsednik i pazio na „našu predivnu zemlju i najavio da da će i dalje davati doprinos pozitivnoj budućnosti Austrije“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: