Srbiju posle Hrvata uslovljavaju Rumuni i Bugari?

Pored Hrvatske, svoje zahteve za zeleno svetlo za otvaranje poglavlja 23 Srbiji bi uskoro mogle da isporuče i Bugarska i Rumunija, pišu “Večernje novosti“.

Izvor: B92

Petak, 06.05.2016.

13:14

Srbiju posle Hrvata uslovljavaju Rumuni i Bugari?
Thinkstock

Iz Bukurešta i Sofije takođe insistiraju na tome da se ovde poboljšaju prava njihove manjine, a Rumuni dodatno traže i rešavanje "vlaškog pitanja" i sigurna mesta za svoje predstavnike u parlamentu.

Prema informacijama beogradskog lista, ove dve zemlje jedine su članice EU koje su dale "tihu podršku" Zagrebu, čiji su emisari nedeljama lobirali u evropskim prestonicama, iznoseći argumentaciju da Srbija ne treba da otvori poglavlje o pravosuđu i vladavini prava dok ne ispuni tri njihova uslova: ukine zakon o univerzalnoj jurisdikciji za ratne zločine, ne poboljša položaj hrvatske manjine i u potpunosti ne ispuni saradnju s Haškim tribunalom.

Bugari i Rumuni takođe sada iz fioka vade svoje stare zahteve, pre svih, da se poveća učešće njihovih predstavnika u svim organima državne uprave u Srbiji.

Oni su, za razliku od Hrvata, spremni na kompromis - da u slučaju velikog pritiska najmoćnijih članica EU ipak glasaju za otvaranje poglavlja 23, ali da se njihovi zahtevi ugrade u prelazna merila i ispune tokom procesa pregovaranja.

Iz Beograda poručuju da će Srbija nastaviti da vodi dobrosusedsku politiku i da će u bilateralnim razgovorima pokušati da reši sva otvorena pitanja koja ima sakomšijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: