Princ nazdravio s gajdašem ispred skupštine VIDEO

U Narodnoj skupštini se održava svečani prijem u čast princa od Velsa i vojvotkinje od Kornvola: Princ Čarls je sa suprugom stigao u skupštinu.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.03.2016.

18:41

Princ nazdravio s gajdašem ispred skupštine VIDEO
Foto: Tanjug

Prinčevski par je ispred Skupštine dočekala predsednica parlamenta Maja Gojković i oni su nakon razgledanja izložbe koja je priređena u čast britanskog para imali kratak razgovor u salonu princa Pavla.

Pri dolasku britanskog prinčevskog ara u Skupštinu svirale su gajde, a princ Čarls iskoristio je priliku da pre ulaska u zgradu Skupštine Srbije kratko porazgovara sa gajdašem, ali i da sa njim nazdravi pićem.

Među zvanicama na prijemu su ministri Vlade Srbije, predstavnici parlamentarnih stranaka, diplomatskog kora, crkvi, kulturnog i javnog života - Nebojša Bradić, Goran Bregović, Gordan Kičić, Vladeta Janković, Rodoljub Šabić, Toplica Spasojević...

Princ je sa svim zvanicama razmenio reč, a dugo se zadržao u razgovoru sa predstavnicima medija.
Screenshot: RTS
Istoričar Slobodan Marković kaže da ova poseta ima veliki značaj i za Srbiju, ali i region.

„Ovo je poseta koja promoviše mir i toleranciju u regionu, a značaj na lokalnom nivou ogleda se u činjenici da su ovo godine kada obeležavamo razne godišnjice važne za britansko-srpsku saradnju i odnose“, rekao je on. Prijem će biti i prilika za jedino javno obraćanje princa od Velsa tokom posete regionu.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže da je poseta britanskog princa velika čast za našu zemlju i prilika za resetovanje britansko-srpskih odnosa kakvi su oni bili s početkom dvadesetog veka.
Foto: Tanjug
"Očekujem značajnu poruku za čitav region koji je obišao, jer je Zapadni Balkan u poslednje vreme veoma bitan deo Evrope, poruku deljenja jednakih vrednosti za zemljama EU, pa i sa Velkom Britanijom, i poruku da je prošlost ono čega treba da se sećamo, a ne da stalno pričamo o tome, nego o izgradnji zajedničke budućnosti", rekla je ranije danas predsednica Skupštine Maja Gojković.

Predsednica parlamenta će princu Čarlsu pokloniti "srpsko ćirilično tkanje", odnosno azbuku oslikanu na specijalnom papiru, uramljenu u okvir u duborezu, dok su za vojvotkinju pripremljene rukavice, rad domaće dizajnerke, budući da se vojvotkinja zalaže za podsticanje ženskog preduzetništva.
Screenshot: RTS
U njihovu čast biće priređena izložba portreta i fotografija žena iz Velike Britanije koje su učestvovale u Prvom svetskom ratu i bile angažovane u Kraljevini Srbiji i na Solunskom frontu.

Među njima, veliki doprinos i neprocenjivu pomoć Srbiji pružile su Flora Sends, Mejbl Kler Stobart, lekarke Elsi Ingliš, Elizabet Ros, Evelina Haverfild i Izabel Emsli Gelovej Haton, čiji su portreti izloženi.
Screenshot: RTS
Učešćem na prijemu prinčevski par završava posetu Srbiji.
Screenshot: RTS
Oni su u okviru posete regionu već boravili u Hrvatskoj, a do 19. marta će posetiti i Kosovo i Crnu Goru.
Screenshot: RTS
Pročitajte još:

Princ pio manastirsku rakiju, plovio... VIDEO

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: