Orešković: Hasanbegović je antifašista

Premijer Hrvatske Tihomir Orešković izjavio je za Hrvatski radio da treba poboljšati saradnju sa susednim državama.

Izvor: B92

Sreda, 10.02.2016.

09:07

Orešković: Hasanbegović je antifašista
foto: Beta/Hina

"Treba poboljšati saradnju sa susedima. Već sam krenuo sa Slovenijom, a tako ćemo i s drugima u regionu", rekao je Orešković u emisiji "A sada Vlada".

Povodom zahteva dela javnosti i stručnjaka da smeni kontroverznog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, Orešković je rekao da on uživa njegovo apsolutno poverenje.

"To što je izneseno u javnosti je izvan konteksta. Gospodin Hasanbegović je uvereni antifašista, istoričar i vrlo sposoban čovek i mislim da će biti sjajan ministar kulture", rekao je premijer upitan o kritikama na račun Hasanbegovića, pre svega zbog njegove izjave da je antifašizam floskula.

Orešković je rekao i da ne vidi ništa sporno u tome što je predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović pokrenula inicijativu za smenu direktora Sigurnosno-obaveštajne agencije Dragana Lozančića, za čije razrešenje treba i supotpis premijera.

"Razmotriću tu situaciju i doneti odluku kad prikupim sve informacije”, rekao je premijer i dodao da ne misli da ga je predsednice svojim potpisom dovela pred gotov čin.

Upitan o politici Hrvatske prema izbegličkoj krizi, Orešković je naveo da je Hrvatska tranzitna zemlja i da će nastaviti da bude humana prema izbeglicama, ali da će odluka na kraju biti doneta na nivou Evropske unije, čija je Hrvatska članica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: