"Rusija baca kasetne bombe na civile u Siriji"

Organizacija za ljudska prava Hjuman rajts voč navodi da su u rusko-sirijskim vojnim operacijama u Siriji korišćene međunarodno zabranjene kasetne bombe.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.02.2016.

20:28

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

HRV dodaje da su kasetne bombe korišćene u najmanje 18 napada u pet provincija u Siriji od 26. januara do danas.

U tim napadima stradalo je najmanje 37 civila, uključujući šest žena i devetoro dece, navodi se u izveštaju HRV koji poziva Rusiju i Siriju da prestanu da koriste kasetne bombe.

Kako se navodi, jedan od napada je izveden nad montažnom bolnicom u gradu Anadanu 27. januara.

U izveštaju se navodi "da se nagli porast upotrebe kasetne municije uočio s pojačanim ruskim i sirijskim vojnim akcijama da se uspostavi kontrola nad ključnim strateškim teritorijama u oblastima Alepa, Damaska, Idliba i Homsa".

Nedavna ofanziva u blizini Alepa navela je na desetine hiljada ljudi da beže prema turskoj granici.

Rusija je negirala upotrebu zabranjenog oružja u svojim vazdušnim napadima u Siriji.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je ranije danas u Ankari da je užasnuta zbog patnji koje su izazvale ruske vazdušne operacije u Siriji. Opširnije u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

81 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: