Smenjen direktor Uprave carina Srbije

Izvor: B92

Četvrtak, 15.05.2003.

15:00

Default images

Vlada Srbije smenila je direktora Uprave carina Vladana Begovića i na njegovo mesto postavila predsednika Izvršnog odbora skupštine Niša Aleksandra Krstića. Ministar finansija Božidar Đelić izjavio je da je o promeni na čelu carine već duže vreme razgovarano sa samim Begovićem i da nikakvog sukoba nije bilo. Đelić je naglasio da je Begović imenovan za direktora Agencije za duvan.

Do smene Begovića dolazi dan pošto je izjavio da je siguran da je u Srbiji bilo prepakivanja šećera koji je uvezen iz EU po nižoj i ponovo izvezen po većoj ceni. "Znam za jedan šleper, svojim očima sam video dvojnu fakturu. Mogu reći ko je takve stvari radio i imao duplo knjigovodstvo, ali za sada nemam dokaza", rekao je Begović na konferenciji za novinare. Božidar Đelić je negirao da smena Begovića imam bilo kakve veze sa njegovom jučerašnjom izjavom o izvozu šećera. "Zbog te konferencije za novinare razmišljali smo da se promena na čelu carine pomeri za dve nedelje", rekao je Đelić: "Promena na čelu uprave carina ni u kom slučaju ne znači obustavu ispitivanja onoga što se desilo sa šećerom. Naprotiv, i te kako je važno, i zbog naše javnosti, i zbog EU, da to pitanje isteramo do kraja. Daleko od toga da Vlada Republike Srbije želi da kazni g. Begovića. Mi smo veoma zadovoljni njegovim radom. On je posle dve-dve i po godine poslovnih napora hteo da malo promeni, rekao bih, i ritam života, možda i prodiše, jer to je izuzetno zahtevna stvar. Mi nismo hteli da on napusti naše redove i ponudili smo mu veoma osetljivo mesto u vezi sa stvarima u kojima je pokazao zapažene rezultate u prošlosti, a to je borba protiv šverca duvana".

Pre nego što je saopšteno da je Vladan Begović smenjen, novinari u Skupštini Srbije pitali su šefa poslaničkog kluba DOS-reforme Srbije Bojana Pajtića za komentar Begovićevih tvrdnji o mahinacijama oko trgovine šećerom. Pajtić je rekao da nadležni organi treba da utvrde kakvo je bilo stvarno činjenično stanje oko izvoza u Evropsku uniju: "G. Begović je nadležan za tu oblast i prirodno je da on iznese saznanja uprave carina, i na osnovu toga nadležni organi treba da reaguju."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: