Turska pisala SB: Dva aviona ušla u naš prostor...

Turska je Savetu bezbednosti UN saopštila da je oborila neidentifikovan avion koji je narušio turski vazdušni prostor i branila svoje pravo da tako postupi.

Izvor: B92

Utorak, 24.11.2015.

22:25

Default images
Foto: Gettyimages

U pismu 15-članom Savetu bezbednosti UN i generalnom sekretaru UN Ban Ki-munu, turski ambasador u UN Halit Čevik je rekao da su dva aviona jutros prišla turskom vazdušnom prostoru i da su upozorena 10 puta tokom pet minuta da promene pravac.

Čevik je kazao da su dva aviona zatim ušla više od kilometar i po na teritoriju Turske na 17 sekundi i da nije poznato iz koje države avioni potiču.

"Nakon povrede (prostora), avion 1 je napustio turski vazdušni prostor. Na avion 2 je pucano dok se nalazio u turskom vazdušnom prostoru iz aviona F-16 koji su bili u patrolnoj (misiji) na tom području", stoji u pismu Čevika u koje je Rojters imao uvid.

U pismu se navodi da se "avion 2, srušio na sirijskoj strani, tursko-sirijske granice".

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je ranije da je ruski borbeni avion napadnut kada se nalazio kilometar i po unutar Sirije i upozorio na "ozbiljne posledice".

Upitan da li bi Rusija mogla ovo pitanje da iznese na Savetu bezbednosti, ruski ambasador Vitalij Čurkin je odgovorio: "Ne znam, možda".

Turska je u šest navrata pisala Savetu bezbednosti UN, počev od 2012, vezano za narušavanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i bezbednosti turske države, podsetio je Čevik.

On je istakao da "Turska neće oklevati da sprovede svoja prava koja proističu iz međunarodnog prava kako bi zaštitila bezbednost svojih građana i granica u skladu sa utvrđenim pravilima i propisima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: