Konačna verzija britanske rezolucije još oštrija

Velika Britanija podnela je Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija novu, šestu verziju rezolucije o Srebrenici, prenosi RTS na svom sajtu.

Izvor: B92

Utorak, 07.07.2015.

07:00

Default images
Foto: Tanjug

Ta verzija je nepovoljnija za Srbiju u odnosu na prethodni predlog, navodi RTS.

Istovremeno RTS prenosi i da će ambasadori Saveta bezbednosti o tom dokumentu razgovarati na sednici koja je zakazana za danas u 16 časova.

Po tom mediju, rezolucija je pooštrena u odnosu na prethodnu verziju u delu koji se odnosi na "negiranje genocida".

I dodaje da se u rezoluciji više ne spominju imena Radovana Karadžica i Ratka Mladića kao odgovornih za ratne zločine u Srebrenici, jer je sudski proces protiv njih u toku.

Prema najavi RTS, dogovoren je i poseban format za raspravu u SB UN, "brifing" na kojem će svoja viđenja događaja u Srebrenici predstaviti zamenik šefa UN Jan Elijason i princ Zeid, visoki predstavnik UN za ljudska prava.

Posle toga, uslediće komentari država članica, ali i šira rasprava, od koje je, unapred, odustala BiH, navedeno je na sajtu RTS-a.

List "Politika" objavio je da se u konačnoj verziji rezolucije navodi da je bilo hiljade slučajeva seksualnog nasilja na svim stranama u ratu u BiH, uključujući i Srebrenicu, kao i to da je prihvatanje tragičnog događaja iz Srebrenice kao genocida preduslov za pomirenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: