"Oprez za SAD, kineska vojna snaga brzo raste"

Kandidatkinja demokrata za predsednicu SAD Hilari Klinton optužila je zvanični Peking za krađu poslovnih tajni i "ogromne količine vladinih informacija".

Izvor: B92

Nedelja, 05.07.2015.

10:06

Default images
Foto: Beta, AP

Osim toga, Klintonova je navela da želi da vidi miroljubivi uspon Kine.

U obraćanju okupljenima tokom predseničke kampanje u Nju Hempširu, Klintonova je rekla da Amerika mora u potpunosti da bude na oprezu, jer kineska vojna snaga veoma brzo raste i preti zemljama s kojima Vašington ima odbrambene ugovore poput Filipina.

"Moramo da budemo potpuno budni jer se kineska vojska vema brzo razvija. Oni takođe pokušavaju da izvrše upad u sve što se ne kreće u SAD-u. Krađa poslovnih tajni od odbrambene proizvodnje, krađe ogromne količcine informacija vlade, sve u potrazi za sticanje prednosti", istakla je Klintonova.

Rojters podseća da iako je Klintonova koristila mnogo oštriju retoriku od američkog predsednika Baraka Obame i njegova administracija je ukazala na masovno kinesko hakovanje američkih vladinih agencija koje imaju kompromitovanu personalnu dokumentaciju najmanje 4,2 miliona sadašnjih i bivših vladinih službenika.

Zvanicni Peking to negira i tvrdi da nisu vršili upad u računare američke Kancelarije za upravljanje kadrovima.

Klintonova se osvrnula i na pregovore oko iranskog nuklearnog programa i izrekla je "oštre reči" na račun Teherana, navodi Rojters.

Prema njenim recima "čak ukoliko se i postigne dogovor sa Iranom, Tehranova agresivnost se neće završiti i ostaće zemlja koja je glavni sponzor terorizma i nastaviće da destabilizuje vlade u regionu i šire.

Ipak, Klintonova je navela da se nada će "jako utvrđeni dogovor" biti postignut tokom razgovora u Beču između svetskih sila - Grupe 5+1 i Irana, pošto je postavljen novi krajnji rok - 7. jul za postizanje dogovora za suzbijanje Teheranskog nuklearnog programa u zamenu za ukidanje sankcija koje su osakatile iransku ekonomiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: